Tisti, ki uživajo mleko in mlečne izdelke z manj maščobe, naj bi imeli večje tveganje, da razvijejo Parkinsonovo bolezen, pravijo raziskovalci z ameriškega Harvarda.
Analizirali so podatke 130 tisoč ljudi, ki so jih spremljali 25 let. Ugotovili so, da so tisti, ki so uživali mleko in njegove izdelke z manj maščobami več kot enkrat na dan, imeli, v primerjavi s tistimi, ki so jih uživali manj kot enkrat na teden, za 39 odstotkov večje tveganje, da razvijejo Parkinsonovo bolezen. Prav tako so imeli tisti, ki so zaužili tri porcije takšnih izdelkov na dan v primerjavi s tistimi, ki so zaužili manj kot eno porcijo, za 34 odstotkov večje tveganje.
Pomembno se jim zdi, da iste povezave niso našli med uživanjem polnomastnega mleka in boleznijo. Sumijo, da do večjega tveganja za Parkinsonovo bolezen pride, ker mleko in mlečni izdelki zmanjšajo ravni kemijskih snovi v telesu, ki nas pred to boleznijo, ki napada celice v možganih, ščitijo. Da pa polnomastno mleko ne deluje tako, ker nas nasičene maščobe pred tem za nas škodljivim procesom ščitijo.
Raziskovalka Katherine Hughes je povedala, da je to največja študija do sedaj, ki je bila narejena na temo mlečnih izdelkov in Parkinsonove bolezni. Je pa tudi poudarila, da četudi manj mastni mlečni izdelki povečajo tveganje, bo v resničnem življenju zaradi tega to bolezen dobilo zelo malo ljudi. Je pa morda vseeno vredno pomisliti, ali bi raje naslednjič, ko kupujemo, izbrali polnomastno mleko namesto manj mastnega.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV