Ne premalo, ne preveč
Že dlje časa vemo, da soli ne smemo uživati niti premalo niti preveč. To v točnih številkah pomeni, da je ne bi smeli užiti na dan manj kot 1,4 grama. Po drugi strani je pomembno tudi, da je ne užijemo več kot 5 gramov. Povprečen Slovenec je ob zadnjem merjenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje na dan zaužil okrog 12 gramov soli.
Več o tem, koliko soli je ustrezno užiti, si lahko preberete tukaj.
Zdaj so raziskovalci z medicinske fakultete na univerzi Northwestern ugotovili, da ni tako. Preučevali so, kako zdrava hrana vpliva na povezavo med soljo in krvnim tlakom. V študiji je sodelovalo 4.680 udeležencev, ki so bili srednjih let. Raziskovalci so preučili tudi, kakšen je bil vpliv kar 80 različnih hranil v njihovi prehrani.
In zaključek?
Razen kalija ni niti eno hranilo vplivalo na povezavo med prehrano s preveč soli in previsokim krvnim tlakom. “To je pomembno odkritje, ker dokazuje, da slabih učinkov prevelikih količin soli ne moremo zmanjšati, če vnesemo v svojo prehrano druga bolj zdrava živila,” je povedal avtor študije dr. Jeremiah Stamler. “Edina rešitev je, da ne uživamo preveč soli. Kar pa ni vedno lahko, ker je običajno preveč soli v predelani hrani. Pravzaprav je v kar precej živilih.”
Zanimivo je še, da je povezava med preveliko količino zaužite soli in previsokim krvnim tlakom obstajala ne glede na to, ali so bili ljudje pretežki ali pa so imeli normalno težo.
Je to razlog, da zaužijete preveč soli?
Študije so do sedaj pokazale, da v resnici večina ljudi sploh ne zaužije preveč soli s tem, da bi preveč nagibali solnico. Dejansko so raziskovalci ugotovili, da veliko preveč soli uporabljajo v restavracijah. Poleg tega je sol v predelani hrani, raznih namazih, kruhu, predelanih mesninah, slaščicah, juhah iz vrečke, kockah za juho, v hrani iz pločevink, v na pol pripravljeni hrani … Če ne želite uživati preveč soli, začnite svoje obroke pripravljati sami. Uporabljajte čim bolj preprosta živila (stročnice, zelenjava itd.) Kruh, namaze, kocke za juho … pa si pripravite sami, saj boste samo tako vedeli, kaj se v njih res nahaja.
Kaj pa kalij?
Edino hranilo, ki je malce pomagalo zmanjševati slabe učinke soli, je bil kalij. Najdete ga v naslednjih živilih: avokado, buča, špinača, sladki krompir, losos, suhe marelice, granatno jabolko, kokosova voda, beli fižol, banana. Ni pa kalij učinkoval tako dobro, da bi to pomenilo, da bi lahko jedli več soli, kadar uživamo živila, ki vsebujejo kalij.
Rešitev je pekoča hrana
Če nikakor ne morete zmanjšati količino soli, ki jo dodajate sami, se poskušajte navaditi še na druge začimbe. Te bodo vaši hrani dale več okusa in tako vam bo morda postala okusna tudi, če jo boste manj solili.
Kitajci pa so ugotovili, da pekoča hrana dejansko zmanjša željo po soli. Raziskovalci z medicinske fakultete na univerzi Chongqing so zaključili, da nam že majhne količine kapsaicina, snovi, ki je v čiliju, dajo občutek, da je hrana bolj slana, kot je v resnici. Ko so ljudje v hrano dodali čili, niso imeli več iste potrebe po soli. V študiji je sicer sodelovalo 606 odraslih Kitajcev. In pogledali so tudi, kaj se dogaja v njihovih možganih. Del, kjer zaznavamo slanost, je dejansko začel delovati tudi ob uživanju pekoče hrane.
Vpliv energijskih pijač na krvni tlak
Še nekaj, kar bi morali vedeti, pa je, kako na krvni tlak vplivajo energijske pijače. Premalo ljudi se zaveda, kaj je pokazala študija kliničnega centra David Grant in univerze Pacifika v Kaliforniji. Ko so udeleženci študije spili energijsko pijačo, so jim 24 ur spremljali krvni tlak in srčni utrip. Krvni tlak se jim je povečal za pet točk in ostal je povečan šest ur. Če imate že previsok krvni tlak, se torej energijskim pijačam raje izognite. Raje spijte kavo, ki v študiji ni tako močno vplivala na tlak.
Preberite si še, kaj o soli pravi prehranska strokovnjakinja.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV