Vizita.si
Da bi užili nekaj kalcija, lahko posežete tudi po sardinah in lososu v pločevinki.

Prehrana

Veliko ljudi ne ve, da tudi ta živila vsebujejo kalcij

L. E.
24. 03. 2017 08.17
2

Naše telo potrebuje kalcij za zdrave kosti in zobe, pa tudi za to, da naše mišice, celice in živčevje delujejo, kot je treba. V našem telesu je več kalcija kot katerega koli drugega minerala, zato je za naše zdravje zelo pomemben.

Veliko kalcija je v makovih semenih.
Veliko kalcija je v makovih semenih.FOTO: iStock

Mnogo ljudi misli, da je kalcij samo v mleku in mlečnih izdelkih. A v resnici se nahaja še v mnogo drugih živilih. Poglejmo, v katerih.

1. Semena

Z njimi lahko posujete rižoto ali solato. So majhna, a polna koristnih snovi. Med njimi so beljakovine in zdrave maščobe pa tudi kalcij. Z eno žlico sezamovih semen denimo pokrijemo 9 odstotkov dnevnih potreb po kalciju, z eno žlico makovih pa celo 13 odstotkov dnevnih potreb po kalciju.

Da bi užili nekaj kalcija, lahko posežete tudi po sardinah in lososu v pločevinki.
Da bi užili nekaj kalcija, lahko posežete tudi po sardinah in lososu v pločevinki. FOTO: iStock

2. Sardine in losos v pločevinkah

Ne veste, kaj bi jedli, ko si kosila ne morete pripraviti doma? Popolnoma zdravo je občasno pojesti tudi sardine ali losos iz pločevinke. Približno 100-gramska pločevinka sardin pokrije 35 odstotkov potreb po kalciju, približno 100-gramska pločevinka lososa pa 21 odstotkov. Ker sta to mastni ribi, z njima zaužijemo tudi omega 3 maščobne kisline, ki so zdrave za srce, možgane in kožo.

3. Mandlji

Kalcij vsebujejo tudi drugi oreške, a največ ga je v mandljih. Če užijemo okrog 22 mandljev, smo zadostili približno osmim odstotkom naših dnevnih potreb po kalciju. Poleg tega vsebujejo zdrave maščobe in vlaknine in beljakovine. So tudi odličen vir magnezija, mangana in vitamina E.

4. Nekatera zelena listnata zelenjava

Vsa zelena listnata zelenjava je izredno zdrava, nekatera pa vsebuje tudi veliko kalcija. Sem spadata predvsem ohrovt in špinača. Še posebej ohrovt je res izjemen vir kalcija. Ena skodelica kuhanega ohrovta ga vsebuje toliko, kot ga potrebujete v enem dnevu.

5. Amarant

To je žito, ki vsebuje veliko beljakovin pa tudi mineralov, kot so mangan, magnezij, fosfor, železo in seveda kalcij. Skodelica kuhanega amaranta zadosti 12 odstotkom dnevnih potreb po tem mineralu. Za bolnike s celiakijo je dobra novica tudi to, da amarant ne vsebuje glutena.

 

 

Ste v svoje obroke že vključili špinačo in ohrovt?
Ste v svoje obroke že vključili špinačo in ohrovt?FOTO: Thinkstock
Med oreški so mandlji najboljši vir kalcija.
Med oreški so mandlji najboljši vir kalcija.FOTO: iStock

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587