Vizita.si
Najboljša zaščita pred UV žarki je sončna krema in zadrževanje v senci, a pomagajo lahko tudi nekatera živila.

Koža

Živila, ki ščitijo našo kožo in jo ohranjajo mlado

K.B.
20. 04. 2020 09.14
0

Pomlad je v polnem razcvetu in že nas grejejo topli sončni žarki. Ko posijejo prvi sončni žarki, pogosto pozabimo na UV zaščito in našo kožo, ki je še povsem bela, kaj hitro opeče. Najboljša zaščita pred UV žarki sta sončna krema in zadrževanje v senci, a pomagajo lahko tudi nekatera živila.

''Vsekakor obstajajo živila, ki lahko povečajo sposobnost naše kože, da se zaščiti pred soncem,'' je za CNN dejala dermatologinja dr. Patricia Farris iz Ameriške akademije dermatologov. Čeprav se ne sončite na plaži, v resnici večino sončnih žarkov kljub temu prejmete že med vikendi, ko se odpravite na izlet, ko kolesarite, rolate, vrtnarite ali le posedate na kavi. ''Prav zato poskrbite, da zaužijete visok nivo hranil, ki bodo preprečila ali omejila poškodbe, ki jih prinaša sonce,'' je dejala dr. Rajani Katta, avtorica knjige ''Glow: The dermatologist's guide to a whole foods younger skin diet'' (Sijaj: dermatologov vodič do bolj mladostne kože s polnovredno prehrano).  

Sončnim žarkom nismo izpostavljeni le na plaži.
Sončnim žarkom nismo izpostavljeni le na plaži. FOTO: Thinkstock

Obstaja več načinov, kako lahko hrana vpliva na vašo kožo in vas zavaruje pred gubami, opeklinami in kožnim rakom, a večina mehanizmov delovanja je povezanih z antioksidanti, snovmi v hrani, ki preprečujejo staranje in raka kože. Denimo karoteniodi so pomemben antioksidant, ki daje pigment pomaranči, rdečemu sadju in zelenjavi in ga poznamo pod imeni, kot so likopen, lutein in beta-karoten. Karotenoidi v kombinaciji z polifenoli, kot so EGCG v zelenem čaju, resveratrol v rdečem grozdju in elagična kislina v jagodičevju, zagotavlja naravno zaščito pred soncem.

Kot pojasnjuje Farrisova, se karotenoidi in polifenoli nalagajo v koži in absorbirajo sončno svetlobo različnih valovnih dolžin, a večje pozitivne učinke koža od teh snovi prejme, ker delujejo antioksidativno. Podobno kot vitamina C in E, varujejo celice v koži pred poškodbami, ki jih povzročajo prostimi radikali, ki se v koži kopičijo med izpostavljenostjo UV žarkom. Prav ti povzročajo tudi staranje kože. Prosti radikali lahko na primer poškodujejo beljakovini, kot sta kolagen in elastin, zaradi česar se na koži najprej pojavijo majhne linije, nato gubice, upadanje kože, izguba elastičnosti in temne lise. Prosti radikali lahko prav tako poškodujejo lipide v celični membrani, kar prav tako vodi do upadle in suhe kože.

Ko antioksidanti ustavijo delovanje prostih radikalov, prav tako preprečujejo DNA poškodbe, in s tem zmanjšajo mutacije ter tveganje za raka kože, pojasnjuje dr. Katta. Prav tako imejo antioksidanti protivnetni učinek na kožo, ki pomaga zmanjšati opekline kože in tveganje za razvoj raka.

Prav zato dermatologinja dr. Rajani Katta svetuje, da v svojo vsakodnevno prehrano vnesete več hrane bogate z antioksidanti. ''Antioksidanti v naši koži se ves čas porabljajo preko dneva, zato je pomembno, da njih ves čas nadomeščamo in dodajamo preko naše prehrane,'' pojasni in doda, seznam z antioksidanti bogatih živil, ki jih priporoča.

