Vizita.si
Konec 70-ih let je ekipa nutricistov odločila, da živila bogata z nasičenimi maščobami, kot je maslo, povzročajo srčno-žilne bolezni. A znanstvene študije so kasneje pokazale, da je maslo, ki ga proizvajajo iz mleka krav hranjenih s travo, v resnici dobro za naše srce.

Zdravje

Znanstveniki razkrili, kar bi vsi morali vedeti o maslu

K.B.
27. 03. 2019 11.32
0

Maslo je prišlo na slab glas, ker vsebuje nasičene maščobe. Številni ljudje mislijo, da bodo zaradi visokega nivoja maščob, ki jih vsebuje maslo, dobili povišan holesterol, da se jim bodo zamašile žile in da imajo povečano tveganje za srčni infarkt. A temu ni tako, pravijo strokovnjaki.

Konec 70-ih let je ekipa nutricistov odločila, da živila bogata z nasičenimi maščobami, kot je maslo, povzročajo srčno-žilne bolezni. A znanstvene študije so kasneje pokazale, da je maslo, ki ga proizvajajo iz mleka krav hranjenih s travo, v resnici dobro za naše srce.
Konec 70-ih let je ekipa nutricistov odločila, da živila bogata z nasičenimi maščobami, kot je maslo, povzročajo srčno-žilne bolezni. A znanstvene študije so kasneje pokazale, da je maslo, ki ga proizvajajo iz mleka krav hranjenih s travo, v resnici dobro za naše srce.FOTO: iStock

Srčno-žilne bolezni so glavni vzrok smrti ljudi po svetu. Enako velja tudi za Slovenijo. Tako ni nenavadno, da strokovnjaki po svetu skušajo odkriti, kaj so glavni vzroki za pojav srčno-žilnih bolezni in kako jih odpraviti. Konec 70-ih let je tako ekipa nutricistov odločila, da živila bogata z nasičenimi maščobami, kot je maslo, povzročajo srčno-žilne bolezni. A znanstvene študije so kasneje pokazale, da je maslo, ki ga proizvajajo iz mleka krav hranjenih s travo, v resnici dobro za naše srce.

Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo?
Preberi še
Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo?

Razbit mit o nasičenih maščobah

Natančen vzrok, zakaj je bilo maslo demonizirano s strani nutricistov, je visok nivo nasičenih maščob. A nove študije kažejo, da problem masla niso nasičene maščobe. Medicinske študije objavljene na spletni strani PubMed.gov so pokazale, da ni nikakršnih dokazov, ki bi kazali, da so nasičene maščobe v hrani povezane s povečanim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Pregled medicinskih študij ni odkril nobene povezave med uživanjem nasičenih maščob in boleznimi srca. Še več, uživanje nasičenih maščob lahko poviša nivo dobrega HDL holesterola, kar je povezano z znižanim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Uživanje nasičenih maščob lahko celo spremeni slab LDL holesterol iz majhnih in gostih LDL molekul v velike LDL molekule, ki niso povezane s srčno-žilnimi boleznimi.

Mit o nasičenih maščobah, ki naj bi povzročale bolezni srca in ožilja, so medicinske študije razbile. Prav zato ni nikakršnega razloga, da bi se morali izogibati maslu, ker vsebuje nasičene maščobe. Kljub vsemu ga uživajte v primerni količini, kot del uravnotežene prehrane.
Mit o nasičenih maščobah, ki naj bi povzročale bolezni srca in ožilja, so medicinske študije razbile. Prav zato ni nikakršnega razloga, da bi se morali izogibati maslu, ker vsebuje nasičene maščobe. Kljub vsemu ga uživajte v primerni količini, kot del uravnotežene prehrane. FOTO: iStock

Mit o nasičenih maščobah, ki naj bi povzročale bolezni srca in ožilja, so torej medicinske študije razbile. Prav zato ni nikakršnega razloga, da bi se morali izogibati maslu, ker vsebuje nasičene maščobe.

Maslo je le mlečna maščoba, ki vsebuje več kot 400 različnih maščobnih kislin in veliko količino v maščobi topnih vitaminov. Ena izmed pomembnih maščobnih kislin v maslo je imenovana linolenska kislina (CLA) in mnogi ljudje v svojem načrtu hujšanja uporabljajo prehranske dodatke linolenske kisline za izgubo odvečnih kilogramov. Različne raziskave so pokazale tudi, da je izjemno dobra za naše zdravje. V strokovni reviji Journal of Dietary Sciences so zapisali, da maslo krav hranjenih na travi, vsebuje 500% več linolenske kisline kot maslo krav hranjenih z zrni.

Maslo krav, ki se pasejo na travi vsebuje tudi veliko vitamina K2, ki kalcinacijo žil in pojav krvnih strdkov. Takšno maslo je eden najboljših virov vitamina K2. Dober vir so še jajčni rumenjaki in goveja jetra. Več študij je pokazalo, da je vitamin K2 pomembno hranilo za preprečevanje bolezni srca in ožilja, zato nasveti, da se izogibamo maslu, ki ga dobimo iz mleka krav, ki se hranijo na pašnikih ali jajcih ne zdrži, so še prepričani strokovnjaki. Prav tako takšno maslo vsebuje več Omega-3 maščobnih kislin, ki prav tako zmanjšujejo tvejanje za nenadno smrt, ki jo povzroča aritmija ali koronarne bolezni srca. Omega-3 maščobne kisline se prav tako uporabljajo za zdravljenje visokega krvnega pritiska in visok nivo lipidov v krvi.

V strokovni reviji Journal of Dietary Sciences so zapisali, da maslo krav hranjenih na travi, vsebuje 500% več linolenske kisline kot maslo krav hranjenih z zrni.
V strokovni reviji Journal of Dietary Sciences so zapisali, da maslo krav hranjenih na travi, vsebuje 500% več linolenske kisline kot maslo krav hranjenih z zrni.FOTO: Shutterstock

Kljub temu pa to ne pomeni, da lahko jeste VELIKO masla. Maslo je bogato s kalorijami in prekomerno uživanje lahko privede do pridobivanja telesne teže. A v razumnih količinah ga lahko povsem brez slabe vesti uporabljate, ko kuhate, pečete ali ga namažete na kruh. Ključ je namreč v uravnoteženi prehrani.

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662