Priporočljivo je uživati čim bolj raznovrstno zelenjavo, da bi tako dobili vsa hranila, ki jih naše telo potrebuje. Da bi se zaščitili pred kapjo, pa je koristno, da ne pozabimo niti na brokoli, cvetačo, zelje, repo, redkev, kolerabo, brstični ohrovt ... To je zelenjava iz skupine križnic. Da je še posebej koristna za zdravje žil, je pokazala avstralska študija, v kateri so sodelovale samo ženske.
V ožilju se lahko nabirajo obloge, to pa vodi v stanje, ki se imenuje ateroskleroza. To je zelo nevarno stanje, saj lahko vodi v srčno ali možgansko kap. A dejstvo je, da lahko z bolj zdravim življenjskim slogom naredimo ogromno, da se zaščitimo in čim dlje živimo kvalitetno in polno. .
Preberite si več še o bolezni žil, ki je pogosto odkrita prepozno, a se lahko konča z amputacijo.
Pomembno je, da ne uživamo preveč soli. Ljudje sol potrebujemo, a ne več kot pet gramov na dan, kar je ena čajna žlička. Izbirajte nerafinirano sol in se izogibajte hrani, v kateri se lahko skriva veliko soli, brez da bi vi to vedeli. Takšna je vnaprej pripravljena hrana (tudi hrana v restavracijah) – preveč soli pa je lahko tudi v kruhu, namazih, prelivih, predelanih mesninah … Kruh, namaz, preliv ... če le lahko pripravite sami, da lahko rečete, da veste, kaj jeste. Mesnine lahko kupite pri kmetu, ki mu zaupate.
Študija univerze v Harvardu je pokazala, da si proti previsokemu krvnemu tlaku lahko res učinkovito pomagamo tako, da uživamo zadostne količine sadja in zelenjave hkrati pa ne uživamo preveč soli. Poleg tega naj bo tudi preostanek vaše prehrane bolj zdrav. Izogibajte se predelani hrani in namesto tega posegajte po polnozrnatih žitih in stročnicah. Ne pozabite niti na zdrave maščobe, ki jih telo potrebuje (avokado, orehi, olivno olje, mastne ribe ...). Izogibajte pa se nasičenim maščobam.
Več o soli si preberite tukaj.
To pa tudi pomlajuje možgane
Uživanje zelenjave, in še posebej zelene listnate zelenjave, pa tudi pomlajuje možgane, je pokazala študija univerzitetnega kliničnega centra Rush v Chicagu. Tisti, ki so redno uživali zelenjavo, in še posebej zeleno listnato zelenjavo, so imeli v povprečju kar za 11 let mlajše možgane. To pa pomeni, da so imeli močno zmanjšano tveganje za pojav demence. In to tudi, ko so raziskovalci upoštevali druge dejavnike tveganja, kot so: kajenje, visok krvni tlak, debelost, fizična in kognitivna aktivnost. Če želite, da vaši možgani dlje časa delajo, kot je treba torej – uživajte zelenjavo.
Avstralski raziskovalci univerze v Sydneyju pa so ugotovili celo, da imajo tisti, ki redno uživajo zelenjavo, manj težav s stresom. Tisti, ki so pojedli od pet do sedem porcij zelenjave na dan, so v primerjavi s tistimi, ki so pojedli le eno ali manj porcij na dan, kar za 14 odstotkov manjkrat poročali o tem, da se počutijo, da so v stresu. Pri ženskah je bil ta odstotek celo večji – za 23 odstotkov manjkrat so poročale o tem, da so v stresu. In takšen je bil rezultat, četudi so imeli vsi ti ljudje - tako tisti, ki so uživali zelenjavo, kot tisti, ki je niso, v življenju približno enako stresne situacije. Stres je namreč odvisen tudi od našega pogleda na življenje. Lahko smo v stresnih situacijah, a če jih ne vidimo kot negativne, te v našem telesu ne bodo povzročile škodljivih odzivov, ki jih povezujemo s stresom in lahko vodijo v bolezen. Poleg tega je študija spet pokazala, da še posebej učinkovito proti stresu pomaga uživanje zelene listnate zelenjave, še posebej špinače. Dan lahko tako morda pričnete s špinačnim smoothiejem in si tako že zjutraj enostavno povečate dnevni vnos zelenjave. Najbolje je, da izberete mlado špinačo in jo kombinirate z avokadom, zeleno in jagodičjem. Dodajte tudi semena.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV