Vemo, da sta sadje in zelenjava dobra za naše zdravje. Nekatere vrste enega in drugega lahko celo zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, denimo različne vrste bolezni srca.
V zadnjih letih so postali vse bolj priljubljeni sveži in naravni sokovi, največkrat takšni, ki jih stisnemo doma. Tudi v gostilnah se je povpraševanje po naravnih sokovih, ne tistih umetnih, povečalo. Mnogo ljudi sveže in naravne sokove uporablja kot dodatek k svoji prehrani, nekateri pa se ga seveda poslužujejo tudi kot postopka za razstrupljanje telesa.
Na tem mestu je treba poudariti, da so mnenja glede svežih sokov iz sadja in zelenjave deljena. Nekateri menijo, da stiskanje sadja in zelenjave izboljša absorpcijo hranil, drugi pa trdijo, da s stiskanjem izgubijo pomembna hranila, predvsem vlaknine.
Nekaj hitrih dejstev
Pri stiskanju sadja in zelenjave (lahko tudi mešanju) se živilom odvzame večino trdnih snovi, vključno s semeni, lupino in koščicami. S stiskanjem in miksanjem dobimo tekočino, ki vsebuje večino vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki so naravno prisotni v celem sadju in zelenjavi.
Dve pogosti vrsti stiskanja sadja in zelenjave vključujeta:
- centrifugalni: ti sokovniki zmeljejo sadje in zelenjavo v kašo s pomočjo visoke hitrosti vrtenja z rezalnim rezilom, ožemanje pa loči sok od trdnih delcev,
- hladno stiskanje: imenujejo jih tudi žvečilni sokovniki, ti sadje in zelenjavo mečkajo in stiskajo veliko počasneje, da pridobijo čim več soka.
Prehranska kakovost soka, pridobljenega iz centrifugalnih in hladno stiskalnih sokovnikov, je podobna.
Kakšen je namen stiskanja sokov?
Čiščenje ali razstrupljanje: V najmanj treh dneh do nekaj tednih se izloči trda hrana in uživa samo sok. Nekateri ljudje verjamejo, da pitje soka očisti njihova telesa toksinov, vendar ni prav nobenega dokaza, ki bi potrjeval učinkovitosti ali smotrnost takšnega razstrupljanja.
Dopolnjevanje običajne prehrane: Svež sok lahko uporabite kot priročen dodatek k vaši dnevni prehrani, s čimer povečate vnos hranil iz sadja in zelenjave, ki jih sicer ne bi zaužili.
Ali naravni svež sok ščiti pred boleznimi?
Veliko dokazov povezuje celotno sadje in zelenjavo z zmanjšanim tveganjem za bolezni, vendar je študije o sadnih in zelenjavnih sokovih težje najti oz. le-te niso ločene.
Zdravstvene koristi sadja in zelenjave so deloma posledica njihove visoke vsebnosti antioksidantov, pomembno vlogo pa imajo tudi vlaknine. Številni antioksidanti so vezani na vlakna in se sproščajo v vašem prebavnem sistemu.
Visok vnos sadja in zelenjave je obetaven na mnogih področjih zdravja. Na primer, sokovi lahko zmanjšajo tveganje za bolezni srca. Sok iz jabolk in granatnega jabolka povezujejo z znižanjem krvnega tlaka in ravni holesterola.
Poleg tega lahko uživanje sadnih in zelenjavnih sokov v tekoči obliki (ali mešanih koncentracijah) zmanjša raven homocisteina in označevalce oksidativnega stresa, oboji so povezani z izboljšanim zdravjem srca.
Ena velika študija je opazila zmanjšano tveganje za Alzheimerjevo bolezen pri tistih, ki so sadne in zelenjavne sokove pili tri- ali večkrat na teden v primerjavi s tistimi, ki so jih pili manj kot enkrat na teden.
Kljub tem rezultatom je potrebnih več študij, da bi bolje razumeli učinke sadnih in zelenjavnih sokov na zdravje.
Najbolje je uživati celotno sadje in zelenjavo
Zagovorniki sokov pogosto trdijo, da je pitje sokov boljše od uživanja celega sadja in zelenjave. Trdijo, da odstranitev vlaknin olajša absorpcijo hranil. Vendar pa ni nobenih znanstvenih raziskav, ki bi to podprle. Pravzaprav boste morda potrebovali vsebnost vlaknin v sadju ali zelenjavi, da boste izkusili vse zdravstvene koristi enih in drugih živil.
Na primer, antioksidanti, ki so naravno vezani na rastlinska vlakna, se izgubijo med postopkom stiskanja. Predvsem se med postopkom stiskanja odstrani do 90 odstotkov vlaknin, odvisno od sokovnika. Nekaj topnih vlaken bo ostalo, večina netopnih vlaken pa bo odstranjena.
Vsekakor pa je vseeno boljše zaužiti vsaj nekaj sadja in zelenjave kot nič!
Sok za hujšanje je morda slaba ideja
Veliko ljudi uporablja sok kot strategijo za hujšanje. Večina diet s sokovi vključuje zaužitje 600–1000 kalorij na dan samo s sokovi, kar ima za posledico velik kalorični primanjkljaj in hitro izgubo teže. Vendar je to zelo težko vzdržati več kot nekaj dni.
Medtem ko vam lahko diete s sokovi kratkoročno pomagajo pri izgubi teže, lahko tako stroga omejitev kalorij dolgoročno upočasni vaš metabolizem.
Zakaj je dobro uživati naravne in sveže sokove?
Sok je preprost način za pridobivanje veliko hranilnih snovi. Mnogo ljudi samo s prehrano ne dobi dovolj hranil. Sadje in zelenjava sta polna vitaminov, mineralov, antioksidantov in rastlinskih spojin, ki lahko ščitijo pred boleznimi.
Če težko vsak dan v svojo prehrano vključite priporočeno količino sadja in zelenjave, je lahko sok priročen način za povečanje vnosa.
Ena študija je pokazala, da je dopolnilo z mešanim sadnim in zelenjavnim sokom v 14 tednih izboljšalo raven hranilnih snovi beta karotena, vitamina C, vitamina E, selena in folata.
Poleg tega je pregled 22 študij pokazal, da je pitje soka iz svežega sadja in zelenjave ali mešanega koncentrata v prahu izboljšalo raven folatov in antioksidantov, vključno z beta karotenom, vitaminom C in vitaminom E.
Vse prednosti uživanja svežih sokov?
1. Krepi imunski sistem.
2. Poskrbi za potrebne minerale in vitamine, ki jih telo potrebuje.
3. Nevtralizira lahko pH telesa.
4. Pomaga lahko zmanjšati visoke ravni slabega holesterola in visok krvni tlak.
5. Izboljša raven energije.
6. Enostaven način za dodajanje sadja in zelenjave vaši prehrani (posebej, če ste izbirčni).
7. Hidrira vaše telo.
Sok zagotavlja številne prednosti, vključno z izboljšano prebavo in povečano energijo. Sok je odličen način, da telesu zagotovite hranila v okusni obliki, ki jo je enostavno zaužiti. Če iščete način za dodajanje več sadja in zelenjave v svojo prehrano, so naravni sokovi odlična priložnost.
Vizita e-novice
Vir: healthline & healthiersteps
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV