Vizita.si
Največjo nevarnost sladoled prinaša, če se je stopil in bil nato znova zamrznjen. To se pogosto zgodi, ko ga vzamemo iz zmrzovalnika, ga nekaj časa pustimo zunaj in šele nato vrnemo nazaj v skrinjo, da bi ga pojedli kasneje.

Okužbe in zastrupitve

Zakaj NIKOLI ne smete zamrzniti stopljenega sladoleda

K.B.
03. 08. 2018 08.07
1

Zastrupitve s hrano so poleti veliko pogostejše kot v drugih letnih časih. Če smo pri kuhanju mesa in piknikih zunaj vedno bolj previdni, bi morali biti tudi pri uživanju sladoleda, je opozorila Amreen Bashir, predavateljica iz Univerze Aston. Kot pravi, se nas večina ne zaveda, da je potrebna previdnost tudi pri sladicah.

Največjo nevarnost sladoled prinaša, če se je stopil in bil nato znova zamrznjen. To se pogosto zgodi, ko ga vzamemo iz zmrzovalnika, ga nekaj časa pustimo zunaj in šele nato vrnemo nazaj v skrinjo, da bi ga pojedli kasneje.
Največjo nevarnost sladoled prinaša, če se je stopil in bil nato znova zamrznjen. To se pogosto zgodi, ko ga vzamemo iz zmrzovalnika, ga nekaj časa pustimo zunaj in šele nato vrnemo nazaj v skrinjo, da bi ga pojedli kasneje.FOTO: iStock

V poletnem času veliko ljudi kuha zunaj na prostem, kjer se umaknemo od varnosti, ki jo prinaša kuhinja - umivalnik, kjer si lahko takoj umijemo roke, sterilizirana deska, na kateri pripravimo hrano, na termostatu nadzorovano kuhanje in zmrzovanje živil, ki uničuje bakterije. Vsako leto se na milijone ljudi zastrupi s hrano, najpogosteje z bakterijami, kot so Campylobacter, Salmonella, E. coli in Listeria. To so bakterije, ki dobro uspevajo na toplih poletnih temperaturah, zaradi česar ni nenavadno, da je prav poleti največ zastrupitev s temi bakterijami.

Preberite še: Kako izbrati čim bolj zdrav sladoled?

Danes smo veliko boljši, ko gre za preprečevanje okužb pri mesu, ki ga pečemo na žaru, a pri nekaterih drugih stvareh še nismo dovolj previdno. Denimo pri sladoledu.
Danes smo veliko boljši, ko gre za preprečevanje okužb pri mesu, ki ga pečemo na žaru, a pri nekaterih drugih stvareh še nismo dovolj previdno. Denimo pri sladoledu. FOTO: iStock
Ko zaužijemo okuženo hrano s to bakterijo, se naše telo odzove s simptomi, kot so želodčni krči, driska, bruhanje, slabost in izguba apetita. Danes smo veliko boljši, ko gre za preprečevanje okužb pri mesu, ki ga pečemo na žaru, a pri nekaterih drugih stvareh še nismo dovolj previdno. Denimo pri sladoledu.

Preberite še: Sami pripravite veganski sladoled

Sladoled

Ne samo, da povečuje dobro poznana tveganja za razvoj sladkorne bolezni in debelost, sladoled vas res lahko zastrupi. Leta 2015 so pet ljudi hospitalizirali zaradi zastrupitve s sladoledom v mestu Topeka v Kansasu in trije od njih so umrli. Zastrupitev je povzročila bakterija Listeria. Takšni primeri so redki, a kažejo, da je potrebna previdnost tudi pri uživanju sladoleda.

Znani so tudi primeri zastrupitev s sladoledom, ki je bil okužen z bakterijo E.coli. Kakor koli, največjo nevarnost sladoled prinaša, če se je stopil in bil nato znova zamrznjen. To se pogosto zgodi, ko ga vzamemo iz zmrzovalnika, ga nekaj časa pustimo zunaj in šele nato vrnemo nazaj v skrinjo, da bi ga pojedli kasneje.

Sladoled
SladoledFOTO: iStock

Sladoled se zelo hitro topi na sobni temperaturi. Mleko, sladkor in tekoča mešanica pa so odličen prostor za hiter razcvet bakterije Listeria, še posebej, če je sladoled dvakrat zamrznjen. Najboljša zaščita pred temi bakterijami je, da preprosto sladoleda ne puščate na sobni temperaturi. Pomembno je, da si iz banjice vzameta odmerjeno količino in preostanek takoj vrnete nazaj v zmrzovalnik. Dvojno odvzemanje sladoleda iz banjice z umazano žlico od sladoleda, prav tako ni priporočljivo. Ko sladoled znova odvzemate iz banjice, to vedno počnite svežo čisto žlico.

Previdno tudi pri drugih živilih

V poletnem času velikokrat radi zaužijemo tudi ledeno kavo, sadne smoothije in shake, ki jih lahko dobimo v kavarnah ali slaščičarnah. Na žalost, so pred kratkim raziskovalni novinarji na BBC odkrili, da tri večje verige kavarn v Britaniji ponujajo napitke, ki vsebujejo visoko raven fekalnih bakterij v ledu, ki ga dodajajo tem napitkom.

Tako ni nevarna le predelana hrana in napitki, a lahko celo led, ki ga prejmete poleg pijače. Še več, izbruhi Salmonele, E.coli in Listerie so bili povezani tudi z uživanjem melone in lubenice, saj se patogeni lahko iz zemlje, kjer raste sadež prenesejo na olupek sadja.

Izbruhi Salmonele, E.coli in Listerie so bili povezani tudi z uživanjem melone in lubenice, saj se patogeni lahko iz zemlje, kjer raste sadež, prenesejo na olupek sadja.
Izbruhi Salmonele, E.coli in Listerie so bili povezani tudi z uživanjem melone in lubenice, saj se patogeni lahko iz zemlje, kjer raste sadež, prenesejo na olupek sadja.FOTO: iStock

Prav zato je v poletnem času ključnega pomena, da dobro operete sadje pod večjo količino vode in da upoštevate vse možne ukrepe, s katerimi bi preprečili kontaminacijo živil. Redno umivajte svoje roke, nadzirajte temperaturo hrane in zagotovite, da hrane ne pustite predolgo zunaj na toplem. redno umivajte posodo in deske pod višjimi temperaturami in za rezanje zelenjave in mesa uporabljajte dve različni deski ter dva različna noža. Pri sladoledu pa kot omenjeno pazite, da ne zamrzujete že stopljenega sladoleda - torej, da sladoled še pravočasno znova vrnete v zmrzovalnik.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662