Pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, preprečuje dehidracijo, skrbi za močan ...

ZDRAVJE

Pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, preprečuje dehidracijo, skrbi za močan imunski sistem

K.B.
14.06.2019, 14:40
0

Kokosova voda ni le okusna, a je tudi dobra za vas, saj je bogata z vitamini, minerali, aminoksilinami in drugimi hranili. Pitje kokosove vode je odlično v vročih dneh, saj pomaga nadomestiti izgubljeno tekočino in elektrolite. Poleg tega kokosova voda znižuje krvni pritisk in vam pomaga hitreje izgubiti odvečne kilograme.

Najboljša in najbolj zdrava vrsta kokosove vode je tekočina, ki jo pridobimo iz nezrelih kokosovih orehov. Bistra tekočina zelenega kokosa vsebuje največjo količino hranil. Ljudje, ki živijo na tropskih področjih, kjer raste kokos, kokosovo vodo uživajo že stoletja za izboljšane svojega zdravja. A tudi številne sodobne znanstvene študije so dokazale mnoge prednosti pitja kokosove vode.

''Nadomestila sem nočno kremo s kokosovim oljem. Zgodilo se je tole ...''
PREBERI ŠE

''Nadomestila sem nočno kremo s kokosovim oljem. Zgodilo se je tole ...''

Obstaja pa velika razlika med kokosovim mlekom in kokosovo vodo. Kokosovo mleko je narejeno tako, da zdrobijo in zmeljejo kokosovo meso ter mu dodajo vodo. Kokosovo mleko vsebuje višji nivo maščobe kot kokosova voda. Na primer ena skodelica kokosove vode vsebuje le 0,5 grama maščob, medtem ko skodelica kokosovega mleka vsebuje 57 gramov maščob. Kokosova voda se razlikuej tudi po okusu. Kokosovo mleko je bolj bogato in kremasto z značilnim okusom kokosa, kokosova voda pa je kislo-sladka in vodena.

Odlična za nadomeščanje elektrolitov

Pitje kokosove vode je odlično v poletnem času in v tropskih krajih, saj pomaga nadomestiti izgubljeno tekočino, hkrati pa nadomešča izgubljene elektrolite. Kokosova voda iz enega kokosa (okoli 206 gramov) vsebuje 5,4 grama sladkorja, bogata pa je tudi z minerali, ki skrbijo za zdravje našega srca in kosti. Skodelica kokosove vode vsebuje 60 mg magnezija, kar predstavlja 15 % priporočenega dnevnega vnosa magnezija in 600 mg kalija - kar je okoli 17% priporočenega dnevnega vnosa kalija. Vsebuje tudi 0,3 mg mangana - 17% priporočenega vnosa mangana, poleg tega še kalcij, železo, fosfor, cink in baker.

Resnica o kokosovem olju
PREBERI ŠE

Resnica o kokosovem olju

Elektroliti v kokosovi vodi, kot je magnezij, kalij in natrij, vam lahko pomagajo pri rehidraciji telesa po fizični aktivnosti ali če ste izgubili veliko vode zaradi potenja ali driske. Raziskovalci so odkrili, da lahko svežo kokosovo vodo uporabimo kot izotonični napitek za rehidracijo telesa po naporni vadbi. Prav te minerale namreč nadomeščamo s pitjem izotoničnih napitkov.

Ljudje, ki živijo na tropskih področjih, kjer raste kokos, kokosovo vodo uživajo že stoletja za izboljšane svojega zdravja.
Ljudje, ki živijo na tropskih področjih, kjer raste kokos, kokosovo vodo uživajo že stoletja za izboljšane svojega zdravja. / FOTO: Dreamstime

Krepi imunski sistem

Ena od prednosti sveže kokosove vode je, da pomaga krepiti imunski sistem. Znanstveniki so odkrili, da hranila in mikrominerali v kokosovi vodi delujejo kot spodbujevalci imunskega sistema. Raziskave kažejo tudi, da koksoova voda vsebuje antioskidante, kot so askorbinska kislina (vitamin C) in kofeinska kislina, ki krepita imunski sistem. Ena skodelica kokosove vode vsebuje skoraj 6 gramov vitamina C, kar je 10% dnevno priporočenega vnosa.  

Izguba odvečnih kilogramov

Ena od prednosti vsakodnevnega pitja kokosove vode zgodaj zjutraj je, da vam lahko pomaga izgubiti odvečne kilograme. Seveda je že povišan vnos vode tisti, ki nam lahko pomaga pri tem, da ne uživamo prekomerno hrane. A nekaj študij je pokazalo, da lahko kokosova voda pomaga pri izgubi kakšnega odvečnega kilograma in da lahko prepreči zaplete, ki so povezani z debelostjo.

Študija je pokazala, da lahko uživanje kokosove vode na dolgi rok pomaga preprečiti debelost in težave v menopavzi. Znastveniki so prav tako odkrili, da lahko kis iz kokosove vode pomaga preprečiti vnetja, ki so povezana z debelostjo. Sicer pa kokosova voda vsebuje malo kalorij in deluje osvežujoče, zato nam lahko pomaga, da zaužijemo manj kalorij s svojo prehrano.

Če se boste odpravili na kakšno eksotično potovanje, kjer bo na voljo sveži kokos, si ga vsekakor privoščite. Prav v vročih dneh bo kokosova voda odlična za nadomeščanje izgubljene tekočine, ki jo izgubimo s potom.
Če se boste odpravili na kakšno eksotično potovanje, kjer bo na voljo sveži kokos, si ga vsekakor privoščite. Prav v vročih dneh bo kokosova voda odlična za nadomeščanje izgubljene tekočine, ki jo izgubimo s potom. / FOTO: Dreamstime

Drugi pozitivni učinki kokosove vode

Raziskovalci pravijo tudi, da bi lahko nizek nivo natrija in visok nivo kalija v kokosovi vodi pripomoglo k zdravljenju visokega krvnega pritiska. Še eden od razlogov, zakaj je kokosova voda lahko dobra za vas pa je, da je bogata z antioksidanti. Raziskave kažejo, da lahko antioksidanti iz kokosove vode uničujejo proste radikale in zmanjšujejo škodo, ki jo povzroča oksidativni stres.

Pozitivne učinke na zdravje pa prinašajo tudi fitohormoni imenovani citokinini. Znanstveniki so odkrili, da kokosova voda vsebuje 9 različnih citokininov. Ti naravni hormoni so povezani s preprečevanjem razvoja raka in upočasnjevanjem staranja.

Če se boste odpravili na kakšno eksotično potovanje, kjer bo na voljo sveži kokos, si ga vsekakor privoščite. Prav v vročih dneh bo kokosova voda odlična za nadomeščanje izgubljene tekočine, ki jo izgubimo s potom in tako boste na preprost način lahko preprečili dehidracijo.