Vizita.si
Zakaj bi morali jesti ovseno kašo?

Prehrana

To se zgodi vašemu telesu, če jeste ovseno kašo vsak dan

L. E.
15. 04. 2020 10.35
6

Zajtrk je pomemben obrok, in če si zjutraj privoščite ovseno kašo, boste naredili veliko zase. Imeli boste več energije, poskrbeli boste za zdravo postavo, zmanjšali boste tveganje za kardiovaskularne bolezni, izboljšali svojo prebavo in okrepili imunski sistem.

Oves je polnozrnato žito, kar pomeni, da je zdrav ogljikov hidrat. Zjutraj moramo uživati ogljikove hidrate, saj dajejo našemu telesu energijo. Nekateri so napačno prepričani, da se je treba ogljikovim hidratom izogibati. Ob začetku dneva jih res potrebujemo, saj so naše gorivo.

Ima pa ovsena kaša tudi veliko beljakovin. Polovica skodelice ima kar 13 gramov beljakovin. In samo četrtina skodelice pokrije vse potrebe, ki jih ima telo po mineralu manganu. Poleg tega oves vsebuje še antioksidante, kot je dobro raziskan vitamin E, fenolno in fitično kislino, vitamin B1, biotin ter minerale molibden, fosfor, baker in magnezij. Ovsena kaša je bogata s snovmi, ki so za naše telo zdrave.

Ovseni kaši je mogoče dodati oreščke, sadje, cimet, kokos, datlje, jajca, med ...
Ovseni kaši je mogoče dodati oreščke, sadje, cimet, kokos, datlje, jajca, med ... FOTO: Thinkstock

Ovseno kašo si privoščite čim večkrat

Če si boste ovseno kašo pogosto privoščili za zajtrk, vam bo pomagala vzdrževati zdravo telesno težo. Preprečevala bo, da bi se zredili. Lahko pa vam je v pomoč tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Je namreč živilo, ki ga težko pojeste veliko, saj hitro zasiti. Poleg tega tudi poskrbi, da postanete lačni pozneje. 

Pomembno je tudi, da ima oves nizek glikemični indeks, zaradi česar ne dvigne preveč ravni krvnega sladkorja. Uživanje takšne hrane nato še za malico in kosilo vzdržuje primerno raven in poskrbi, da imamo vedno dovolj energije. Nasprotno hrana, kot je bel procesiran kruh, nenadno močno dvigne krvni sladkor, kar pomeni hiter dvig energije, ki pa nato kmalu s krvnim sladkorjem tudi nenadno pade. Zato se lahko kmalu počutimo še slabše kot pred obrokom.

Ko nam ne niha krvni sladkor, pa poskrbimo tudi za nemoteno delovanje hormonov. Ti so zadolženi za vrsto procesov v našem telesu. Če je moteno delovanje enega od njih (v tem primeru inzulina), to vpliva na vse. 

Kako pa nam to, da nam krvni sladkor ne niha, pomaga pri hujšanju? Ravno ko se krvni sladkor nenadoma spusti, dobimo močno željo po sladki, mastni, nezdravi hrani.

Na univerzi v Torontu so primerjali, kaj se zgodi, ko ljudje uživajo zajtrk z visokim ali nizkim glikemičnim indeksom. Tisti, ki so jedli slednjega, bi čez dan pojedli celo za 81 odstotkov kalorij manj. In to je zdrav način hujšanja – da nikoli nismo lačni. Da se najemo, a s takšno hrano, ki je pojemo manj. Ovsene kaše lahko pojemo veliko manj kot belega kruha. Po slednjem pa smo tudi veliko hitreje spet lačni.

Tudi za močnejši imunski sistem

Zdrav polnozrnat ogljikov hidrat, kot je ovsena kaša, poleg tega pomaga znižati holesterol. Ker stabilizira ravni krvnega sladkorja, pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen tipa dva. Zaradi vsega tega zmanjša tveganje za pojav kardiovaskularnih bolezni ter odpoved srca. Ker vsebuje veliko vlaknin, tudi izboljša delovanje prebave in črevesja, posledično pa tudi imunskega sistema. Približno 70 odstotkov celic imunskega sistema se namreč nahaja v črevesju. Vsekakor ima toliko blagodejnih učinkov, da jo je priporočljivo v svojo prehrano vključiti vsaj občasno.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662