Raziskovalci iz Univerze Genova so analizirali sicer zdrave moške in ženske v povprečju stare 70 let, ki so trpeli za nižjo kostno gostoto. Kostno kostoto so pri prostovoljcih z ultrazvokom izmerili na začetku raziskave, in sicer v kosti na peti, čeljusti in v prstih. Tisti, ki so pol leta vsakodnevno jemali prehranski dodatek kurkume in sojinega lecitina so imeli ob koncu raziskave za 7 odstotkov višjo kostno gostoto.
Kombinacija kurkume in sojinega lecitina naj bi pomagala, da kurkuma ni uničena v želodcu, a da pride do tankega črevesa, kjer se nato absorbira v telo. Mineralna kostna gostota se ohrani zaradi primernega ravnovesja celic imenovanih osteoklasti, ki gradijo kost in pomagajo odplaviti stare celice, ki jih je treba nadomestit. Vodja raziskave, znanstvenik, ki raziskuje zdravljenje s snovmi na rastlinski osnovi Stefano Togni, je za tuje medije pojasnil: ''Že naše predhodnje raziskave na živalih so pokazale, da lahko kurkumin pomaga znižati nivo izgube kostne gostote, prav zato smo to sedaj želeli preizkusiti tudi na ljudeh.''
Čeprav so rezultati te študije obetavni, raziskovalci svarijo, da podobnega učinka verjetno ne bo, če boste jedli kurkumo v prahu, saj se ne absorbira dovolj dobro v telo. Kljub temu so rezultati študije dobra novica za tiste ljudi, ki so jim svetovali naj jemljejo bisfosfonatna zdravila, ki pomagajo ohranjati kostno gostoto tako, da znižujejo stopnjo uničevanja kostnih celic. Dolgoročno jemanje teh zdravil ima namreč tudi nekatere škodljive stranske učinke.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV