Že dolgo je znano, da prehrana, ki je značilna za Mediteran, dobro vpliva na srce. Ameriški raziskovalci pa so odkrili, da olivno olje dobesedno preprečuje škodljivo strjevanje krvi, ki vodi v mašenje žil in posledično kap.
Ameriški raziskovalci so analizirali kri 63 odraslih, ki so bili prekomerno težki, niso pa kadili ali imeli sladkorne bolezni. Zaradi prekomerne teže so imeli večje tveganje za kap. A ugotovili so, da je tudi pri njih olivno olje preprečevalo nastajanje krvnih strdkov.
Kako?
Dejansko je preprečevalo, da bi bili krvni trombociti aktivirani, kar bi pomenilo, da bi začeli nastajati krvni strdki, ki bi sčasoma lahko zamašili žilo. Trombociti so majhni delci, ki krožijo po krvi in skrbijo za njeno strjevanje takrat, ko se ranimo in je to potrebno. Ni pa dobro, če se strdijo, ko nismo ranjeni.
Ekipa medicinske fakultete univerze v New Yorku meni, da olivno olje ne deluje tako le zato, ker je antioksidantno. Verjamejo, da je takšno delovanje povezano s strukturo molekul olivnega olja.
Udeleženci študije so bili v povprečju stari 32 let. In tudi tisti, ki so uživali olivno olje le enkrat tedensko, so imeli manjšo možnost, da bi se trombociti aktivirali tako, da bi se začeli po nepotrebnem strjevati. Najmanjšo možnost za takšno aktivacijo pa so imeli tisti, ki so uživali največ olivnega olja.
Raziskovalci so preverili še, ali morda podobno delujejo rdeče meso, jajca, maslo ali margarina. Niti eno od naštetih živil ni imelo takšnega učinka.
Študija sicer ni bila obsežna. Udeleženci so bili razdeljeni v tri skupine, a v eni je bilo največ 24 ljudi. Toda to je začetek raziskovanja, kako dejansko uživanje določene hrane lahko vpliva na nas.
Kar nas lahko takšna študija nauči, je, da razumemo, da živila, ki jih izbiramo, lahko vplivajo na procese, ki potekajo v našem telesu.
Je pa dobro dodati, da tudi pretiravanje z najbolj zdravimi živili škoduje. Treba se je prehranjevati uravnoteženo in raznoliko.
V spodnjem članku nam je prehranska strokovnjakinja razložila, da nič ni narobe niti, če približno 10 do 20 odstotkov prehrane v enem dnevu predstavljajo nezdrava živila, torej denimo kos torte.
Vsekakor je dobro, če v svoje obroke vključite olivno olje. Z njim zaužijete zdrave maščobe. Nekaj časa je bil zelo razširjen mit, da se je treba izogibati kar vsem maščobam. A v resnici se je treba izogibati le nezdravim. Po zdravih, ki so v olivnem olju ali pa denimo tudi v avokadu, je treba redno posegati.
Kdor se boji, da bi olje lahko delovalo redilno, naj se za začetek ozre po Mediteranu in se vpraša, ali vidi, da bi imeli tamkajšnji prebivalci težave z debelostjo. Tudi kar nekaj študij je že dokazalo, da zmerno uživanje olivnega olja nikakor ne vodi v nabiranje odvečnih kilogramov.
KOMENTARJI (2)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV