5 znakov, ki kažejo, da vam primanjkuje kalija
VITAMINI IN MINERALI

5 znakov, ki kažejo, da vam primanjkuje kalija

Če ste med tistimi, ki uživajo veliko vnaprej pripravljenih živil in hitro pripravljene hrane, ste tudi med tistimi, ki imajo veliko verjetnost za pomanjkanje kalija.

Kalij
Kalij / FOTO: Dreamstime

Verjetno veste, da so banane polne kalija, vendar se morda ne zavedate pomembne vloge, ki jo ima ta mineral v telesu. Kalij pomaga pri krčenju mišic, uravnavanju tekočine in mineralnem ravnovesju. Še več, kalij ublaži tudi učinke prekomernega uživanja natrija.

Povečanje vnosa celega sadja in zelenjave vam bo pomagalo doseči 4700 miligramov kalija na dan, odmerka, ki jo priporočajo strokovnjaki. Druga živila, kot so jogurt in školjke, so prav tako zelo bogata s kalijem. V primeru, da sumite na pomanjkanje kalija, se morate pogovoriti s svojim osebnim zdravnikom.

Nekateri ljudje niti ne občutijo majhnega zmanjšanja ravni kalija v krvi. Vendar pa obstajajo simptomi, na katere morate biti pozorni, preden pomanjkanje postane resno. Tu so najpogostejši znaki, da vam primanjkuje kalija – stanje imenujemo hipokalemija.

Nenehna utrujenost 

Če ste nenehno utrujeni in imate občutek, da je vaša raven energije nenehno nizka, vam morda primanjkuje kalija. Vsaka celica v vašem telesu namreč potrebuje pravo količino kalija za delovanje.

Če ste nenehno utrujeni in imate občutek, da je vaša raven energije nenehno nizka, vam morda primanjkuje kalija.
Če ste nenehno utrujeni in imate občutek, da je vaša raven energije nenehno nizka, vam morda primanjkuje kalija. / FOTO: Dreamstime

Kljub temu se lahko zaradi drugih težav z vašo prehrano, stresa ali pomanjkanja spanja počutite kronično utrujeni, zato ne smete domnevati, da je krivec (zgolj) pomanjkanje kalija. Bodite pozorni na dodatne simptome.

Mišična oslabelost in krči

Kalij ima ključno vlogo pri krčenju gladkih mišic tako v srcu kot po celem telesu. Ko so ravni kalija nizke, lahko doživite bolečine in krče čez dan ali med vadbo. Po navedbah MedlinePlusa lahko celo doživite poškodbe mišic.

Omotičnost, omedlevica in mravljinčenje 

Ravni kalija lahko čez dan rastejo in padajo, velik padec pa lahko upočasni vaš srčni utrip, zaradi česar se boste počutili, kot da se boste onesvestili. To ni pogosto in vzroki so lahko številni drugi dejavniki, vendar je pomembno, da obiščete svojega zdravnika, če doživite ta simptom. 

Kalij
Kalij / FOTO: Dreamstime

Imate visok krvni tlak ali palpitacije srca

Brez zadostne ravni kalija se lahko stene krvnih žil zožijo, kar povzroči hipertenzijo ali visok krvni tlak. To stanje nima simptomov, lahko pa povzroči resne zdravstvene težave. Če ste zaskrbljeni, poskrbite, da si boste redno preverjali krvni tlak doma ali v ordinaciji svojega zdravstvenega delavca.

Pazite tudi na palpitacije srca, saj srčna mišica težje črpa, ko je ravnovesje med natrijem in kalcijem porušeno. Ko začutite palpitacije, lahko postanete izredno pozorni na svoj srčni utrip ali se počutite, kot da vam je srce preskočilo ali se ustavilo za nekaj utripov.

Ves čas ste napihnjeni ali zaprti

Zaprtje je prvi simptom hipokalemije, ki je naveden na MedlinePlusu, zato je treba nanj paziti. Ko vam primanjkuje kalija, se vaše telo trudi uravnavati raven natrija, kar lahko povzroči napenjanje, ki ga povzroča prav sol.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Kivi
Kivi / FOTO: iStockphoto

Povzeto po health