Glede na novo študijo lahko večina ljudi zniža krvni tlak z zmanjšanjem vnosa natrija. Izločitev 2.200 mg natrija vsak dan, enako približno eni čajni žlički kuhinjske soli, lahko zniža krvni tlak tako dobro kot zdravila za visok krvni tlak.
Strokovnjaki priporočajo zmanjšanje vnosa natrija tako, da v svojo prehrano dodate več sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, pustih beljakovin in mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob, hkrati pa omejite vnos živil z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in sladkorja.
Novica izhaja iz študije, objavljene 11. novembra v JAMA, ki preučuje, kako vnos natrija s hrano vpliva na krvni tlak pri odraslih srednjih let in starejših, vključno s tistimi, ki nimajo visokega krvnega tlaka, in tistimi, ki že jemljejo antihipertenzive.
''Ugotovili smo, da bo 70–75 % vseh ljudi, ne glede na to, ali že jemljejo zdravila za krvni tlak ali ne, verjetno opazilo znižanje krvnega tlaka, če bodo znižali vnos natrija v svoji prehrani,'' je vodilna raziskovalka Norrina Allen.
Nova študija je bila zasnovana za znižanje ravni natrija celo nižje od 1500 mg, ki jih priporoča AHA, kar je za mnoge morda težko, vendar je celo znižanje vnosa natrija za malenkost koristno, zlasti zato, ker je visok krvni tlak glavni vzrok smrti po vsem svetu.
''Visok krvni tlak lahko privede do srčnega popuščanja, srčnih napadov in kapi, ker dodatno pritiska na vaše arterije,'' je dejala Allenova. ''Vpliva na sposobnost srca, da učinkovito deluje in črpa kri.''
Prehranski vnos natrija in krvni tlak
Za novo študijo so raziskovalci preučevali vpliv vnosa natrija s hrano na krvni tlak pri posameznikih srednjih let do starejših. Da bi to naredili, so ocenili 213 posameznikov, starih od 50 do 75 let, z vrsto stanj krvnega tlaka: normalen krvni tlak, nadzorovan visok krvni tlak, nenadzorovan visok krvni tlak in nezdravljen visok krvni tlak.
Udeleženci so zaključili po en teden diete z visoko in nizko vsebnostjo natrija. Diete z visoko vsebnostjo natrija so svojim običajnim dietam dodale dodatnih 2200 mg natrija (malo manj kot ena čajna žlička); prehrana z nizko vsebnostjo natrija je vsebovala približno 500 mg natrija.
Na splošno so diete z nizko vsebnostjo natrija privedle do znižanja sistoličnega krvnega tlaka (zgornja ali prva številka) v primerjavi z običajno dieto udeležencev in dieto z visoko vsebnostjo natrija.
Natančneje, sistolični krvni tlak udeležencev se je znižal za 7–8 mm Hg, ko so jedli dieto z nizko vsebnostjo natrija v primerjavi z dieto z visoko vsebnostjo natrija; medtem se je njihov sistolični krvni tlak znižal za 6 mm Hg na dieti z nizko vsebnostjo natrija v primerjavi z njihovo običajno prehrano.
Ljudem, ki so jemali zdravila za krvni tlak, je še vedno koristilo zmanjšanje vnosa natrija v prehrani, kar poudarja, da spremembe v prehrani ne vplivajo samo na ljudi, ki ne jemljejo zdravil. Tudi stanje hipertenzije ni vplivalo na te pozitivne učinke.
Kako zmanjšati vnos natrija v prehrani?
Nastanek visokega krvnega tlaka je lahko posledica številnih dejavnikov, pri čemer so nekateri popolnoma izven vašega nadzora (na primer vaša genetika). Toda med dejavniki, ki jih lahko spremenite, je prehrana tisti, ki lahko še posebej močno vpliva na vaš krvni tlak.
Omejevanje predelane in ultra-predelane hrane je velik del enačbe. Večina natrija, ki ga zaužije splošna javnost, ni nujno dodana hrani v času zaužitja. Toda zmanjšanje soli ne pomeni nujno, da morate jesti neokusno hrano. Obstaja toliko načinov za dodajanje okusa hrani, ki ne vključujejo soli.
Vizita e-novice
Vir: health
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV