Mnogo ljudi misli, da je kalcij samo v mleku in mlečnih izdelkih. A v resnici se nahaja še v mnogo drugih živilih. Poglejmo, v katerih.
1. Semena
Z njimi lahko posujete rižoto ali solato. So majhna, a polna koristnih snovi. Med njimi so beljakovine in zdrave maščobe pa tudi kalcij. Z eno žlico sezamovih semen denimo pokrijemo 9 odstotkov dnevnih potreb po kalciju, z eno žlico makovih pa celo 13 odstotkov dnevnih potreb po kalciju.
2. Sardine in losos v pločevinkah
Ne veste, kaj bi jedli, ko si kosila ne morete pripraviti doma? Popolnoma zdravo je občasno pojesti tudi sardine ali losos iz pločevinke. Približno 100-gramska pločevinka sardin pokrije 35 odstotkov potreb po kalciju, približno 100-gramska pločevinka lososa pa 21 odstotkov. Ker sta to mastni ribi, z njima zaužijemo tudi omega 3 maščobne kisline, ki so zdrave za srce, možgane in kožo.
3. Mandlji
Kalcij vsebujejo tudi drugi oreške, a največ ga je v mandljih. Če užijemo okrog 22 mandljev, smo zadostili približno osmim odstotkom naših dnevnih potreb po kalciju. Poleg tega vsebujejo zdrave maščobe in vlaknine in beljakovine. So tudi odličen vir magnezija, mangana in vitamina E.
4. Nekatera zelena listnata zelenjava
Vsa zelena listnata zelenjava je izredno zdrava, nekatera pa vsebuje tudi veliko kalcija. Sem spadata predvsem ohrovt in špinača. Še posebej ohrovt je res izjemen vir kalcija. Ena skodelica kuhanega ohrovta ga vsebuje toliko, kot ga potrebujete v enem dnevu.
5. Amarant
To je žito, ki vsebuje veliko beljakovin pa tudi mineralov, kot so mangan, magnezij, fosfor, železo in seveda kalcij. Skodelica kuhanega amaranta zadosti 12 odstotkom dnevnih potreb po tem mineralu. Za bolnike s celiakijo je dobra novica tudi to, da amarant ne vsebuje glutena.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV