Vizita.si
Sladoled

Zdravje

Zato je sladoled lahko odličen za naše zdravje

N.R.A.
15. 07. 2024 04.58
0

Sladoled velikokrat dojemamo zgolj kot nezdravo in sladko poslastico, pa vendarle ima tudi precej koristi za naše zdravje.

Ste vedeli, da je lahko sladoled dober vir kalcija in beljakovin? Vsekakor je boljši od mnogih drugih sladkarij. Sladoled, priljubljena sladica in izbira prigrizkov, se po mnenju strokovnjakov za prehrano presenetljivo ponaša z nekaterimi pomembnimi koristmi za zdravje, če ga uživamo v zmernih količinah. 

Kaj se zgodi, če vsak dan jemo sladoled?
Preberi še
Kaj se zgodi, če vsak dan jemo sladoled?

Kalcij igra ključno vlogo pri ohranjanju močnih kosti in zob ter spodbujanju zdravja mišic. Nekateri sladoledi lahko zagotovijo toliko beljakovin kot jajce. Zaradi ključnih sestavin v sladoledu je ta boljši izbor pred nekaterimi sladkarijami in tortami, ki vsebujejo podobno količino maščobe in sladkorja, vendar nimajo koristnih hranil.

Sladoled
SladoledFOTO: iStock

Hranila, prisotna v sladoledu, pomagajo uravnovesiti sladkorje, kar ima za posledico nižji skok sladkorja in zmanjšanje tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, pod pogojem, da se sladoled uživa zmerno. Dietetičarka Shelley Balls je, kot piše express, dejala, da dve tretjini skodelice mlečnega sladoleda vsebuje približno 12 odstotkov dnevnega priporočenega vnosa kalcija. ''Odlična novica je, da ko se odločimo za sladko poslastico, lahko to prinese tudi nekaj prehranskih koristi.''

Recept za zdrav domač sladoled, ki ga ne boste hoteli nehati jesti
Preberi še
Recept za zdrav domač sladoled, ki ga ne boste hoteli nehati jesti

 Dietetičarka Stephanie Van't Zelfden pa je poudarila, da je sladoled zaradi kombinacije zmerne vsebnosti maščob in beljakovin primerna izbira tudi za diabetike, saj ''zmanjšuje skoke krvnega sladkorja, ki jih lahko opazite, ko uživate manj mastne sladice, kot je sorbet''

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo
Preberi še
Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo

Ker je sladoled navadno narejen iz mleka in smetane, je lahko tudi dober vir različnih vitaminov, kot so A, D in B12, ki so bistveni za splošno zdravje. Psihologinja dr. Lisa Lieberman pa je pojasnila znanost, ki stoji za našo ljubeznijo do sladoleda, in izjavila: ''Ko jemo sladoled, naše telo sprošča hormone dobrega počutja, kot sta dopamin in serotonin, ki igrata pomembno vlogo v naših možganih in telesu. Ti nevrotransmiterji nam pomagajo, da čutijo užitek ali srečo in nas ohranjajo budne. Prav tako igrajo vlogo pri prebavi in spanju.''

Vir: express

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662