Vizita.si
Prehrana bogata z ogljikovimi hidrati in nizkim vnosom beljakovin se je pri miših izkazala kot učinkovita pri upočasnjevanju staranja možganov.

Starostne bolezni

S takšno prehrano lahko zmanjšate tveganje za demenco

K.B.
22. 11. 2018 15.21
0

Najnovejše diete nam predpisujejo naj se izogibamo ogljikovim hidratom. A zadnja raziskava je pokazala, da nas lahko prehrana z veliko ogljikovimi hidrati in manj beljakovinami v resnici lahko varuje pred demenco.

Prehrana bogata z ogljikovimi hidrati in nizkim vnosom beljakovin se je pri miših izkazala kot učinkovita pri upočasnjevanju staranja možganov.
Prehrana bogata z ogljikovimi hidrati in nizkim vnosom beljakovin se je pri miših izkazala kot učinkovita pri upočasnjevanju staranja možganov.FOTO: iStock

Raziskovalci Univerze Sydney so odkrili, da so miši, ki so jih hranili s prehano z veliko ogljikovimi hidrati in malo beljakovinami imele boljše splošno zdravje možganov kot preostale miši in da so imele boljše sposobnosti učenja in pomnenja. Strokovnjaki so prepričani, da bi lahko podobne rezultate videli pri ljudeh.

Danes še ne poznamo zdravil, ki bi ozdravile ali ustavile razvoj demence. Prav zato je ključnega pomena preventiva.
Danes še ne poznamo zdravil, ki bi ozdravile ali ustavile razvoj demence. Prav zato je ključnega pomena preventiva. FOTO: iStock

Raziskava objavljena v žurnalu Cell Reports je prvič pokazala, da ima lahko večji vnos ogljikovih hidratov enake učinke na možgane kot omejevanje vnosa kalorij, ko gre za dolgoživost ljudi. Vodja raziskave David Wahl je dejal: ''Trenutno nimamo učinkovitega farmacevtskega zdravljenja za demenco - trenutno lahko upočasnimo te bolezni, ne moremo pa jih ustaviti - zato je dobra novica, da lahko z določenim načinom prehranjevanja vplivamo na starost možganov. Imamo skoraj 100 let kvalitetnih raziskav, ki so preučevale pozitivne učinke omejevanja zaužitja kalorij, ki se je pokazala kot pomemben način prehranjevanja za izboljšanje zdravja možganov. Kljub temu pa je večini ljudi težko omejiti vnos kalorij, še posebej zahodnjakom, kjer je velik dostop do hrane. Naše študije so zelo obetavne, saj smo s to obliko prehranjevanja lahko dosegli enake spremembe genov na delih možganov, ki so odgovorni za spomin kot pri restriktivni dieti.''

Prehrana z nizkim vnosom beljakovin in visokim vnosom ogljikovih hidratov pa v resnici ni nič novega. Profesor David Le Couteur pravi, da imajo številne kulture tak način prehranjevanja. Vključno z eno najbolj zdravih načinov prehranjevanj, ki ga imajo na japosnkem otoku Okinawa in mediteransko prehrano. ''Tradicionalna prehrana ljudi z otoka Okinawa je sestavljena v 9 odstotkih iz beljakovin, kar je podobno, kot je bilo v naši študiji. Viri beljakovin pa so bili pusto meso rib, soja, zelenjava in zelo malo govedine,'' je pojasnil. ''Zanimivo je bil eden glavnih virov ogljikovih hidratov sladki krompir.''

V študiji so strokovnjaki miši hranili s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, ki so jih pridobili iz stročnic in beljakovine kazeina, ki je v mleku in siru. Da bi spremljali učinke prehrane na možgane, so strokovnjaki opazovali hipokampus - področje možganov, ki je odgovorno za učenje in spomin.

''Hipokampus je običajno prvi del možganov, ki prične propadati pri nevrodegenerativnih boleznih, kot je Alzheimerjeva bolezen. Izkazalo pa se je, da je prehrana z visokim vnosom ogljikovih hidratov in nizkim vnosom beljakovin izboljšala zdravje hipokampusa pri moših, v nekaterih pogledih celo do večje mere kot prehrana z nizkim vnosom kalorij.''

Sposobnosti učenja in pomenenja pa so nato preverili še preko serije testov. Strokvonjaki so odkrili blago izboljšanje kognitivnih funkcij tako pri miših ženskega in moškega spola v mladosti in starosti.

Raziskava je sledila prejšnji raziskavi Univerze Sydney, ki je pokazala, da ima prehrana z visokim vnosom ogljikovih hidratov in nizkim vnosom beljakovin, pozitiven učinek tudi na zdravje srca in ožilja ter na prebavo miši.

''Tradicionalna prehrana ljudi z otoka Okinawa je sestavljena v 9 odstotkih iz beljakovin, kar je podobno, kot je bilo v naši študiji. Viri beljakovin pa so bili pusto meso rib, soja, zelenjava in zelo malo govedine,'' je pojasnil profesor David Le Couteur . ''Zanimivo je bil eden glavnih virov ogljikovih hidratov sladki krompir.''
''Tradicionalna prehrana ljudi z otoka Okinawa je sestavljena v 9 odstotkih iz beljakovin, kar je podobno, kot je bilo v naši študiji. Viri beljakovin pa so bili pusto meso rib, soja, zelenjava in zelo malo govedine,'' je pojasnil profesor David Le Couteur . ''Zanimivo je bil eden glavnih virov ogljikovih hidratov sladki krompir.''FOTO: iStock

Dr. James Pickett, vodja avstralskega raziskovalnega centra za Alzheimerjevo bolezen, je povedal: "Kot kaže ta prehrana lahko v določenih pogledih izboljša zdravje možganov miši, a ni nujno, da bi imela enak učinek tudi na možgane ljudi in ni nujno, da bi zmanjšala tveganje za razvoj demence. Čeprav je ta študija pogledala staranje možganov na splošno in ne specifičnio demence, vse več dokazov kaže povezavo med zdravim življenjskim slogom, kot je denimo vrsta prehrane in tveganjem za razvoj demence, zato v našem združenju trenutno financiramo dolgotrajno študijo 700 ljudi, ki imajo povečano tveganje za razvoj demence, da bi bolje razumeli te povezave. Ker trenutno še nimamo zdravil, da bi upočasnili ali ustavili demenco, je preventiva ključnega pomena. Če lahko naredimo preproste spremembe pri zdravem prehranjevanju, rednem gibanju, da bi zmanjšali tveganje, je vsekakor priporočljivo, da si vzamemo čas za kakšen kratek sprehod in da zamenjamo škatlo piškotov za kaj bolj zdravega.''

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650