Topla kokošja juha je tista, ki nam jo je pogosto pripravila babica ali mama, ko smo bili prehlajeni. Kot kaže, so vedele, zakaj so to počele. Raziskovalci z Univerze Nebraska so postavili ta stari babičin recept na preizkus in pokazalo se je, da je v resnici eden najboljših načinov za zdravljenje prehlada. Vodja raziskave dr. Stephen Rennard je preučeval tri recepte 'babičnih juh za prehlade', ki so vključevali piščanca, čebulo, sladki krompir, korenje, repo, zeleno, peteršilj, sol in poper.
Študija je pokazala, da kokošja juha pomaga blažiti simptome infekcije zgornjih dihal, saj vsebuje protivnetne snovi. Tudi aroma, začimbe in toplota juhe lahko pomagajo odmašiti zamašene dihalne poti, ki so posledica prehlada.
Zanimivo je, da so pozitivne učinke domače kokošje juhe ljudje poznali že stoletja pred nami. Njene koristi je s pridom uporabljal tudi egiptovski judovski zdravnik in filozof Moše Ben Maimon, ki je že v 12. stoletju v številnih svojih receptih za prehlade priporočal tudi kokošjo juho. Od tedaj so se recepti za zdravilno juho predajali iz generacije v generacijo, češ da so odlični pri premagovanju prehlada.
Druga študija, ki je bila opravljena pred skoraj 40 leti, je prav tako pokazala, da lahko aroma, toplota in začimbe v kokošji juhi pomagajo odpreti sinuse in zamašen nos, saj redčijo sluz v dihalnih poteh in tako odpirajo zamašene dihalne poti. Dr. Gail van Diepen, internist s Floride, pa je za Daily Mail Online še pojasnil: ''Ko smo prehlajeni, je pomembno, da povečamo vnos tekočine v telo. Med prehladom namreč porabimo veliko tekočine iz telesa, saj nam teče iz nosu in se več potimo, kar lahko vodi do dehidracije.'' Telo mora zato nadomestiti tekočino in piščančja juha je odlična za to.
Čeprav strokovnjakom še ni uspelo določiti natančno, katere sestavine juhe so krive za to, da kokošja juha pomaga blažiti simptome prehlada, gre v resnici verjetno za kombinacijo več različnih stvari, ki imajo skupaj blagodejne učinke na telo med prehladom. Poleg tega, da juha telesu zagotovi dodatno tekočino, vsebuje tudi zelenjavo, ki je bogata z vitaminom C in antioksidanti. Na ta način lahko okrepimo imunsko odpornost in pomagamo telesu pri boju s prehladom.
KOMENTARJI (7)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV