Rdeče meso
Dober prehranski vir železa je rdeče meso, ker je železo v njem v obliki, ki je enostavnejša za uporabo kot v drugih, rastlinskih virih. Dodatni razlog, ki govori v prid mesu, so mesne beljakovine, ki izboljšajo prebavo. Poleg tega, da je rdeče meso zelo dragocen vir železa, vsebuje tudi vrsto drugih mikrohranil, pomembnih za telo, kot so cink, selen, kalij in številni vitamini skupine B, vključno z niacinom, riboflavinom, tiaminom in vitaminom B12.
Piščanec
Če ne marate rdečega mesa, vam ni treba skrbeti, ker ga lahko nadomestite s piščancem ali puranom, ki sta prav tako dober vir železa. Le majhen del piščanca ali purana vsebuje približno 1 mg železa.
Zelena zelenjava
Če želite okusno prilogo, jo pripravite iz ohrovta, špinače ali druge najljubše zelenjave. Kuhajte jo na pari ali jo dodajte solati svežo. Vedno jo lahko pripravite tudi v obliki napitka.
Ribe
Ribe je vedno dobro jesti, saj so polne beljakovin in bodo v vašo prehrano vnesle železo. Tuna in sardele so denimo odličen vir tega minerala.
Tofu
Če ne jeste mesa, lahko vedno dobite železo iz virov, kot je tofu.
Jajca
Umešana jajca, kuhana, na oko ... Ne glede na to, kakšna jajca radi jeste, telesu zagotavljajo velik odmerek železa.
Vsekakor pa poudarjamo, da se morate ob vsaki zdravstveni indikaciji posvetovati s svojim osebnim zdravnikom, ki vam bo ob pomanjkanju železa predpisal ustrezno terapijo!
Vizita e-novice
Povzeto po Ordinacija.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV