Vizita.si
Škotska nutricistka dr. Carrie Ruxton je jajca označila kar za 'naravni multivitamin', saj vsebujejo visoko kvalitetne beljakovine, minerale, vitamine in aminokisline. Vsebujejo tudi veliko vitamina D, B, selena, joda in holina, ki jih sicer težko najdemo v drugih živilih.

Zdravje

To je naravni multivitamin, ki bi ga morali redno uživati

K.B.
18. 05. 2017 07.47
6

Jajca vsebujejo hranila, ki jih ne najdemo v drugi hrani, med njimi tudi vitamin D. Samo eno srednje veliko jajce vsebuje okoli 6,4 beljakovin in veliko aminokislin imenovanih leucini, ki pripomorejo k normalnemu delovanju mišic. Škotska nutricistka dr. Carrie Ruxton je zato jajca poimenovana 'naravni multivitamin'.

Škotska nutricistka dr. Carrie Ruxton je jajca označila kar za 'naravni multivitamin', saj vsebujejo visoko kvalitetne beljakovine, minerale, vitamine in aminokisline. Vsebujejo tudi veliko vitamina D, B, selena, joda in holina, ki jih sicer težko najdemo v drugih živilih.
Škotska nutricistka dr. Carrie Ruxton je jajca označila kar za 'naravni multivitamin', saj vsebujejo visoko kvalitetne beljakovine, minerale, vitamine in aminokisline. Vsebujejo tudi veliko vitamina D, B, selena, joda in holina, ki jih sicer težko najdemo v drugih živilih.FOTO: iStockphoto
Jajca lahko pomagajo bolnikom s sladkorno boleznijo, tistim, ki se spopadajo z izgubo spomina ali manjšo mišično maso, pravijo strokovnjaki. Škotska nutricistka dr. Carrie Ruxton je jajca označila kar za 'naravni multivitamin', saj vsebujejo visoko kvalitetne beljakovine, minerale, vitamine in aminokisline. Vsebujejo tudi veliko vitamina D, B, selena, joda in holina, ki jih sicer težko najdemo v drugih živilih. A jajca so prišla na slabi glas zaradi opozoril, ki so desetletja podpirala napačno prepričanje, da jajca zaradi holesterola povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. ''V zadnjih letih so strokovnjaki v Britaniji in ZDA odsvetovali uživanje jajc zaradi strahov pred holesterolom, kar se je kasneje pokazalo za napačno prepričanje,'' pripoveduje nutricistka dr. Carrie Ruxton. ''Znanstvene študije so dokazale, da dietetični holesterol, ki je v rumenjaku nima pomembnega vpliva na holesterol v krvi in niti ne na tveganje za bolezni srca in ožilja. Ti dokazi potrjujejo, da ima uživanje jajc pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja, saj so multivitamin, ki nam ga je podarila narava. To pomeni, da lahko zdravstveni strokovnjaki upravičeno znova aktivno priporočajo uživanje jajc. Zadnji podatki nacionalnih raziskav kažejo, da jajca vsebujejo pomembne vitamine, minerale, maščobne kisline, in beljakovine, zaradi česar jih lahko postavimo ob bok današnjim superživilom.''
Jajca
Jajca FOTO: iStockphoto



V študiji, ki bo objavljena v junijski izdaji nutricistične strokovne revije Complete Nutrition, so strokovnjaki ugotovili : ''Uživanje jajc – visoko beljakovinskega živila s celo paleto različnih aminokislin – podaljšuje občutek sitosti in uravnava hormone, ki so odgovorni za naš apetit. Čeprav jajca niso edini vir visoko kvalitetnih beljakovin, je ravnovesje teh beljakovin v kombinaciji z aminokislinami, ki so v jajcih, tisto, ki lahko pomaga ohranjati zdravo telesno težo.'' To pojasnjuje tudi, zakaj lahko prehrana z veliko jajc pomaga pacientom, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2 - boleznijo, ki je povezana z debelostjo. Klinične študije na tej skupini ljudi so pokazale izboljšan krvni pritisk in znižan nivo slabih maščob v krvi tistih, ki so uživali prehrano bogato z jajci.

Druga študija je pokazala, da uživanje jajc lahko pri moških srednjih let zmanjša možnost za kap za 12 odsotkov. ''Podatki kažejo, da lahko prehrana bogata z beljakovinami – še posebej tista, ki vsebuje visko kvalitetne beljakovine – upočasni zmanjševanje mišične mase, ki je povezano s staranjem. Najboljši učinki so, ko uživanje beljakovin kombiniramo z visoko intenzivnim treningom,'' še pojasnjuje nutricistka. Rast mišic spodbuja amino kislina levcin, ki je pristona v veliki meri v jajcih. ''Jajca igrajo pomembno vlogo tudi pri ohranjanju zdravih možganov, saj ohranjajo kognitivne funkcije, ko se staramo. V študiji, v kateri so opazovali 2497 moških srednjih let, ki se niso spopadali z demenco, je bilo uživanje jajc v prehrani statistično povezano z boljšimi rezultati na nevropsiholoških testih sprednjega režnja možganov,'' pove nutricistka.

Jajca so pomemben vir holina, ki ga pri starostnikih uporabljajo za zdravljenje kognitivnih motenj. Vitamin B v jajcih pa pomaga podpirati postopno sproščanje energije, kar zmanjšuje utrujenost in izčrpanost. Prav zato se uživanju jajc ne izogibajte, razen če vam tako priporočajo zdravniki.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650