Vizita.si
Največ vitamina C vsebujejo paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača ter seveda tudi limone in pomaranče.

Zdravje

V kateri hrani je največ vitamina C?

L. E.
11. 10. 2017 11.12
2

Ko se poletje prelevi v jesen, marsikomu dneve pokvari prehlad ali celo katera druga okužba. Zato je to hladnejše obdobje čas, ko moramo še posebno dobro skrbeti, da uživamo dovolj vitamina C in si s tem krepimo imunski sistem.

Največ vitamina C vsebujejo paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača ter seveda tudi limone in pomaranče.
Največ vitamina C vsebujejo paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača ter seveda tudi limone in pomaranče.FOTO: iStockphoto
Če bi naključno izbrane ljudi vprašali, kateri vitamin jim na pamet pade prvi, obstaja zelo velika možnost, da bodo skoraj vsi odgovorili, da je to vitamin C. To ne bi bilo naključje. Vitamin C je najbolj znan, ker je za telo res izjemno pomemben. Pravzaprav je za kakovost ne le našega življenja, temveč tistega vseh živih bitij tako ključen, da ga marsikatera vrsta lahko proizvaja sama. Toda ljudje ne spadamo mednje. Zato moramo poskrbeti, da ga je vedno dovolj v naši prehrani.
Če boste jedli zdravo, boste zagotovo zaužili tudi dovolj vitamina C; to pa bo zmanjšalo tveganje, da kdaj zbolite za rakom, boleznimi srca in ožilja ali artritisom.
Če boste jedli zdravo, boste zagotovo zaužili tudi dovolj vitamina C; to pa bo zmanjšalo tveganje, da kdaj zbolite za rakom, boleznimi srca in ožilja ali artritisom. FOTO: iStockphoto

Katera živila vsebujejo največ vitamina C?

Čeprav je vitamin C precej občutljivo hranilo, ki ga vsako kuhanje, vlaganje ali zamrzovanje brez izjeme do neke mere uniči, ga ni težko zaužiti dovolj, če se le prehranjujemo zdravo. Vsebuje ga namreč kopica sadja in zelenjave. Ne le limone in pomaranče - pravzaprav so paprike, peteršilj, brokoli, brstični ohrovt in špinača s tem bragodejnim hranilom bogati celo bolj. Odličen vir so tudi jagode, kivi, papaje, melone, lubenice, brusnice, grenivke, maline, solata, ohrovt, stročji fižol, beluši in ananas. Med začimbami ga vsebujejo največ bazilika, nageljnove žbice, kajenski poper, česen, por in čebula. Če je le mogoče, to hrano zaužijte surovo ali le minimalno obdelano. Poleg tega raje izberite sadeže, ki so čim bolj zreli, vendar hkrati niso, potem ko so bili ubrani, stali predolgo.

Zakaj je vitamin C tako blagodejen?

Zadosten vnos vitamina C je tako pomemben, ker je ta del vrste procesov, ki potekajo v telesu. Na Univerzi v Michiganu so preučili več kot 100 študij, ki so bile narejene v zadnjih desetih letih in potrdili, da je njegovo delovanje res zelo široko. Zaključili so, da bi visoko raven vitamina C v krvi lahko vzeli celo kot kazalec boljšega vsesplošnega zdravja. Tega močno varuje s tem, da celice ščiti pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Že to varuje pred kopico bolezni, kot so rak, bolezni srca in ožilja ali artritis. Poleg tega zadostno uživanje vitamina C zmanjšuje tveganje, da boste imeli težave z očmi, imunskim sistemom, pljuči ali ščitnico. Ščiti tudi jetra, zaradi česar izboljšuje učinek razstrupljanja. Zavira staranje, ohranja močne zobe in kosti ter lepša videz kože, zato se priporoča tudi pri težavah z aknami.

Kaj lahko nakazuje, da vam vitamina C primanjkuje?

Če vas pogosto presenetijo prehladi in druge okužbe, se vam rane le slabo celijo in imate težave z dihali. Seveda pa zdravja ne izboljšuje le sam vitamin C, temveč ta deluje še boljše v kombinaciji z vsemi drugimi hranili, ki jih vsebuje hrana, ki nam jo je podarila narava.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650