Vitamin C je poznan kot eno najvarnejših in najučinkovitejših hranil, piše webmd. Čeprav morda ne predstavlja neposrednega zdravila za prehlad, številne koristi vitamina C vključujejo krepitev odpornosti, podporo kardiovaskularnemu zdravju, izboljšanje prenatalnih stanj, zaščito pred boleznimi oči ter celo zmanjšanje pojava gub na koži. Zgornja dopustna raven vnosa (največja količina, ki jo je mogoče zaužiti dnevno brez tveganja za škodljive učinke) za odrasle znaša 2000 miligramov (mg).

Študija, objavljena v reviji Seminars in Preventive and Alternative Medicine, ki je preučevala več kot 100 študij v 10 letih, je razkrila vedno večji seznam možnih koristi vitamina C. Vitamin C je bil deležen velike pozornosti in to z dobrim razlogom. Višje ravni vitamina C v krvi so lahko idealen prehranski označevalec za splošno zdravje, pravi raziskovalec študije Mark Moyad, dr. med., magister javnega zdravja, z Univerze v Michiganu. Bolj ko preučujemo vitamin C, bolje razumemo, kako raznolik je pri zaščiti našega zdravja, od srčno-žilnih bolezni, raka, kapi, zdravja oči [in] imunosti do daljšega življenja. Vendar, ugotavlja Moyad, je idealen odmerek lahko višji od priporočenega prehranskega vnosa.

Koliko vitamina C je dovolj?
Največji varni dnevni vnos vitamina C je 2000 miligramov (mg). Jemanje 500 mg na dan je varno. Pomanjkanje vitamina C je redko, razen pri zelo slabo prehranjenih ljudeh. Lahko povzroči skorbut (šibkost, anemijo, modrice, krvavitve, majave zobe). 500 mg vitamina C v obliki tablete redko povzroči težave z želodcem, lahko pa draži. Zato se priporoča izbira neželezne oblike vitamina C. Najboljši vir vseh hranil je hrana. Sadje in zelenjava vsebujeta vitamine, minerale in vlaknine. Kozarec pomarančnega soka ali pol skodelice rdeče paprike lahko zadostuje za dnevni vnos vitamina C.

Vloga vitamina C v telesu
Vitamin C, ali askorbinska kislina, je ključen za rast, razvoj in obnovo telesnih tkiv. Pomaga pri tvorbi kolagena, boljši absorpciji železa, krepi imunski sistem in pospešuje celjenje ran. Pomemben je za zdravje hrustanca, kosti in zob. Vitamin C je tudi močan antioksidant. To pomeni, da ščiti naše telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki lahko nastanejo zaradi onesnaženja, dima in drugih strupenih snovi. Če se prosti radikali preveč kopičijo, lahko povzročijo bolezni, kot so rak, bolezni srca in artritis.

Naše telo ne skladišči vitamina C, zato večji vnos ne predstavlja neposredne nevarnosti. Kljub temu pa je priporočljivo ne preseči zgornje varnostne meje 2000 miligramov na dan, s čimer se izognemo morebitnim prebavnim motnjam in driski. Vitamin C spada med vodotopne vitamine. Ker ga telo ne skladišči, je nujno zagotavljati njegov stalni vnos s prehrano za ohranjanje optimalnih telesnih funkcij. Sadje in zelenjavo, ki sta bogata z vitaminom C, je priporočljivo uživati v svežem stanju ali pa ju pripraviti s čim manj vode, da se ohrani čim več tega pomembnega hranila. Vitamin C se uspešno absorbira tako iz živil kot iz prehranskih dopolnil, ob hkratnem uživanju s hrano pa lahko poveča tudi absorpcijo železa.

Zdravstvene koristi vitamina C
Noben vitamin ne more premagati resnih zdravstvenih težav. Pogosto delujejo skupaj – ključne so tudi druge življenjske navade – kot sta dovolj spanja in vadbe ter nekajenje. Kljub temu raziskave kažejo, da lahko vitamin C ponudi zdravstvene koristi na teh področjih:

1. Stres. Pomanjkanje vitamina C je povezano s številnimi boleznimi, povezanimi s stresom. Je prvo hranilo, ki se izčrpa pri ljudeh, ki pijejo preveč alkohola, kadijo ali so debeli. In ker je vitamin C eno od hranil, občutljivih na stres, Moyad pravi, da je vzdrževanje ravni vitamina C lahko idealen pokazatelj splošnega zdravja.

2. Prehladi. Ko gre za prehlad, vitamin C ni zdravilo, vendar nekatere študije kažejo, da lahko pomaga preprečiti resnejše zaplete. "Obstajajo dobri dokazi, da jemanje vitamina C pri prehladu in gripi lahko zmanjša tveganje za razvoj nadaljnjih zapletov, kot so pljučnica in okužbe pljuč," pravi Moyad.

3. Možganska kap. Čeprav so si raziskave nasprotujoče, je ena študija v American Journal of Clinical Nutrition pokazala, da so tisti z najvišjimi koncentracijami vitamina C v krvi povezani z 42 % manjšim tveganjem za možgansko kap kot tisti z najnižjimi koncentracijami. Razlogi za to niso povsem jasni. Jasno pa je, da imajo ljudje, ki jedo veliko sadja in zelenjave, višjo raven vitamina C v krvi. Ljudje, ki uživajo več sadja in zelenjave, ne bodo imeli le višje ravni vitamina C, temveč tudi večji vnos drugih hranil, ki so potencialno koristna za zdravje, kot so vlaknine ter drugi vitamini in minerali, je v e-poštnem intervjuju dejal raziskovalec Phyo K. Myint.

4. Staranje kože. Vitamin C vpliva na celice znotraj in zunaj telesa, njegove antioksidativne lastnosti pa so lahko koristne pri staranju. Študija, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition, je preučila povezave med vnosom hranil in staranjem kože pri 4025 ženskah, starih od 40 do 74 let. Ugotovila je, da so višji vnosi vitamina C povezani z manjšo verjetnostjo gubavega videza, suhosti kože in lepšega videza starajoče se kože. Poleg tega so nekatere študije pokazale, da topična zdravljenja z vitaminom C zmanjšujejo gube.

Kako v svojo prehrano vnesti več vitamina C?
Vitamin C boste dobili iz številnih vrst sadja in zelenjave. Živila, ki so najbogatejša z vitaminom C, so agrumi, zelene paprike, jagode, paradižnik, brokoli, beli krompir in sladki krompir. Drugi dobri viri vključujejo temno listnato zelenjavo, kantalupo, papajo, mango, lubenico, brstični ohrovt, cvetačo, zelje, rdeče paprike, maline, borovnice, zimske buče in ananas.
Vir: webmd
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV