Gre za bolezen, ki so jo včasih predpisovali otrokom, danes pa vemo, da lahko ogrozi človekovo zdravje, ne glede na njegovo starost. Tako se vse več odraslih srečuje z diagnozo celiakije. Celiakija je avtoimuna, kronična, sistemska in dedna bolezen, ki najpogosteje prizadene tenko črevo. Bolniki z diagnosticirano celiakijo so občutljivi na uživanje glutena, zato morajo za boljše počutje in zdravje, za vselej iz svojega jedilnika umakniti vsa živila, ki vsebujejo gluten. Če jo ima kateri od staršev, kljub dednosti, še ne pomeni nujno, da bodo zboleli tudi otroci, saj šele kombinacija genov obeh staršev ustvari okoliščine, primerne za razvoj multifaktorske genetske bolezni, kakršna je celiakija.
Katera živila so torej prepovedana?
Prepovedani so prehrambeni izdelki iz pšenice, ovsa, pire in ječmena. Ravno tako so prepovedana živila iz naštetih žitaric, kot so kruh, moka, zdrob, drobtine, testenine, pecivo, sladice in podobne jedi. Pozorni morate biti na vse deklaracije drugih živil, saj le ti lahko vsebujejo sledi pšeničnega izvora. Za presežek dnevnega vnosa glutena je dovolj že pol zrna pšenice v enem kilogramu riža, ker povzroča imunsko reakcijo.
Katera živila lahko bolnik s celiakijo uživa?
Pri diagnosticirani celiakiji lahko bolnik uživa sadje, zelenjavo, koruzo, ajdo, proso, mleko, jajca, meso in ribe.
Kako prepoznati simptome?
Pri bolniku s celiakijo se lahko pojavi slabokrvnost, bolečine v kosteh, izguba telesne teže, pomanjkanje teka, upočasnitev psihičnega razvoja, pomanjkanje vitamina D, upad kostne mase, razdražljivost, glavobol, utrujenost, pogoste so afte sluznice in ustne votline, težave s prebavo, kot so občasna driska, napenjanje in bolečina v trebuhu, izpadanje las, lahko pa se pojavijo tudi motnje v reproduktivnem zdravju in dermatološke spremembe, na zunanji strani komolca in kolena ter na zadnjici, se lahko pojavijo srbeči žuljasti izpuščaji. Vsekakor pa je za diagnozo bolezni potrebno obiskati zdravnika, saj gre lahko tudi za kakšno drugo bolezen, npr Crohnovo bolezen ali katro drugo prehransko preobčutljivost.
Kako zdraviti celiakijo?
Za ozdravitev je potrebno z dnevnega menija odstraniti vsa živila z vsebnostjo glutena, oz. se držati tako imenovane vseživljenjske brezglutenske diete. Mesec dni po uvedbi diete ponavadi pride do bistvenega izboljšanja bolnikovega zdravstvenega stanja in počutja. Popolna obnova sluznice tankega črevesja pa lahko traja od šest mesecev do dveh let in je odvisna od stopnje atrofije in starosti bolnika. Vkolikor bolezen ne zdravimo pravočasno in konsistentno, lahko pozneje pride do hudih komplikacij. Zato vam svetujemo, da z zdravljenjem pričnete takoj.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV