Uživajte jogurt pred obrokom in izboljšate svoje zdravje, svetujejo strokovnjaki iz ameriške Univerze Winsconsin-Madison. V njihovi raziskavi se je pokazalo, da lahko na ta način izboljšate svojo presnovo in zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja ter za metabolne bolezni. Študija je pokazala, da lahko z zelo preprostim ukrepom, tako da pred obrokom zaužijete lonček jogurta, hitro izboljšate svoje zdravje. Ne le manjše tveganje za bolezni srca in ožilja, pokazalo se je tudi, da lahko na ta način ublažite simptome alergije na cvetni prah, ohranite močne kosti in celo izgubite odvečno telesno težo ter preprečite infekcije.
Nutricist dr. Adam Cunliffe je za britanski Mail Online povedal, da bi moral vsakdo vsaj enkrat na dan pojesti navadni jogurt. Drugi strokovnjaki se strinjajo. ''Jogurt ni samo prehransko bogat, ima tudi druge dobrobiti. Prav zato bi morali vsi pojesti vsaj en jogurt na dan,'' dodaja Peter Whorwell, gastroenterolog iz Univerzitetne bolnišnice South Manchester.
Jogurt dobrodejno deluje na bakterije v našem črevesu. Vse več dokazov namreč kaže, da je prav uravnoteženost bakterij v črevesu ključnega pomena za dobro imunsko odpornost in celo za dobro razpoloženje, pove profesor Whorwell. ''Redno uživanje navadnega jogurta bo pomagalo obnoviti črevesno sluznico in preprečilo, da bi porušena črevesna mikroflora vplivala na naše zdravje. Ljudem bi lahko preprosto dali le kapsule probiotikov, a jogurt vsebuje tudi druge hranilne snovi, kot so beljakovine in kalcij - ko ga uživamo, prinaša tudi užitek, kar pomeni, da bi si ga ljudje morali večkrat privoščiti.''
Še posebej dober je za ženske
Še posebej dober je za ženske, predvsem tiste, ki imajo povečano tveganje za osteoporozo, ženske v menopavzi, najstnice in nosečnice.
Za ženske je dober tudi, ker vsebuje visok nivo joda, ključnega minerala, ki ga potrebujemo za normalno delovanje ščitnice. Ženskam lahko primanjkuje joda, ker se izogibajo mlečnim izdelkom, saj napačno mislijo, da so nezdravi in da redijo, je dejala dietetičarka Ibolya Olah iz Londona.
150 gramov jogurta (majhen lonček) prinaša okoli tretjino dnevnih potreb po jodu in kalciju in skoraj 15 odstotkov dnevnih potreb po beljakovinah - podobno kot kuhano jajce. Jogurt prav tako vsebuje 30 odstotkov dnevnih potreb po fosforju, ki ga potrebujemo za zdrave kosti, zobe in okoli petino dnevno priporočene količine vitamina B12, ki ga potrebujemo za sproščanje energije iz hrane. Vsebuje tudi kalij, ki je pomemben za zdrav krvni pritisk.
Skrivnost jogurta
Skrivnost jogurta v fermentaciji. Jogurt nastane tako, da fermentirajo mleko s pomočjo dveh bakterij, imenovanih Streptoccus thermophilus in Lactobacillus bulgaricus. Bakteriji proizvajata kislino, ki ohranja jogurt neoporečen in uničuje škodljive bakterije, kot je Salmonella. Med fermentacijo se ustvarjajo tudi dobre bakterije, ki jim rečemo probiotiki in izboljšujejo zdravje našega črevesa. Prav tako prebiotiki, ki so hrana za probiotike - dobre bakterije. Prebiotiki tako pomagajo, da v črevesu uspevajo predvsem bakterije, ki so dobre za nas.
Dobre bakterije v črevesu bodo pomagale izboljšati našo imunsko odpornost. ''Obstajajo dokazi, da nas jogurt lahko zaščiti pred infekcijami, saj izboljšuje zdravje črevesne sluznice. Predvsem z zdravnimi bakterijami, ki so v jogurtu. Na ta način izboljšuje imunski sistem in nas varuje pred infekcijami,'' je pojasnil dr. Cunliffe. Prav tako lahko jogurt pomaga, da premagamo določene bakterijske okužbe, kot so okužba s C.difficile, Salmonello ali H. pylori, ki lahko privede do razjed na želodcu. ''Če želite zmanjšati tveganje za infekcijo s temi bakterijami, si privoščite jogurt na dan in imejte ves čas imunski sistem pripravljen, da se bori z njimi,'' pa doda profesor Whorwell.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV