Študija univerze v Kaliforniji je našla povezavo med toplim čajem in za kar 74 odstotkov manjšim tveganjem za glavkom ali zeleno mreno. Zanimivo je, da enakega učinka ni bilo z ohlajenim čajem. Prav tako ne s kavo in gaziranimi pijačami, torej ne gre niti za posledico kofeina.
Raziskovalci za zdaj še niso ugotovili, da bi blagodejno na oči delovala prav posebna snov ali kombinacija snovi, ki jih vsebuje čaj. Povezava z zmanjšanim tveganjem je bila vedno pri toplem čaju, in sicer tako tistem pravem kot zeliščnem.
Zanimivo je, da je bilo pri tistih, ki so užili šest ali več skodelic toplega čaja na teden, tveganje za glavkom manjše tudi z upoštevanjem drugih dejavnikov –tveganja starosti, indeksa telesne mase, kajenja in diabetesa.
Raziskovalci so analizirali podatke nacionalne raziskave, ki je med letoma 2005 in 2006 zajela 1678 Američanov, starih 40 ali več. Ti so v tem času redno obveščali o svoji prehrani in zdravstvenem stanju.
A povezavo med toplim čajem in glavkomom bo treba raziskovati še naprej, dodajajo, saj še ne vemo, kako točno pomaga.
Pri glavkomu poškodbo živca sicer povzroči zviševanje očesnega tlaka. Največja težava pri pravočasnem odkrivanju bolezni pa je, da je bolniki ne opazijo, dokler ni že zelo napredovala. Če glavkom ni odkrit pravočasno, lahko vodi v slepoto. Zato je preventiva toliko pomembnejša. Sem spada tudi redno obiskovanje oftalmologa.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV