Šparglji so odlična vrsta zelenjave, saj so bogati z vitamini A, B in C, vsebujejo tudi železo, fosfor, kalcij, mangan in druge minerale, ki jih naše telo po dolgi zimi tako potrebuje. So tudi vir asparagina, eteričnega olja, jantarne kisline in vsebujejo veliko folne kisline. Le 100 gramov špargljev pokrije dnevno potrebo po folni kislini. Prav zato so izjemno priporočljivi tudi za nosečnice, ki morajo zaužiti dovolj folne kisline.
Da so šparglji izjemno zdravilni so dobro vedeli že Kitajci, Perzijci in Grki 500 let pr. n. štetjem. Kot zdravilno rastlino jih omenja tudi Hipokrat že 400 let p. n. štetjem, z njimi pa so si radi postregli tudi knezi, kralji in ostalo plemstvo v času renesanse. Danes so znova izjemno priljubljeni in gojenje špargljev je razširjeno po vseh zmernih in toplejših območjih v zahodni Evropi, v ZDA, Aziji, tudi Južni Ameriki. Pri nas najbolje uspevajo na Primorskem, kjer jih lahko najdemo že zgodaj aprila ali celo prej.
Odlični za zdravje
Šparglji so predvsem znani po svojem diuretičnem delovanju in po čistilnem učinku na sečila. Poleg tega izboljšujejo prebavo, odpravljajo utrujenost, živčnost in pomanjkanje koncentracije in so odlični, če se spopadate s sladkorno boleznijo, povišanim holesterolom ali težavami s sečili.
Šparglji imajo namreč poleg bogate sestave vitaminov in mineralov zelo nizko vsebnost ogljikovih hidratov in maščob in so zato zelo primerni za dietno prehrano bolnikov s sladkorno boleznijo, prav tako za ljudi, ki imajo zelo veliko maščob v krvi. Snovi v špargljevih poganjkih so dober diuretij, zato šparglji pospešujejo izločanje vode in ugodno vplivajo na delovanje ledvic. Imajo blagi odvajalni učinek, predvsem zaradi neprebavljivih dolgih vlaken, ki oblikujejo balast in tako pomagajo potiskati blato proti koncu prebavne cevi. Tako so odlični, če se spopadate z zaprtjem. Priporočljivi so tudi za ljudi po operativnem posegu, saj pospešujejo nastajanje vezivnega tkiva in vzbujajo tek.
Veliko pomanjkanje folne kisline, lahko povzroča utrujenost, živčnost, pomanjkanje koncentracije in prezgodaj osivele lase. A kot omenjeno so šparglji bogati s folno kislino, zato pomagajo blažiti te težave.
Sicer pa pomagajo tudi pri slabem vidu, krepijo sluznico v telesu, živčevje, delujejo pomlajevalno in poživljajoče, polepšajo lase in kožo, pospešujejo delovanje možganov, krepijo imunski sistem, preprečujejo vnetja, pospešujejo nastajanje hormonov, preprečujejo zaprtost.
Pogosto pa se šparglji znajdejo tudi na jedilniku tistih, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, saj vsebujejo zelo malo kalorij: v 100 gramih jih je le 18. Niso pa priporočljivi za ljudi z akutnim vnetjem sklepov ali obolenjem sečil.
Nova raziskava je pokazala, da lahko šparglji izjemno učinkovito zdravijo tudi mačka. Znanstveniki z inštituta za medicinsko znanost na univerzi v Južni Koreji so ugotovili, da aminokisline, ki so v tej zelenjavi, lajšajo simptome mačka in varujejo vaša jetra pred nevarnimi toksini. Ugotovitve svoje raziskave so objavili v publikaciji Journal of Food Science. ''Zastrupitev celic z alkoholom se je znatno zmanjšala po uživanju špargljev,'' je povedal vodja raziskave B.Y. Kim.
Ne le, da so zdravilni, so tudi izjemno okusni. Lahko si jih pripravite v obliki rižote, jih dodate kot prilogo k mesu in krompirju ali si iz njih pripravite zdravilni smoothie. Odlični so tudi vmešani v jajca. Obstaja tisoč in en način priprave (pita s šparglji), zato lahko številne recepte iz špargljev najdete tudi na Okusno.je. Za vse, ki radi pripravljate presne jedi, je tu še recept za presne šparglje s pinjolino omako.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV