Raziskave v preteklih letih so dokazale povezavo vitaminov s protivnetnim delovanjem. Te vitamine lahko pridobite v obliki dodatkov in z uživanjem živil, ki jih naravno vsebujejo.
Ko izbirate prehransko dopolnilo, poiščite izdelke, ki so jih testirali tretji proizvajalci, in se posvetujte s svojim zdravnikom, registriranim dietetikom, nutricionistom ali farmacevtom.
Vitamin A
Kronično pomanjkanje vitamina A lahko poveča tveganje za okužbo. Če dobite dovolj vitamina A, lahko vaš imunski sistem prepreči, da bi bil prekomerno aktiven in povzročil vnetje. Prehrana, bogata z betakarotenom in vitaminom A, lahko pomaga zmanjšati vnetje. Vitamin A je na voljo v dveh oblikah:
Beta-karoten, provitamin, ki se v telesu pretvori v vitamin A.
Vitamin A, antioksidant, ki ščiti telo pred prostimi radikali.
Predoblikovanega vitamina A je veliko v govejih jetrih, jajcih, mlečnih izdelkih in ribah. Provitamin A najdemo v zeleni listnati zelenjavi (špinača, ohrovt), oranžni in rumeni zelenjavi in sadju (sladki krompir, papaja, pomaranče, korenje), paradižnikih in nekaterih rastlinskih oljih.
Vitamin A je dodan mleku, kosmičem in drugim živilom. Je topen v maščobi, zato bo uživanje hrane z zdravimi maščobami povečalo absorpcijo.
Odrasli bi si morali prizadevati za približno 700 mikrogramov (ženske) in 900 mikrogramov (moški) vitamina A na dan. Izogibajte se vitaminu A nad temi ravnmi, saj lahko povzroči hipervitaminozo A (toksičnost vitamina A). Zaužitje česar koli nad priporočeno količino lahko povzroči prirojene okvare.
Vitamini skupine B
Vitamini B6, B12 in folat lahko zmanjšajo vnetje v telesu. Vitamini skupine B lahko znižajo C-reaktivni protein in homocistein, kar pozitivno vpliva na rezultate, kot so bolezni srca in ožilja ter avtoimunska stanja. Ena študija je pokazala, da nizki odmerki folne kisline (znane tudi kot folat, še en vitamin B), ki se jemljejo dnevno in za kratka obdobja, lahko zmanjšajo vnetje.
Goveja jetra so vir B6, B12 in folne kisline. Školjke, ostrige in prehranski kvas so odlični viri B12. Čičerika, tuna in losos so dobri viri B6. Špinača, črni grah, šparglji in brstični ohrovt so viri folatov.
Preveč B6 lahko povzroči izgubo nadzora nad telesnimi gibi (ataksija). Poskusite jemati manj kot 100 mg na dan. Nekatera zdravila lahko zmanjšajo količino vitaminov B. Na primer, metotreksat in zdravilo za ulcerozni kolitis sulfasalazin zmanjšata privzem folata.
Zdravila za zdravljenje epilepsije znižajo raven folata in B6. Zaviralci protonske črpalke in metformin zmanjšajo B12. Posvetujte se s svojim zdravnikom za nasvet o vzdrževanju ravni vitamina B med jemanjem teh zdravil.
Vitamin C
Vitamin C je znan po tem, da pomaga ohranjati dobro delovanje imunskega sistema. Poleg tega raziskave kažejo, da lahko vitamin C pomaga zaščititi celice pred prostimi radikali, ki povzročajo vnetje. Vitamin C, tako kot vitamini B, lahko prav tako pomaga znižati C-reaktivni protein. Dodatki so koristni; vendar je najbolje, da vitamin C poskusite dobiti s svojo prehrano.
Rdeča paprika, citrusi in sok (pomaranče, grenivke, kivi), zelena paprika, brokoli in paradižnik imajo visoko raven vitamina C. Odrasli potrebujejo približno 75 do 90 mg vitamina C na dan. Če zaužijete več kot 2000 mg, lahko tvegate ledvične kamne. Če razmišljate o dodatku, se morda najbolje absorbira askorbinska kislina.
Kadilci in ljudje s težavami s črevesno absorpcijo imajo lahko nižje ravni vitamina C. Vitamin C poveča absorpcijo železa, kar je lahko plus, če vam primanjkuje železa.
Vitamin D
Študije že dolgo ugotavljajo povezavo med nizko vsebnostjo vitamina D in številnimi vnetnimi boleznimi. Poleg tega raziskovalci vedo, da lahko izboljšanje ravni vitamina D pomaga zmanjšati vnetje.
Vitamin D naravno nastaja v telesu po izpostavljanju soncu, vendar ne more vsak vzdrževati ustrezne ravni na ta način. Vsakdo, ki sumi, da ima morda nizko raven vitamina D, se mora pogovoriti s svojim zdravnikom o testiranju in dodatkih.
Mastne ribe (losos, postrv in skuša) in olje ribjih jeter so optimalni prehranski viri vitamina D. Vitamin D je dodan tudi mlečnim izdelkom, kot je mleko.
Skupine, pri katerih obstaja tveganje za nizko raven D, vključujejo tiste z nizko izpostavljenostjo soncu, temnejšo kožo, težavami s črevesno absorpcijo, ljudi z debelostjo ali ljudi, ki so imeli operacijo želodčnega obvoda ali pa so starejši odrasli.
Vitamin E
Vitamin E je še en antioksidativni vitamin, kar pomeni, da lahko zmanjša vnetje. Rezultati meta-analize iz leta 2015, objavljene v European Journal of Clinical Nutrition, potrjujejo, da ima vitamin E protivnetne lastnosti in da lahko dodatek pomaga ljudem, ki živijo z vnetnimi stanji.
Olje pšeničnih kalčkov, sončnična semena, mandlji, sončnično olje, olje žafranike, lešniki in arašidovo maslo so dobri viri vitamina E. Če potrebujete vir vitamina E, ki ni iz oreščkov ali semen, ga skromno zagotovita špinača in brokoli.
Jemanje vitamina E z zdravili za redčenje krvi lahko poveča tveganje za krvavitev. Za kakršna koli vprašanja se obrnite na svojega zdravnika.
Vitamin K
Eno poročilo v reviji Metabolism je pokazalo, da lahko vitamin K zmanjša označevalce vnetja, pomaga pri strjevanju krvi in ščiti zdravje kosti. Medtem ko je vitamin K nujen za zdravje kosti, ga večina ljudi ne dobi dovolj s svojo prehrano.
Vitamine za boj proti vnetjem lahko dobite iz različnih virov hrane, vključno z zelenjavo, sadjem, pustim mesom in ribami ter živili, obogatenimi z vitamini. Pred začetkom jemanja katerega koli vitaminskega dodatka se posvetujte s svojim zdravnikom. Pomembno je tudi vedeti, da vitaminski dodatki niso nadomestilo za zdravo prehrano, še manj pa za zdravila!
Vizita e-novice
Vir: verywellhealth
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV