Vizita.si
Ko ni na voljo veliko lokalnega svežega sadja, posezite po zamrznjenem.

Prehrana

Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?

L. E.
18. 05. 2020 07.15
0

V tem delu leta, ko je na voljo manj lokalnega svežega sadja in zelenjave, je bolj zdravo poseči po zamrznjenem kot pa po tistem, ki so ga svežega pripeljali iz oddaljenih krajev, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zamrznjeno sadje in zelenjava ima veliko več vitaminov in mineralov kot sveže, a nesezonsko, ki je prepotovalo mnogo kilometrov.

"Vsekakor pa je seveda najboljše jesti hrano, ki je bila še pred nekaj trenutki na našem vrtu," razloži prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Če to ni mogoče, je druga najboljša možnost, da jemo lokalno hrano, ki se ni dolgo prevažala." Ni dobro, če plod namesto na rastlini dozori med prevozom. "Prav tako pa smo v Sloveniji zaščiteni s slovensko in evropsko zakonodajo, ki je pri kakovosti hrane pogosto strožja kot drugod po svetu."

A seveda prehajamo v del leta, ko je sveže lokalne hrane na voljo manj. "Kadar pa ni na voljo veliko sezonskega sadja in zelenjave, je najbolje poseči po zamrznjenih živilih. Zamrzovanje je veliko boljše kot drugi načini shranjevanja, od pasterizacije (kompoti in vložena zelenjava) do sterilizacije (hrana v pločevinkah) in sušenja." Z zamrzovanjem se ohrani največ aktivnih, za nas dobrih snovi.

"Testi kažejo, da je zamrznjena hrana boljša od sveže hrane, ki ni sezonska," razlaga Mojca Cepuš. "To pa predvsem zato, ker je bilo sveže sadje in zelenjava ubrano, ko še ni bilo zrelo. Zorelo je na poti. Tako pa od rastline ni dobilo vseh hranil, ki bi jih lahko. Nasprotno je zamrznjeno sadje in zelenjava dozorelo na rastlini. Zamrznjeno je bilo s hitrimi postopki. In že zamrznjeno je odšlo na pot."

Hitro zamrzovanje je ključno pri ohranjanju snovi v hrani. "Po obiranju se namreč že začnejo procesi razgradnje. Hitreje, kot te upočasnimo z zamrzovanjem, več ohrani sadje in zelenjava za nas koristnih snovi."

Kako pa je s toplotno obdelavo živil? Res je, da lahko zmanjša količino nekaterih hranil v hrani, toda količino drugih lahko celo poveča. 

Bolje je poseči po zamrznjeni hrani kot tisti, ki se je dolgo prevažala.
Bolje je poseči po zamrznjeni hrani kot tisti, ki se je dolgo prevažala.FOTO: iStock
Iz zamrznjene zelenjave lahko zvečer hitro pripravimo zdrav obrok.
Iz zamrznjene zelenjave lahko zvečer hitro pripravimo zdrav obrok.FOTO: iStock

Ni pa seveda zamrznjena hrana enako zdrava kot sveža sezonska, še posebej z našega vrta ali od bližnjega kmetovalca. "Predvsem je težava z vodotopnimi vitamini, kot sta vitamina C in E, ter še z nekaterimi vodotopnimi antioksidanti," razlaga prehranska strokovnjakinja. "Ocenjuje se, da je pri zamrzovanju izguba teh vitaminov in antioksidantov nekje od 10 do 30 odstotkov. A po drugi strani je res vsebnost mnogih drugih vitaminov in mineralov lahko mnogo višja kot pri nesezonski sveži hrani."

Če le lahko, torej posezimo po čim več lokalnih, sezonskih živilih. A v tem delu leta jih brez skrbi dopolnjujmo tudi z zamrznjenim sadjem in zelenjavo.

Preberite si še, kakšen smuti je zdrav, kakšen pa ne.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650