Hladno varjena kava postaja vse bolj priljubljena tudi pri nas. Kavo pripravimo brez segrevanja in nastane tako, da jo najprej zmeljemo – potrebujemo grobo zmleto kavo, jo namočimo za 12 do 24 ur, precedimo in uživamo. V nasprotju s toplo pripravljeno kavo, ki ni več okusna že po nekaj urah, hladno varjeno kavo lahko hranimo v hladilniku tudi teden dni. A njena prednost naj bi bila predvsem, da je bolj zdrava. Najpogosteje navedena trditev je, da je manj kisla, zato pomeni manjše tveganje za gastrointestinalne težave, kot je denimo zgaga.
Prav zato so se kemiki iz Univerze Philadelphia in Thomas Jefferson odločili, da bodo primerjali vročo in hladno pripravljeno kavo. Odkrili pa so ravno nasprotna dejstva. V raziskavi se je pokazalo, da hitro pripravljena kava, ki jo pripravimo s procesom gretja, vsebuje več antioksidantov, prav tako hiter postopek segrevanja ustvari več titrirnih kislin, ki pomagajo potiskati kisik po telesu. Prav tako so odkrili, da je le malo resnice na trditvah, da je hladno varjena kava manj kisla kot toplo pripravljena. V resnici je raven pH skoraj enaka. Tako vroče kot hladno pripravljena kava imata pH od 4,85 do 5,13. ''Če kavo pijete zmerno, lahko z njo dobite veliko antioksidantov. Raziskave kažejo, da je kava lahko precej dobra za vas. Odkrili smo, da ima vroče pripravljena kava celo več antioksidantov kot hladno varjena kava,'' je za Daily Mail pojasnila profesorica kemije Megan Fuller, ki je skupaj še z eno ljubiteljico kave, profesorico Niny Rao, opravila raziskavo in razbila mit, da je hladno varjena kava bolj zdrava za nas.
Raziskava, ki je bila objavljena v žurnalu Scientific Reports, je ena prvih, ki je analizirala pozitivne učinke hladno varjene kave. Poleg tega ponuja vnovičen vpogled, zakaj kavo vedno znova označujemo za zdravo. Mnogo raziskav je že pokazalo, da kava ne škoduje telesu. Res je, da lahko ob preveliki količini kofeina postanemo razdraženi in nas peče zgaga, a če pijemo zdravo mero kave, lahko prejmemo le njene pozitivne učinke. Do zdaj so dokazali, da kava lahko pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen, depresijo in nekatere oblike raka. Lani je Ameriško združenje za bolezni srca objavilo raziskavo, ki je pokazala, da vsaka dodatna skodelica kave lahko izboljša zdravje našega srca. Ko so strokovnjake vprašali, koliko kofeina je preveč, so ti odgovorili: ''Preprosto pijte kavo, dokler ne začutite, da je ne želite več.'' Pravilo je torej, poslušajmo svoje telo, saj je priporočljiva količina kave lahko za vsakega posameznika nekoliko drugačna. Nekateri bolje prenašajo kofein, drugi slabše.
Nosečnice naj se ji izogibajo
Kljub vsemu pa obstajajo določene smernice na ravni Evropske unije. Te priporočajo, da omejimo vnos kofeina na 400 mg na odraslo osebo. To so bile smernice, ki so jih izdali leta 2015. Kljub vsemu pa se morajo nosečnice bolj ali manj izogibati kofeinu, saj lahko negativno vpliva na njihov plod in lahko povzroči motnje v razvoju in celo splav. Evropska agencija za varnost hrane je priporočila, naj nosečnice ne spijejo več kot 200 mg kofeina na dan. Izdali so tudi priporočilo za otroke, ki naj ne bi zaužili več kot 3 mg kofeina na kilogram telesne teže. S kofeinom ne pretiravajmo tudi, če smo utrujeni. Kofein naj ne bo nadomestek za dober počitek. Vzemite si raje čas zase in kakšno uro spanca več.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV