Vizita.si
Sol

Zdravje

Zakaj je tako težko zmanjšati vnos natrija?

N.R.A.
24. 08. 2024 04.30
0

Nove raziskave naj bi nakazovale na pretirano uživanje natrija med srčnimi bolniki. Zakaj se zdi, da je tako težko zmanjšati vnos natrija, kako to dosežemo, predvsem pa, zakaj je pomembno, da omejimo sol?

Nove raziskave kažejo, da ljudje s srčnimi boleznimi v povprečju zaužijejo dvakratno dnevno količino natrija, ne glede na njihov socialno-ekonomski status.

Kaj se zgodi, če uživamo preveč slane hrane?
Preberi še
Kaj se zgodi, če uživamo preveč slane hrane?

Študija, ki še ni bila objavljena v recenzirani reviji, je bila predstavljena na letnem znanstvenem zasedanju American College of Cardiology v začetku tega meseca.

Obstaja veliko razlogov, zakaj je težko zmanjšati vnos natrija, tudi med ljudmi z zdravstvenimi težavami, ki jih to osnovno hranilo poslabša. Čeprav je pomembno, da posamezniki sprejmejo ukrepe za nadzor vnosa natrija, je prav tako bistveno, da oblikovalci politik sprožijo pobude za zmanjšanje vsebnosti natrija v predpakiranih živilih.

Sol
SolFOTO: AdobeStock

Kako presežek natrija vpliva na ljudi s srčnimi boleznimi?

Uživanje preveč natrija lahko zviša vaš krvni tlak, kar lahko poveča tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Zaradi tega Ameriško združenje za srce priporoča idealno mejo 1500 miligramov natrija vsak dan.

Tega o soli mogoče še ne veste
Preberi še
Tega o soli mogoče še ne veste

Vsi udeleženci v omenjeni študiji so imeli diagnozo srčnega popuščanja, srčnega infarkta, angine pektoris ali bolezni koronarnih arterij in izpolnili so vprašalnike o tem, koliko natrija so zaužili. Sol, ki jo uživamo in jo poznamo, je sestavljena natrija in klorida, ko zaužijemo sol, pa se natrij in klorid razgradita in absorbirata ločeno.

Kako zdrava je v resnici himalajska sol?
Preberi še
Kako zdrava je v resnici himalajska sol?

Raziskovalci so ugotovili, da je 89 % udeležencev zaužilo preveč natrija. Povprečni vnos med udeleženci študije je bil približno 3.000 miligramov na dan - ali dvojna idealna priporočena meja. Čeprav se je študija osredotočila samo na ljudi s srčnimi boleznimi, so poročali, da je vnos natrija visok med vsemi Američani, starimi 14 let in več.

Sol
SolFOTO: Thinkstock

Raziskovalci, ki stojijo za novim poročilom, so opozorili, da je bila omejitev študije, da so podatki, ki so jih uporabili, izhajali iz vprašalnikov. Zato so bili podatki morda podvrženi pristranskemu priklicu – ali, z drugimi besedami, udeleženci študije se morda niso spomnili in poročali natančno, koliko natrija so zaužili.

Prihodnje študije na to temo bi morale vključevati podatke iz meritev natrija v 24-urnem urinu, ki po mnenju raziskovalcev veljajo za zlati standard za analizo ravni natrija pri posamezniku.

Razstrupljanje z grenko soljo številni odsvetujejo
Preberi še
Razstrupljanje z grenko soljo številni odsvetujejo

Izzivi pri zmanjševanju vnosa natrija

Čeprav socialno-ekonomski status morda ne vpliva na vnos natrija, obstajajo številni drugi razlogi, zakaj ljudje težko uživajo manj. Najpogostejši problem je, da natrij najdemo v praktično vseh živilih. 

Sol
SolFOTO: Thinkstock

 Večina predelane hrane in pijače vsebuje določeno stopnjo natrija. Nekatere od njih so tiste, za katere se ljudje običajno ne zavedajo, da vsebujejo natrij, kot so brezalkoholne pijače, sol pa se uporablja tudi v začimbah za izboljšanje okusa, zato jo je veliko ljudi navajenih uživati, da bi izboljšala okus hrane. 

Nutricistka o treh vrstah soli, ki so zdrave
Preberi še
Nutricistka o treh vrstah soli, ki so zdrave

Ljudje lahko težko spremenijo svoje vedenje in se prehranjujejo tako, da zmanjšajo vnos natrija tudi po diagnozi bolezni srca.  Vendar je pomembno, da vsi ljudje uravnavamo svoj vnos natrija, ne le tisti, ki jim grozijo težave s srcem. Za vsakogar je ključnega pomena, ne glede na to, ali ima hipertenzijo ali ne, da je pozoren na uživanje, da zmanjša tveganje za razvoj hipertenzije in poslabšanje srčnih bolezni.

Sol
SolFOTO: Thinkstock

Nasveti, kako zmanjšati vnos natrija

- Poskusite se izogibati močno predelani hrani in si obroke pripravljajte doma, kadar je to mogoče.

- Med nakupovanjem živil preberite oznake na živilih in se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo več kot 140 miligramov natrija na porcijo.

- Zmanjšajte količino dodane soli, ki jo uporabljate pri kuhanju; razmislite o uporabi začimb, zelišč in dišavnic za aromatiziranje jedi.

- Jejte več sadja in zelenjave.

- Ne solite dodatno svoje hrane.

Vir: verywellhealth 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662