Nutricionistka razkriva, zakaj je magnezij pomemben in v katerih živilih ga najdemo. Magnezij je pomemben mineral, saj pomaga preprečevati bolezni in je koristen za živčni sistem, kosti, zobe in mišice, piše index.hr. Nutricionistka dr. Pamela Mason je poudarila, da ta mineral zlahka pridobimo s prehrano, lahko pa ga uživamo tudi kot prehransko dopolnilo.

Za kaj potrebujemo magnezij?
''Magnezij je potreben za ustvarjanje več kot 300 encimov v telesu, ki sproščajo energijo iz hrane. Prav tako je ključnega pomena za živčni sistem, delovanje mišic, zdrave kosti in zobe, ravnovesje elektrolitov in sintezo beljakovin.'' Poudarja pomen magnezija in navaja avstralsko študijo, ki ga povezuje z zmanjšanim tveganjem za poškodbe DNK.

Kaj je pokazala študija?
Raziskava Univerze v Južni Avstraliji je povezala nizek magnezij z visokimi ravnmi homocisteina, aminokisline, ki poškoduje gene in povečuje tveganje za Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen, raka in sladkorno bolezen.

Kako povečati vnos magnezija?
Redno uživanje živil, bogatih z magnezijem, lahko pomaga ohranjati optimalno raven magnezija v telesu. Vključujejo: listnato zeleno zelenjavo, polnozrnate žitarice, fižol in stročnice, govedino in piščanca, orehe in semena, temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava.

Dr. Mason poudarja, da lahko večina ljudi s svojo prehrano dobi dovolj magnezija, vendar lahko omejene diete, zdravstvene težave ali zdravila zmanjšajo absorpcijo, zato je v takih primerih lahko koristen multivitaminski ali multimineralni dodatek z magnezijem.
Vizita e-novice
Vir: index.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV