Vizita.si
Od 15 do 25 odstotkov dnevne energije bi morali zaužiti zjutraj. To je od 300 do 500 kalorij za žensko in 375 do 625 za moškega.

Zdravje

1 preprosta navada, ki kuri kalorije in zmanjša tveganje za kap in infarkt

L. E.
06. 02. 2017 08.08
12

Ta preprosta navada je: zajtrk. Tisti, ki ga ne uživajo, imajo za 27 odstotkov večje tveganje za kap in infarkt. Kdor si ga privošči, pa ima manjše tveganje za visok holesterol in krvni pritisk, sladkorno bolezen in prekomerno težo.

Zajtrka ne smete izpustiti. In večino hrane morate pojesti v prvem delu dneva. Bolj kot se bliža čas spanca, vse manj lahko jeste.
Zajtrka ne smete izpustiti. In večino hrane morate pojesti v prvem delu dneva. Bolj kot se bliža čas spanca, vse manj lahko jeste.FOTO: Thinkstock

Tisti, ki zjutraj uživajo zajtrk, čez dan po navadi tudi res pojedo vse manj kalorij, pravijo strokovnjaki z univerze Columbia v New Yorku. To pomeni, da ima njihovo telo, preden zaspijo, čas, da te kalorije pokuri. Kar je zdravo.

Pomembno je, kdaj uživamo hrano

Profesorica Marie-Pierre St-Onge z univerze Columbia pravi: "Kdaj imamo obrok, lahko vpliva na naše zdravje, ker ima naše telo svojo uro. Naš nasvet je, da načrtujete, kdaj boste jedli, in da ste med prehranjevanjem z mislijo pri hrani. Ter da se borite proti poseganju po hrani v čustveni stiski. To lahko vodi k prehranjevanju, ko niste lačni, kar po navadi pomeni, da zaužijete preveč kalorij s hrano, ki nima dovolj visoke hranilne vrednosti." 

Koliko kalorij zaužiti za zajtrk?

Od 15 do 25 odstotkov dnevne energije bi morali zaužiti zjutraj. To je od 300 do 500 kalorij za žensko in 375 do 625 za moškega. Niso pa ameriški strokovnjaki povedali, kaj bi ljudje lahko jedli. Vsekakor bi morali izbrati hrano, ki vsebuje veliko dobrih hranil: vlaknin, vitaminov, mineralov.

Od 15 do 25 odstotkov dnevne energije bi morali zaužiti zjutraj. To je od 300 do 500 kalorij za žensko in 375 do 625 za moškega.
Od 15 do 25 odstotkov dnevne energije bi morali zaužiti zjutraj. To je od 300 do 500 kalorij za žensko in 375 do 625 za moškega.FOTO: Thinkstock

Tudi v najbolj polnem urniku mora biti čas za zdravo prehranjevanje

Poleg tega profesorica St-Onge pravi, da bi ljudje morali večino hrane pojesti med glavnimi obroki in ne ves čas prigrizovati. Ne bi smeli jesti niti po poti. "Tudi v najbolj polnem urniku mora biti čas tudi za zdravo hrano in fizično aktivnost," sklene. "Tudi to bi morali načrtovati in si za to vzeti čas."

Opomnik za delodajalce

Veliko ljudi se danes v prvem delu dneva prehranjuje nepravilno, ker ga preživijo v službi, kjer si ne morejo vedno pripraviti ali kupiti zdravega obroka. Rešitev je, da si doma nekaj skuhajo in si to vzamejo s seboj. Bi pa tudi delodajalci lahko začeli razmišljati, da imajo zaposleni, ki se zdravo in primerno prehranjujejo, več energije, se bolje počutijo in so bolj zdravi. Vsekakor na zdravje vpliva ne le, kaj jemo, ampak tudi – kdaj.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662