Običajna praksa je, da odvečno hrano ali hrano za s seboj shranimo za naslednji dan, da se izognemo odpadkom, piše express. Postopek za večino živil je preprost: pustimo, da se ohladijo, nato pa jih shranimo v hladilnik.
Vendar pa je ameriški zdravnik na urgenci, Joe Whittington, sprožil alarm glede konzerviranja jedi, ki vsebujejo riž ali testenine. V videoposnetku na TikToku se je odzval na objavo drugega uporabnika, ki je pripovedoval tragično zgodbo 20-letnega moškega, ki je umrl po zaužitju pet dni starih testenin, ki niso bile shranjene v hladilniku.

Mladenič je študiral v Belgiji, ko je leta 2008 tragično izgubil življenje, potem ko je pojedel ostanke špagetov, ki jih je pripravil pet dni prej in jih pustil pri sobni temperaturi, namesto da bi jih shranil v hladilniku.
Kmalu po zaužitju testenin je zbolel, imel je hudo bruhanje in prebavne težave, naslednje jutro pa so ga našli mrtvega. Obdukcija je pokazala akutno odpoved jeter, testi pa so v testeninah pokazali visoko raven bakterije, znane kot Bacillus cereus, poroča Journal of Clinical Microbiology.

V svojem videoposnetku je dr. Joe opozoril, da čeprav večina od nas tako ali tako ne bi jedla pet dni starih testenin, se lahko Bacillus cereus hitro razvije v testeninah in riževih jedeh, kar vas izpostavi tveganjem v nekaj urah namesto v dneh.
Pojasnil je: ''Ta 20-letni moški je umrl zaradi stanja, ki ga običajno imenujemo 'sindrom praženega riža'. To je stanje, pri katerem pride do prekomerne rasti bakterij, če testenine ali riž predolgo ostanejo pri sobni temperaturi.''

Torej, koliko časa je predolgo? ''Testenin ali riža, ki so ostali na sobni temperaturi, zunaj hladilnika, ne smete jesti več kot dve uri kasneje."

NHS svetuje, da riž ohladite v eni uri po kuhanju in ga nato takoj shranite v hladilnik ali zamrzovalnik. Prav tako ga je treba porabiti v 24 urah in ga nikoli ne pogrevati več kot enkrat.
Gledalci videoposnetka dr. Joeja so imeli mešane reakcije. Mnogi so trdili, da še nikoli niso zboleli po zaužitju testenin ali riža, ki so ostali na sobni temperaturi več kot dve uri.

Vendar pa so nekateri poudarili, da pravilo dveh ur ne zagotavlja zastrupitve s hrano ali smrti zaradi uživanja riža ali testenin, ki so ostali na kuhinjskem pultu. Takrat se bakterije začnejo razmnoževati, kar pomeni, da se tveganje za zastrupitev s hrano povečuje, dlje ko riž ostaja zunaj.
Vizita e-novice
Vir: express
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV