Zakaj v vročini otekajo noge?

ZDRAVJE

Zakaj v vročini otekajo noge?

N.R.A.
19.06.2024, 4:30
0

Noge lahko otečejo zaradi različnih razlogov, eden glavnih pa je dehidracija, ki lahko povzroči zadrževanje vode. Kako si lahko pomagamo in kako lahko morda preprečimo otekanje nog, posebej v teh vročih dneh?

Z višanjem temperatur narašča tudi pogosta in neprijetna težava – otekanje stopal. Če ste opazili, da so vaše noge otekle na vročini, nikakor niste edini. Poglejmo si, kaj so zapisali na net.hr, kako lahko omilimo to težavo. 

Otekle noge? Tako si lahko pomagate
PREBERI ŠE

Otekle noge? Tako si lahko pomagate

Zakaj poleti otekajo noge?

Tako kot dehidracija lahko dolgotrajna obdobja stanja ali sedenja, zlasti pri visokih temperaturah, povečajo pritisk v venah na nogah in stopalih. Ta povečan pritisk lahko zmanjša krvni obtok in povzroči zadrževanje tekočine in otekanje. Zato morajo biti ljudje, ki ure in ure preživijo na nogah ali sedijo pri visokih temperaturah, še posebej previdni.

Vročina
Vročina / FOTO: Dreamstime

Tudi nekatera zdravstvena stanja lahko znatno prispevajo k otekanju nog v vročem vremenu. Bolezni srca, ledvic ali jeter so povezane z otekanjem stopal.

Otekanje stopal, v medicini znano kot edem, se v bistvu pojavi, ko se v tkivih stopal nabere preveč tekočine zaradi slabe cirkulacije ali povečanega pritiska v krvnih žilah. Toplota to težavo poslabša, ker povzroči, da telo zadrži več vode in soli, kar lahko povzroči zadrževanje tekočine in otekanje.

Otečene roke, noge ali obraz? Morda imate to bolezen
PREBERI ŠE

Otečene roke, noge ali obraz? Morda imate to bolezen

Kako preprečiti otekanje nog poleti?

Obstaja več strategij, s katerimi lahko preprečite ali zmanjšate otekanje stopal.

Izogibajte se vročini, kadar je to mogoče

Če vaša stopala v toplem vremenu otekajo, jih poskusite ohladiti. Sedite v senci ali ostanite v klimatiziranih prostorih, kadar koli je to mogoče. Za hlajenje uporabite majhen ventilator. Na stopala nanesite hladilni gel. Izogibajte se prevročim kopelim, tušem in savnam. Na koncu prhanja noge sperite s hladno vodo, da izboljšate prekrvavitev.

Otekanje nog
Otekanje nog / FOTO: Profimedia

Pazite, kaj jeste

Da zmanjšate možnost otekanja stopal in gležnjev, jejte hrano z nizko vsebnostjo natrija, kot so lahke enolončnice, juhe in solate. Poskusite se tudi izogibati ultra predelani hrani, ki običajno vsebuje veliko soli.

Povečajte vnos vode

Morda se zdi nelogično, toda pitje več vode lahko dejansko prepreči otekanje, tako da ohranja telo hidrirano in mu pomaga pri izpiranju odvečne soli.

Hladna prha: ja varna v vročih dneh in ali nas res ohladi?
PREBERI ŠE

Hladna prha: ja varna v vročih dneh in ali nas res ohladi?

Udobni čevlji

Nošenje udobnih čevljev, ki zagotavljajo dobro oporo in so izdelani iz materiala, ki diha, lahko veliko pomaga pri preprečevanju otekanja nog.

Redna vadba

Redna vadba, kot je hoja, plavanje ali kolesarjenje, lahko izboljša prekrvavitev in prepreči nabiranje tekočine v stopalih.

Otekanje stopal
Otekanje stopal / FOTO: Profimedia

Dvig stopal

Če je le mogoče, dvignite noge nad višino srca. To pomaga zmanjšati pritisk na vene v nogah in stopalih ter spodbuja odvajanje tekočine.

Vzemite magnezij

Razmislite o zaužitju dnevnega odmerka magnezija, saj lahko 200 miligramov tega prehranskega dopolnila pomaga ohranjati raven hidracije, ki bo pomagala zmanjšati otekline. Vendar se najprej posvetujte z zdravnikom, če imate kakršne koli zdravstvene težave.

V vročini ne delajte teh napak
PREBERI ŠE

V vročini ne delajte teh napak

Kaj pomaga pri otečenih nogah? 

Če vam po vročem in dolgem dnevu otečejo noge, lahko oteklino in bolečino ublažite na naslednje načine:

Hladen obkladek

Uporaba hladnega obkladka na otekle predele lahko pomaga zmanjšati vnetje in otekanje z zoženjem krvnih žil.

Kaj se zgodi z našim telesom, ko smo dehidrirani?
PREBERI ŠE

Kaj se zgodi z našim telesom, ko smo dehidrirani?

Masaža

Masaža stopal in gležnjev je učinkovita rešitev za zmanjšanje oteklin. Začnite z nežnimi, krožnimi gibi, začnite pri stopalih in se pomaknite do kolen. Druga možnost je, da prosite nekoga drugega, da jih zmasira namesto vas, saj se tako izognete kakršni koli omejitvi pretoka krvi zaradi upogiba kolena.

5 pravil, ki jih morate upoštevati, ko je vroče
PREBERI ŠE

5 pravil, ki jih morate upoštevati, ko je vroče

Esencialna olja

Nekatera eterična olja, kot sta sivka in poprova meta, naj bi imela protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati otekline. Vseeno pa bodite previdni pri uporabi esencialnih olj. 

Čeprav je večina primerov oteklih nog neškodljivih in začasnih, so včasih lahko znak resnejšega zdravstvenega stanja. Če na prizadetem območju opazite hudo ali trdovratno oteklino, bolečino, rdečino ali toploto, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: net.hr/magazin