Paradižniki so odličen vir likopena, antioksidanta, ki igra pomembno vlogo pri zaščiti kože pred sončnimi opeklinami. V eni od študij se je pokazalo, da je bil nivo opeklin pri ljudeh, ki so uživali vsak dan deset tednov zapored paradižnik, nekoliko nižji kot pri ostalih.
Paradižniki so odličen vir likopena, antioksidanta, ki igra pomembno vlogo pri zaščiti kože pred sončnimi opeklinami. V eni od študij se je pokazalo, da je bil nivo opeklin pri ljudeh, ki so uživali vsak dan deset tednov zapored paradižnik, nekoliko nižji kot pri ostalih.FOTO: iStock

1. Paradnižnik

Paradižniki so odličen vir likopena, antioksidanta, ki igra pomembno vlogo pri zaščiti kože pred sončnimi opeklinami. V eni od študij se je pokazalo, da je bil nivo opeklin pri ljudeh, ki so uživali vsak dan deset tednov zapored paradižnik, nekoliko nižji kot pri ostalih. ''Če vsak dan zaužijemo okoli tri čajne žličke paradižnikove omake, deset tednov zapored, bomo na koncu desetih tednov opazili, da bo imela naša koža manjše poškodbe zaradi izpostavljenosti UV žarkom kot pred tem,'' pove dr. Katta. Čeprav so izjemno zdravi tudi sveži paradižniki, pa se likopen v resnici bolje absorbira v teloi, če uživamo predelan paradižnik, kot je paradižnikova omaka. Še posebej, če ga kombiniramo z olivnim oljem. Veliko likopena vsebuje tudi lubenica in rdeče grozdje.

Sladek krompir in špinača sta bogata z betakarotenom - še enim karotenoidom, ki pomaga zmanjšati rdečico kože, ko je izpostavljena UV svetlobi.
Sladek krompir in špinača sta bogata z betakarotenom - še enim karotenoidom, ki pomaga zmanjšati rdečico kože, ko je izpostavljena UV svetlobi.FOTO: Profimedia

2. Sladek krompir in špinača

Sladek krompir in špinača sta bogata z betakarotenom - še enim karotenoidom, ki pomaga zmanjšati rdečico kože, ko je izpostavljena UV svetlobi. Tudi špinača je bogata z luteinom – karotenoidom, ki varuje kožo. Druga živila, ki so bogata s karotenoidom, so še korenje, mango, marelice, dinja in ohrovt.

3. Jagodičevje, grozdje in granatno jabolko

Vsebujejo polifenole, ki kožo varujejo pred soncem. Maline, jagode in granatno jabolko vsebujejo tudi elaginsko kislino, rdeče grozdje pa je bogato z resveratrolom.

4. Pomaranče, grenivke in kivi

Pomaranče, grenivke in kivi so bogati z vitaminom C, ki varuje pred škodo, ki jo povzročajo prostimi radikali po izpostavljenosti UV svetlobi in pred prezgodnjim staranjem. Ena od študij je pokazala, da so višji nivoji vitamina C povezani z manj gubami in manj suho kožo. Tudi brokoli je bogat vir vitamina C.

Borovnice so bogat vir polifenolov.
Borovnice so bogat vir polifenolov.FOTO: Shutterstock

5. Mastne ribe

Prehrana bogata z omega-3 maščobnimi kislinami pomaga, da so opekline manj hude in lahko prepreči razvoj kožnega raka, kažejo nekatere raziskave. Losos, sardine in druge mastne ribe so odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno.

6. Lanena semena in oreščki

Tudi lanena semena in oreščki so bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki so pomembne za zdravje naše kože. Preprečujejo namreč, da bi kožne celice izgubljale vlago, prav tako so lanena semena in oreščki bogat vir antioksidantov, ki varujejo kožo in vitamina E.

 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650