Raziskovalci so preučevali devet odraslih z normalno težo. Osem tednov so jedli pravilno. To je pomenilo, da so pojedli tri obroke in dve malici med osmo zjutraj in sedmo zvečer.
Nato so imeli dva tedna premora. Potem so osem tednov jedli tri obroke in dve malici med poldnevom in enajsto uro zvečer. Spali so enako. Približno od enajste ure zvečer do devete ure zjutraj.
Testiranja so pokazala, da je drug način prehranjevanja povečal težo udeležencev, saj je bila presnova maščob takrat slabša. To je proces, ko maščobo telo razgradi, da jo lahko uporabi za svojo energijo. Poleg tega je bil odziv telesa še, da je začelo shranjevati ogljikove hidrate, kar je ravno tako prispevalo k večji teži. Povišale so se tudi ravni krvnega sladkorja in inzulina, kar lahko povzroči pojav diabetesa. In povišale so se ravni holesterola in trigliceridov, kar lahko povzroči pojav bolezni srca. |
Ugotovili so tudi, da ko so ljudje jedli pravilno, je to vplivalo na hormone tako, da so se počutili bolj siti in so v celem dnevu manj pojedli. Hormon, ki spodbuja apetit, je bil v njihovem telesu povišan prej v dnevu, in hormon, ki apetit zavira, je postal ravno tako povišan prej. Zaradi tega so udeleženci proti koncu dneva jedli vse manj.
“Ni lahko spremeniti življenjskega sloga,” je o zaključkih študije povedala profesorica Kelly Allison, ena od avtoric. “Toda glede na naše ugotovitve bi se izplačalo potruditi in več pojesti v prvem delu dneva, saj s tem preprečimo zelo slabe učinke na zdravje.” To je preprost način, da preprečimo hude bolezni.
KOMENTARJI (7)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV