Vizita.si
Francoska študija ni edina, ki je pokazala, da zelo predelana nezdrava hrana zvišuje krvni tlak in povečuje tveganje za različne bolezni, od bolezni srca do tudi raka.

Zdravje

Kateri hrani se morate odreči, da zmanjšate tveganje?

L. E.
14. 02. 2019 08.03
0

Če se boste odrekli zelo predelani hrani, boste zmanjšali tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila francoska študija. Četudi v tej državi le 14 odstotkov vse hrane na tržišču predstavlja zelo predelana, so celo na državni ravni izrazili zaskrbljenost, ker se njena prodaja povečuje.  

Francozi so ugotovili: za 10 odstotkov več kot je udeleženec pojedel takšne zelo predelane hrane, za 14 odstotkov večje je imel tveganje, da umre celo že v naslednjih osmih letih (ljudje so bili srednjih let).
Francozi so ugotovili: za 10 odstotkov več kot je udeleženec pojedel takšne zelo predelane hrane, za 14 odstotkov večje je imel tveganje, da umre celo že v naslednjih osmih letih (ljudje so bili srednjih let).FOTO: Profimedia

V študiji je sodelovalo 44.551 Francozov, ki so bili stari med 45 in 64, v povprečju 57. Ob vstopu v študijo so bili zdravi. Spremljali so njihovo prehrano in zdravstveno stanje.

Odkrili so naslednje: 10 odstotkov več kot je udeleženec (torej srednjih let) pojedel takšne hrane – za 14 odstotkov je imel večje tveganje, da umre celo že v naslednjih osmih letih.

Strokovnjaki so odkrili povezavo med pogostim uživanjem zelo predelane hrane ter prezgodnjo smrtjo zaradi bolezni srca, raka, lahko tudi drugih bolezni.

To ni prva študija, ki je nakazala na takšne posledice uživanja zelo predelane hrane. Že prej so študije odkrile, da vpliva na zvišanje krvnega tlaka in povečuje tveganje za raka.

Slovenska pisateljica o svojem boju z rakom
Preberi še
Slovenska pisateljica o svojem boju z rakom

Kot meni ena od avtoric študije dr. Laure Schnabel z univerze Sorbonne, zelo predelana hrana vsebuje veliko nezdravih maščob, soli in sladkorja, pa malo vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov. Poleg tega je to hrana, ki ima več sestavin. Med njimi so lahko tudi dodatki, ki sami po sebi morda niso ravno posebej nevarni. Vendar pa – če se nenehno tako prehranjujemo, nenehno v telo vnašamo veliko takšnih sestavin – lahko sčasoma v kombinaciji z veliko drugimi ne preveč zdravimi sestavinami vplivajo na pojav bolezni.

Kaj pa je sploh predelana hrana? To je hrana, ki gre skozi nek postopek predelave. In ti so lahko zelo različni. Lahko vplivajo na živilo tako, da postane nezdravo. Ali pa lahko ohranijo njegovo zdravo hranilno vrednost – kot denimo pri fermentaciji, zamrzovanju, sušenju …

Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?
Preberi še
Zamrznjeno sadje in zelenjava: kako zdravo je?

Nezdrava je tako imenovana zelo predelana hrana. Pa tudi sem spada veliko različnih živil – od čipsa do gazirane pijače. Enostavno je treba pri izbiri hrane pogledati njene sestavine. Znati je treba oceniti, ali so zdrave ali niso. Ter ali so predelane toliko, da so še zdrave ali niso. Denimo zrno ovsa je lahko predelano v ovsene kosmiče, a ta proces ohranja hranilno vrednost živila. Ta pa se izgubi, ko so žita predelana v sladke, zelo predelane kosmiče.

Takšni ovseni kosmiči so iz zrna ovsa narejeni z neko obliko predelave. A še vedno so zdravi. To pa ne velja za kakšne zelo predelane, sladkane kosmiče, četudi so ravno tako narejeni iz žit.
Takšni ovseni kosmiči so iz zrna ovsa narejeni z neko obliko predelave. A še vedno so zdravi. To pa ne velja za kakšne zelo predelane, sladkane kosmiče, četudi so ravno tako narejeni iz žit.FOTO: Profimedia
Francoska študija ni edina, ki je pokazala, da zelo predelana nezdrava hrana zvišuje krvni tlak in povečuje tveganje za različne bolezni, od bolezni srca do tudi raka.
Francoska študija ni edina, ki je pokazala, da zelo predelana nezdrava hrana zvišuje krvni tlak in povečuje tveganje za različne bolezni, od bolezni srca do tudi raka.FOTO: iStock

Avtorica študije dodaja, da so opazili, da se tisti, ki uživajo veliko take hrane, pogosto tudi ne gibajo dovolj in imajo prekomerno telesno težo. To dodatno škodi, prekomerna telesna teža tudi zelo obremenjuje telo, ki ne more delovati optimalno.

Če ste me tistimi, ki uživate preveč zelo predelane hrane, se je poskusite odvaditi z enomesečnim detoksom. Če imate občutek, da bo en mesec odrekanja tem živilom prevelik zalogaj, vsaj omejite njihov vnos.

Poskušajte preveč predelana živila nadomeščati z bolj preprosto hrano. Preveč predelano meso nadomestite z nepredelanim. Namesto salame denimo s kruhom pojejte zrezek iz piščančjih prsi. Poskušajte tudi predelana žita nadomestiti s polnozrnatimi. Namesto po belem rižu posezite po rjavem. Namesto gaziranih pijač pa pijte le vodo in čaj.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650