Morda tofu na prvi pogled ni videti kot najslastnejše živilo, a s pravimi recepti ga je mogoče jesti tudi zaradi okusa, ne le zaradi zdravja.
Kot večina živil iz soje izhaja s Kitajske. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je postalo priljubljeno paziti na zdravo prehrano, je postal stalnica tudi na trgovskih policah Severne Amerike in Evrope.
Nizkokalorično živilo
Tofu je bogat z minerali. Vsebuje kalcij, mangan, selen, fosfor, železo, magnezij in cink. V prehranski stroki velja za zelo hranljivo živilo. To pomeni, da vsebuje malo kalorij pa veliko za nas koristnih snovi. Zaradi tega je idealen za hujšanje. Da bi nam uspelo izgubiti odvečne kilograme, je dobro, da posežemo po hrani, s katero zaužijemo malo energije, a kopico hranil. Poleg tega nas bo tofu zaradi velike vsebnosti beljakovin zasitil, da ne bomo lačni. Seveda kot nizkokalorično živilo tudi pomaga vzdrževati zdravo težo, če se s to že lahko pohvalimo.
Izoflavoni
Tofu oziroma sama soja in vsi izdelki iz nje vsebujejo izoflavone, fitohranilo, ki se ga mnogi bojijo, ker je fitoestrogen. To je snov, ki se nahaja v rastlinah, je pa podobna našemu hormonu estrogenu. Toda glede na to, da so fitoestrogeni še v marsikaterem živilu, ki ga ljudje že stoletja jemo, očitno ni razloga, da bi se bali njihovih učinkov. Če bi se jim res želeli izogniti, bi se morali odreči še marsikateremu sadju, zelenjavi, stročnici, tudi žitu. Torej zdravi prehrani na sploh. In izoflavoni so drugače še nekaj – in sicer antioksidanti.
Odličen za srce
Ne le tofu, tudi soja in pravzaprav vse stročnice pripomorejo k bolj zdravemu srcu in ožilju. Posledično so študije pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo dovolj stročnic, manjše tveganje za bolezni srca in ožilja. K temu naj bi zelo pripomogli izoflavoni. Med drugim naj bi izboljšali delovanje krvnega obtoka in s tem pomagali celo tistim, ki so že bili v nevarnosti za kap. Izoflavone bi morali uživati, če nam preglavice povzroča holesterol. Prav tako naj bi blagodejno vplivali na krvni sladkor. Zato zmanjšujejo tveganje za sladkorno bolezen in pomagajo, če jo že imate.
Za zdrave kosti
Ker vsebuje beljakovine in kalcij, je hrana za zdrave kosti. Ženske so, ko prestopijo prag menopavze, v večji nevarnosti za osteporozo in vsaj takrat bi morale začeti paziti, da uživajo dovolj teh dveh hranil in pa vitamina D.
Kako vedeti, ali ste v nevarnosti za osteoporozo, si preberite tukaj.
Tofu naj bi, ker vsebuje fitoestrogene, za povrh pomagal lajšati slabe simptome menopavze. Nekaj študij je pokazalo, da pri starejših pomaga tudi preprečevati izgubo spomina.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV