''Uživanje zdrave prehrane je najbolj preprosta, učinkovita in poceni metoda za preprečevanje bolezni in blaženje bolezni,'' je povedal britanski zdravnik Rupy Aujla za britanski Mail Online in podal nekaj nasvetov, kako se zdravo prehranjevati. ''Na splošno gledano je prehrana, ki se najpogosteje predlaga mediteranska prehrana. Osnovana je na zelenjavi in vsebuje celo paleto svežih živil, ki našemu telesu z agotavljajo različne snovi iz rastlin, ki so dokazano blagodejne za naše zdravje. Na splošno gledano pa gre za to, da opustimo uživanje predelanih sladkorjev, predelanih ogljikovih hidratov in namesto tega povečamo vnos polnozrnatih žitaric, stročnic, oreškov, semen in kvalitetnih maščob ter olj. Nisem proti živalskim beljakovinam, a mislim, da jih ne potrebujemo vsak dan in mislim, da moramo biti previdni kakšen vir mesnin izberemo. Moramo si zagotoviti, da ne uživamo predelanega mesa in da iz njih prejmemo kar se da največ hranil.''
Mediteranska prehrana je prehrana, ki jo strokovnjaki preučujejo že več desetletij in je bilo o njej narejenih že na tisoče raziskav. Obstaja veliko dokazov, da ta način prehranjevanja izboljšuje naše zdravje, zavira razvoj bolezni in povečuje življenjsko dobo. ''Očitno je, da nisem svetnik, ko je govora o hrani in tega ne pričakujem tudi od drugih ljudi. Pred kratkim sem bil na počitnicah v Italiji, kjer imajo neverjetne rogljičke s čokolado. Bili so res okusni in užival sem v vsakem grižljaju rogljička.'' Nekaj sladkega si lahko privoščimo, a slaščice morajo biti del uravnotežene zdrave prehrane, pojasni. ''Izjemno sem pozoren tudi na to, od kod prihaja meso, ki ga uživam. Vedno želim vedeti, od kod prihajajo živalski proizvodi. Občasno si bom privoščil cvrtega piščanca, a želim vedeti, od kod je ta piščanec. Rdeče meso si privoščim enkrat na dva tedna in ko si ga privoščim, se prepričam, da je meso od živali, ki je bila primerno hranjena. In to stane več denarja. Večina poceni mesa, ki ga vidimo v naših trgovinah, ni dobre kakovosti - tako s prehranskega vidika kot z okoljskega. Zavedam se, da ko je govora o zdravi prehrani, da obstaja veliko nasprotujočih si informacij, a želim si, da bi vam lahko podal takšne informacije, da boste lahko delali boljše izbire zase in za svojo družino.''
Prav zato je pripravil tudi seznam živil, ki so vedno v njegovi kuhinji.
Čeprav eno samo živilo ni nikoli rešitev za kakršno koli stanje, vam naslednja živila kljub vsemu lahko pomagajo, da ostanete zdravi dlje časa, pojasni.
ŠPINAČA - za možgane
Zelena listnata zelenjava ima velik vpliv na vse naše telo, vključno na možgane. Vsebuje visok nivo hranil, ki močno zmanjšujejo vnetja v našem telesu. Prav vnetja so ključni razlog, zakaj delovanje naših možganov postane moteno in zakaj se spopadamo z močno utrujenostjo in slabim razpoloženjem. Špinača je odlična za vaše možgane, študije pa kažejo tudi, da visok vnos zelenjave zmanjša tveganje za pojav demence.
ČESEN - za imunsko odpornost
Naše črevo igra ključno vlogo pri zdravem imunskem sisitemu, prav tako tudi živila, ki jih zaužijemo. Med živila, ki so pomembna za naš imunski sistem štejemo tudi česen, prav tako tudi artičoko, endivjo solato in cikorijo. Ta živila pomagajo hraniti zdrave bakterije v našem črevesju in delujejo protivnetno ter preprečujejo patogenim mikrobom, da bi se naselili v črevesju.
BOROVNICE - za zdravo srce
Obstaja veliko kliničnih raziskav, ki dokazujejo, da prehrana bogata z antioksidanti zmanjšuje krvni pritisk, tveganje za bolezni srca in ožilja. Različne barve sadja in zelenjave nakazujejo na visok nivo antioksidantov, zato pravimo, da moramo uživati različne barve sadja in zelenjave. V svojo prehrano vključite rdeča, vijolična živila, kot so jagodičevje, rdeča pesa in grozdje, ki pomagajo zniževati visok krvni pritisk.
OREŠČKI - za zmanjševanje vnetij
Maščobe niso več naši sovražniki, a pomembno je, da izberemo zdrave maščobe. Maščobne kisline iz ribjega olja, olivnega olja in oreščkov imajo pozitiven vpliv na vnetja v telesu, ki so ključna za razvoj številnih stanj, vključ no s sladkorno boleznijo in srčno-žilnimi boleznimi. Oreščki so odličen vir zdravih maščob, ki pomagajo zmanjševati vnetja v telesu.
PARADIŽNIK - za zaščito pred rakom
Likopen je snov v paradižniku in v nekaterem eksotičnem sadju, kot sta guava in lubenica, ki zavira razvoj več vrst raka, saj deluje tako, da moti celične signale in preprečuje rast rakavih celic. Težko je dokazati neposredne učinke na preprečevanje raka, a te sestavine bi lahko bile del prehrane, ki nas varuje pred razvojem raka.
JOGURT - za boljše razpoloženje
Obstajajo dokazi, ki kažejo povezavo med zdravim črevesjem in dobrim duševnim zdravjem. Zdravo črevesno mikrobioto pa lahko ohranimo z uživanjem živil, ki krepijo zdravje črevesja. Med njimi jogurt, kislo zelje, kisla repa in druga fermentirana živila.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV