Kaj se zgodi, če zaužijete čajno žličko medu in cimeta na dan?
ZDRAVJE

Kaj se zgodi, če zaužijete čajno žličko medu in cimeta na dan?

Morda ste že slišali za številne pozitivne učinke medu in cimeta na zdravje. Mati narava je sama ustvarila nekaj najpomembnejših živil, ki so močni antioksidanti in so bogati z vitamini in minerali. Cimet in med spadata mednje.

Med se že dolgo uporablja kot naravno sladilo. Vsebuje naravne sladkorje, minerale, vitamine, nekaj encimov in aminokislin, ki imajo pozitivne učinke na naše telo. Med prav tako nase veže vlago in pomaga ohranjati vlago telesa, zaradi česar je priljubljen tudi v lepotne namene - za lepše lase, kožo. Ne glede na to, ali ga uporabljate za lepotne namene ali za zdravje, pazite le, da izberete organski, surov, nefiltriran in nepasteriziran med.

Kaj je dobro vedeti o medu?
PREBERI ŠE
Kaj je dobro vedeti o medu?

Neverjetni učinki te tople in sladke začimbe
PREBERI ŠE
Neverjetni učinki te tople in sladke začimbe

Cimet je odlična začimba, ki jo lahko dodate v kavo, h kosmičem, sladicam in ima številne pozitivne učinke na zdravje. Je močan antioksidant, predvsem pa je poznan po svojem protivnetnem delovanju, zaradi česar telesu pomaga v boju proti infekcijam in pri regeneraciji poškodovanega tkiva. Povezan je tudi z zmanjšanim tveganjem za bolezni srca in ožilja, saj zmanjšuje nivo holesterola in uravnava raven krvnega sladkorja. Deluje protiglivično in protibakterijsko, zato je priljubljena začimba, s katero izdelujejo napitke za odpravo slabega zadaha.

Da bi naravno ublažili simptome artritisa, vsak dan zaužijte žlico medu in cimeta.
Da bi naravno ublažili simptome artritisa, vsak dan zaužijte žlico medu in cimeta. / FOTO: Dreamstime

Mešanica medu in cimeta lahko pomaga pri nekaterih zdravstvenih težavah:

1. Vnetje mehurja

Če se spopadate z začetnim vnetjem mehurja, lahko pomaga tudi mešanica cimeta in medu. Zmešajte ju s toplo vodo in mešanica bo pomagala uničevati bakterije, ki v mehurju povzročajo infekcijo.

2. Preprečevanje bolezni srca in ožilja

Redno uživanje žlice medu in cimeta zjutraj bo pomagalo zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja. Znižuje namreč nivo holesterola in uravnava krvni sladkor, zato pomaga preprečiti srčni infarkt.

3. Gripa in prehlad

Z gripo in prehladom se lahko spopademo ne glede na to, kako zdravi smo. Mešanica bo pomagala okrepiti vaš imunski sistem in ublažiti simptome gripe in prehlada. Zmešajte jo s toplim čajem, da telesu zagotovite še dovolj tekočine.

4. Artritis

Da bi naravno ublažili simptome artritisa, vsak dan zaužijte žlico medu in cimeta. Mešanica deluje protivnetno, zato bo pomagala nekoliko ublažiti simptome.