''Polnomastno mleko je nekaj najboljšega, kar lahko pijete,'' je prepričan dr. Michael Mosley, ki je v svoji kolumni zapisal, da se je leta 1970, ko so nas zdravstveni strokovnjaki pričeli opozarjati na nasičene maščobe v mleku, češ da mašijo žile in se zaradi njih redimo, tudi sam prestrašil maščob v mleku. ''Bili smo zaskrbljeni za svoje zdravje, zato smo preklopili na posneto mleko ali pa smo se popolnoma odpovedali kravjemu mleku. Vključno z mano,'' je zapisal za britanski Mail Online Health. Posledično danes Britanci spijejo tretjino mleka manj kot pred 30-imi leti in poraba mleka še vedno upada. Raziskave kažejo, da se danes vse več ljudi, mlajših od 35 let, odloča za zmanjšan vnos mlečnih izdelkov, kot vzrok pa navajajo zdravstvene ali moralne zadržke. Namesto tega raje izbirajo rastlinske nadomestke, kot so sojino, mandljevo ali kokosovo mleko. ''Moja 18-letna hči Kate je ena od njih. Po kravjem mleku je napihnjena, zato raje kot po mleku posega po kokosovem ali mandljevem 'mleku'.''
Njena težava je danes precej pogosta. Skoraj 60 odstotkov globalne populacije se spopada z laktozno intoleranco, ki je posledica pomanjkanja encima laktaze. Ta pomaga prebaviti mlečni sladkor v kravjem mleku, imenovan laktoza. Ljudem, ki jim primanjkuje tega encima, se pitje mleka odsvetuje, saj imajo po njem težave z razdraženim želodcem, napihnjenostjo, vetrovi. ''V tem primeru razumem, zakaj se odpovedo mleku, a me vseeno nekaj stvari skrbi,'' pravi in nadaljuje: ''Če razmišljate o tem, da bi opustili uživanje mlečnih izdelkov zaradi zdravstvenih razlogov, potem morate nekaj stvari vedeti, da lahko popolnoma razumete, čemu se odpovedujete. Opustitev mlečnih izdelkov je v resnici lahko slaba za vaše kosti, srce in možgane. In ironično, izbira posnetih vrst mleka vas lahko še bolj zredi. Ker sem sam pred kratkim pregledal vse dokaze, sem znova pričel uživati polnomastne mlečne izdelke. Ko boste to prebrali, boste tudi vi verjetno naredili enako.''
Mandljevo mleko ne varuje vaših možganov
Kravje mleko vsebuje veliko esencialnih hranil, ki jih oreščkovo ali ovseno mleko ne vsebuje. Med njimi visok nivo beljakovin in vitamin B12. ''Vsi vedo, da so mlečni izdelki odličen vir kalcija, ki je ključen za zdravje naših kosti, a le malo ljudi se zaveda, da je enako pomembno hranilo tudi jod. Majhen kozarec kravjega mleka vsebuje skoraj 70 odstotkov dnevno priporočenega vnosa joda - minerala, ki je ključen za razvoj možganov pri dojenčkih in za uravnavanje razpoloženja in presnove pri odraslih. Študije so pokazale tudi, da rastlinsko mleko vsebuje samo dva odstotka hranil, ki jih prejmemo z uživanjem kravjega mleka.''
Dodatna maščoba zmanjšuje občutek lakote
Veliko ljudi je v 80-ih letih prenehalo piti polnomastno mleko in pričelo piti posnetega, saj so se bali, da bodo nasičene maščobe vplivale na zdravje njihovega srca in obseg pasu. ''Težava je v tem, da je zame posneto mleko tako vodeno, da ga težko uživam, zato sem vedno posegal po delno posnetem mleku z 1,6 odstotka maščob. Takšno mleko sem pil vse do lanskega leta, ko sem prebral veliko zadnjih študij, ki so pokazale, da nasičene maščobe v mleku in mlečnih izdelkih prej koristijo našemu zdravju kot škodijo.''
Eden od razlogov, zakaj izbrati posneto mleko je, ker naj bi nasičene maščobe povišale nivo LDL holesterola v krvi, ki mu pravimo 'slab holesterol'. Visok nivo LDL holesterola je povezan z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Strokovnjaki so tudi predvidevali, da ima posneto mleko manj kalorij na kozarec, zato nas polnomastno mleko bolj redi. A danes vemo, da je pridobivanje odvečnih kilogramov veliko bolj zapleteno kot štetje kalorij.
''Nasičene maščobe v mleku v resnici povišajo nivo LDL holesterola, a hkrati povišajo tudi nivo dobrega HDL holesterola, zaradi česar se škoda uravnoteži in je zanemarljiva. HDL pobere odvečni holesterol v krvi in ga pelje nazaj v jetra, kjer se uniči in izloči iz telesa. Prav zato je bilo za veliko ljudi popolno presenečenje - tudi zame - ko je velika količina zadnjih študij pokazala, da so ljudje, ki pijejo polnomastno mleko v povprečju bolj suhi in da imajo manjše tveganje za metabolni sindrom, torej za povišan krvni pritisk, povišan nivo sladkorja v krvi in povišan nivo maščob v krvi, ki povečujejo tveganje za srčno-žilne bolezni.''
Kot nadaljuje, je zadnja švicarska študija, ki je bila opravljena med 1600 zdravimi moškimi srednjih let odkrila, da so imeli tisti, ki so jedli maslo in pili polnomastno mleko za polovico manjše tveganje, da bodo v naslednjih 11 letih postali debeli kot tisti, ki so izbrali posneto mleko ali živila z manj maščobami. Podobno je pokazala ameriška raziskava med 18 438 ženskami, ki so uživale polnomastne mlečne izdelke in imele manjše tveganje za pridobivanje odvečnih kilogramov.
Najbolj možna razlaga za to je, da nam uživanje izdelkov z več maščobami povečuje občutek sitosti in zmanjšuje potrebo po nezdravih prigrizkih, pravi. Prav tako je v posnetih izdelkih manjša količina esencialnih maščobnih kislin, kot so omega-3 maščobne kisline, ki so povezane z upočasnjevanjem kognitivnega upada in zmanjševanjem anksioznosti ter depresije. Polnomastno mleko vsebuje trikrat več maščob kot posneto, a vsebuje tudi 90-krat večjo količino omega-3 maščobnih kislin kot posneto mleko. ''Da ne omenjam niti, da proces, v katerem odstranjujejo maščobo iz proizvoda izloči tudi nekatere pomembne vitamine, kot so vitamin A in D. Včasih te vitamine kasneje dodajo nazaj, a ne vedno,'' še doda. Prav zato dr. Mosley danes raje pije polnomastne izdelke in zaključi: ''Verjamem, da mi bodo moji možgani, kosti, srce in brbončice hvaležne za to.''
KOMENTARJI (3)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV