Kaj se zgodi, ko pride do pomanjkanja vitamina D3?

VITAMINI IN MINERALI

Kaj se zgodi, ko pride do pomanjkanja vitamina D3?

Vizita.si
04.12.2023, 5:00
0

Vitamin D3, znan tudi kot holekalciferol, je eno izmed ključnih hranil, ki igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju našega zdravja. Ta vitamin je posebej pomemben za zdravje kosti, imunskega sistema in številne druge procese v našem telesu.

Kaj je vitamin D3?

Vitamin D3 je topen v maščobah in spada v skupino spojin, imenovano vitamin D. Ta vitamin je ključnega pomena za zdravje, saj igra vlogo pri več kot 200 različnih procesih v telesu. Naša glavna naravna vira vitamina D3 so sončna svetloba in nekateri prehranski viri, kot so ribe, jetra in jajca.

Vitamin D
Vitamin D / FOTO: AdobeStock

Kakšne so koristi vitamina D3 za zdravje?

Vitamin D3 igra ključno vlogo pri absorpciji kalcija, ki je bistven za zdravje kosti. Pomanjkanje vitamina D3 lahko vodi v oslabljene kosti, kar poveča tveganje za osteoporozo.

9 najslabših navad za vaše kosti
PREBERI ŠE

9 najslabših navad za vaše kosti

 Vitamin D3 igra pomembno vlogo pri delovanju našega imunskega sistema. Zadostna raven tega vitamina lahko pomaga telesu bolje se obraniti pred okužbami.

Kako preprečiti pogosta jesenska obolenja?
PREBERI ŠE

Kako preprečiti pogosta jesenska obolenja?

Študije kažejo, da ima vitamin D3 lahko vlogo pri zmanjšanju tveganja za različne kronične bolezni, kot so srčna bolezen, sladkorna bolezen in rak.

Vitamin D
Vitamin D / FOTO: AdobeStock

Nekateri raziskovalci menijo, da ima vitamin D3 vlogo tudi pri zmanjšanju tveganja za depresijo in druge duševne motnje.

Kako dobiti dovolj vitamina D3?

Najboljši način za pridobivanje vitamina D3 je izpostavljanje sončni svetlobi. Ko sončna svetloba doseže našo kožo, ta začne proizvajati vitamin D3. Priporočljivo je, da preživite vsaj 15 do 20 minut na soncu vsaj trikrat na teden.

5 simptomov pomanjkanja vitamina D
PREBERI ŠE

5 simptomov pomanjkanja vitamina D

Poleg tega lahko vitamin D3 dobite tudi iz prehrane. Živila, bogata z vitamini D3, vključujejo mastne ribe (npr. losos, skuša, sardine), ribje olje, jetra, jajca in živila, ki so obogatena z vitaminom D.

Če se vam težko zagotovi dovolj vitamina D3 iz sončne svetlobe in prehrane, se lahko posvetujete s svojim zdravnikom o prehranskih dopolnilih.

Vitamin D
Vitamin D / FOTO: AdobeStock

Kakšni so simptomi pomanjkanja vitamina D3?

Pomanjkanje vitamina D3 je pogost pojav, ki pa lahko vodi do resnih zdravstvenih težav. Če sumite, da trpite za pomanjkanjem vitamina D3, se posvetujte s svojim zdravnikom. Nekateri znaki pomanjkanja lahko vključujejo:

- šibke kosti in osteoporozo,

- mišično šibkost in bolečine,

- slabše delovanje imunskega sistema,

- različne kronične bolezni,

Vitamin B2: bistveno hranilo za energijo in presnovo
PREBERI ŠE

Vitamin B2: bistveno hranilo za energijo in presnovo

- depresijo in druge duševne motnje,

- težave s črevesjem,

- nizko gostoto kosti pri otrocih, rahitis.

Vitamin D3 je ključen za ohranjanje zdravja kosti, imunskega sistema in splošnega dobrega počutja. Zato je pomembno, da zagotovite, da vaše telo dobi dovolj tega vitamina iz sončne svetlobe, prehrane ali prehranskih dopolnil, če je potrebno.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke