Avstralska dietetičarka Susie Burrell je za avstralski Mail Online razkrila nekaj ključnih konceptov hujšanja in pojasnila, kako razmišljajo ljudje, ki so suhi. Gre za redne navade, ki jih imajo in vsakodnevne izbire hrane, ki jih delajo. Tukaj je 5 priporočil za ustvarjanje novih bolj zdravih vzorcev prehranjevanja, ki bodo prinesli dolgoročen uspeh.
1. Samonadzor
Pomemben aspekt ohranjanja zdravje telesne teže je samonadzor. Gre za nadzor pri vnosu hrane in za nadzor telesne teže. Pomembno je torej, da se bolj zavedamo tega, kaj nesemo v usta in koliko se gibamo. ''Zavedati se, kaj vsak dan jemo in koliko se gibamo, je ključnega pomena za dolgoročni nadzor telesne teže. Tudi študije so potrdile, da je to pomemben del hujšanja in učinkovit način, kako lahko ohranimo telesno težo,'' je pojasnila. ''S tem preprečimo, da bi nam stvari ušle izpod nadzora in da bi se nenadzorovano redili.''
2. Izberemo zmernost in ne omejevanje
Čeprav konvencionalno prepričanje pravi, da se moramo za hujšanje odpovedati marsikaterim živilom, je v resnici dolgoročno uspešno le, če smo zmerni in ne če se omejujemo in si prepovedujemo določena živila. Prepoved določenega živila ni uspešna zaradi dveg težav: ljudje radi jedo okusno hrano in prepovedovanje vodi do tega, da se ji nekaj časa odpovedujejo, nato pa je pojedo preveč in drugič, če si nekaj prepovemo, si tega avtomatsko želimo še bolj. Susie pravi, da ljudje, ki so suhi, prav tako uživajo čokolado, a jo uživajo zmerno in občasno. To svetuje tudi ljudem, ki želijo izgubiti odvečne kalorije. ''Občasno si lahko privoščite kozarec vina, sladico ali kakšno drugo pregreho. Vendar pa v majhni količini in res občasno.''
3. Prevzemite nadzor nad svojim okoljem
Če je hrana dostopna in na vidnem mestu, je bolj verjetno, da jo boste pojedli. Prav zato je pomembno, da si tudi svoje okolje prilagodite svojemu cilju, kar pomeni, da doma nimate slanih in sladkih prigrizkov. Da nezdrava hrana in nezdravi prigrizki niso doma na vidnem polju, kjer bi se lahko vsak trenutek spomnili nanje. Na vidnem polju pa naj bodo sadje in zelenjava, oreščki in zdravi prigrizki.
4. Načrtujte svoje obroke in prigrizke
''Načrtovanje je ključnega pomena pri hujšanju,'' pravi dietetičarka. ''Kolikokrat se vam zgodi, da greste na potovanje ali na kakšno konferenco in izberete nezdrave prigrizke in nezdravo hrano preprosto za to, ker ni nič drugega na dosegu roke in ste v tem trenutku lačni? Da bi se temu izognili, načrtujte svoje obroke in imejte s seboj vedno zdrav prigrizek ali zdrav obrok.''
5. Konsistenca
Občasna pregrešitev jedilnika ni problematična. Težava je, če se to pojavlja ves čas. Tisto, kar jemo večino časa, bo odločilo, ali bomo imeli zdravo telesno težo ali ne. ''Če ste bili ves teden pridni in ste se potem pregrešili za rojstni dan ali na božični večer, ne boste naredili škode. Pomembna pa je konsistenca zdravega prehranjevanja, kaj uživamo vsak dan,'' še doda.
Sicer pa svetuje, da vsak dan pojemo zajtrk, pijemo dovolj vode, uživamo zdravo hrano in redno telovadimo.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV