Na univerzi Exeter so sicer zdravi starejši kakovosten borovničev sok pili vsak dan 12 tednov. Testiranje je nato pokazalo, da so zaradi tega možgani dobili več krvi in so se bolj aktivirali, ko so jih preverjali s kognitivnimi testi. Izboljšal se je tudi spomin.
Borovnice so zelo bogate s flavonoidi. To so snovi, ki delujejo antioksidantno in tudi protivnetno ter tako zelo pomagajo telesu. |
Dr. Joanna Bowtell z univerze Exeter pravi: "Naše kognitivne funkcije se z leti slabšajo. Toda že prejšnje študije so pokazale, da se bolje ohranijo pri zdravih starejših, ki uživajo prehrano, ki bazira predvsem na rastlinski hrani. V tej študiji smo dokazali, da samo dvanajst tednov vsakodnevnega uživanja po 30 ml kvalitetnega borovničevega soka izboljša prekrvavljenost možganov in njihovo zmožnost aktivacije. Izboljšal se je tudi spomin."
V študiji je sodelovalo 26 odraslih in 12 jih je uživalo sok, ki je vseboval 230 gramov borovnic. 14 jih je prejemalo placebo. Pred in po dvanajst tednih so morali udeleženci študije opraviti vrsto kognitivnih testov, medtem ko je magnetna resonanca spremljala delovanje njihovih možganov. Spremljali so tudi krvni obtok. V primerjavi s tistimi, ki so uživali placebo, je bilo pri starejših, ki so uživali sok, opaziti veliko izboljšanje.
Vsi udeleženci so sicer uživali svojo normalno prehrano. Ta je bila povprečna. Raziskovalci v študijo niso vključili nikogar, ki na dan zaužije več kot pet porcij sadja in zelenjave. Že prej so namreč študije pokazale, da je denimo tveganje za demenco manjše, če uživamo več sadja in zelenjave. Verjetno so zato zaslužni tudi flavonoidi. Zato so želeli videti, kakšen bo učinek pri nekom, ki na dan zaužije nekako povprečno količino sadja in zelenjave.
Študija je bila objavljena v zborniku Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.
KOMENTARJI (10)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV