Voda z limono na tešče: Napaka, ki jo delamo prepogosto

ZDRAVJE

Voda z limono na tešče: Napaka, ki jo delamo prepogosto

Vizita.si
27.05.2023, 5:00
5

Vsi že dobro vemo, kako zdrava navada je, da zjutraj, takoj ko vstanemo, spijemo kozarec vode z limono. A na žalost številnim ljudem zjutraj ne paše kisel okus ali pa imajo občutljive zobe ali želodec, in zato niti ne prenesejo kislih živil. Kljub vsemu to še ne pomeni, da se morate popolnoma odpovedati pitju vode z limono na tešče, še posebno če ne delate nekaterih napak.

Strokovnjaki pravijo, da bi morali vsak dan piti vodo z limono, saj je limonin sok bogat z antioksidanti, vitaminom B, vitaminom C, flavonoidi, fosforjem in kalijem. Ta super napitek ima številne pozitivne učinke na zdravje, saj deluje antibakterijsko, protivirusno in krepi imunski sistem. Vsebuje tudi snovi, ki pomagajo varovati pred virusnimi infekcijami, to so bioflavonoidi, pektin, citronska kislina, magnezij, kalcij in vitamini.

Če kupujete organske limone, nikar ne zavrzite limonine lupine, saj se ravno v njej skriva največ vitaminov in mineralov. Limono lahko v tem primeru celo namočite v vodo ali pa poleg limoninega soka v vodo še naribate lupino limone. A pazite, da je limona res organska.
Če kupujete organske limone, nikar ne zavrzite limonine lupine, saj se ravno v njej skriva največ vitaminov in mineralov. Limono lahko v tem primeru celo namočite v vodo ali pa poleg limoninega soka v vodo še naribate lupino limone. A pazite, da je limona res organska. / FOTO: iStock

Kozarec vode z limono zjutraj na tešče pomaga tudi spodbuditi prebavo, prečistiti organizem, blaži napade lakote, spodbuja zdravo telesno težo in ustvarja alkalno okolje, ki pomaga uravnotežiti pH-telesa. Ste vedeli, da samo en kozarec svežega limoninega soka zagotavlja 187 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina C?

Preveč koncentriran sok iz limone

A pogosta napaka je, da si ljudje zjutraj naredijo preveč koncentriran limonin sok. Tisti, ki se spopadajo z občutljivim želodcem, bodo tak napitek spili le nekajkrat, nato pa se mu bodo hitro odpovedali, ker bodo imeli težave z želodcem. Prav tako tisti, ki se spopadajo z občutljivimi zobmi in bodo po pitju vode z limono občutili skelenje zob. Prav zato je v teh primerih bolj priporočljivo, da v vodo stisnete nekoliko manj limoninega soka, da je koncentracija limoninega soka nekoliko manjša.

Če limoninega soka sploh ne prenesete, lahko vseeno obdržite zdravo navado pitja navadne vode na prazen želodec in preprosto v vodo ne dodajate limone. Že če boste zjutraj takoj spili le vodo, boste naredili veliko za svoje zdravje, saj je telo po prespani noči dehidrirano in potrebuje tekočino. Pogosto zjutraj mislimo, da smo lačni, a smo v resnici žejni. Hidracija telesa po nočnem počitku je zelo priporočljiva, zato je pitje vode zjutraj na tešče idealen način za spodbujanje presnove, čiščenje organizma in vnovično hidriranje telesa.

Če boste dodali vodi limonin sok (če ga dobro prenašate), pa lahko dodatno spodbudite prebavni proces, pravijo strokovnjaki. Voda z limono bo pomagala upočasniti absorpcijo hrane in zagotovila telesu, da bo od hrane, ki jo zaužijemo, prejel kar največ dobrih hranil.

Če limoninega soka sploh ne prenesete, lahko vseeno obdržite zdravo navado pitja navadne vode na prazen želodec in preprosto v vodo ne dodajate limone. Že če boste zjutraj takoj spili le vodo, boste naredili veliko za svoje zdravje.
Če limoninega soka sploh ne prenesete, lahko vseeno obdržite zdravo navado pitja navadne vode na prazen želodec in preprosto v vodo ne dodajate limone. Že če boste zjutraj takoj spili le vodo, boste naredili veliko za svoje zdravje. / FOTO: iStock

Še ena pogosta napaka

Če kupujete organske limone, nikar ne zavrzite limonine lupine, saj se ravno v njej skriva največ vitaminov in mineralov. Limono lahko v tem primeru kar celo namočite v vodo ali pa poleg limoninega soka v vodo še naribate lupino limone. Lupina limone je veliko bolj bogata z vitamini in minerali kot le sok limone. A vse limone absolutno niso primerne, da bi jih uživali skupaj z lupino. Limone, ki niso organske, so obdelane z etilenskim plinom difenilom, ki ohranja lupino limone svežo in rumeno. Če je limona na otip takšna, kot bi bila povoskana, je bila verjetno obdelana z difenilom in ni primerna za to, da jo nastrgamo in pojemo. Prav tako ne kupujmo limon s trdo, nagubano ali plesnivo lupino. Pred vsako uporabo lupine limono temeljito operite in obrišite, saj se boste tako vsaj delno znebili škodljivih snovi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke