- Izogibajte se kuhanju zelenjave v vreli vodi. Tako bo izgubila veliko več vitaminov, kot če jo boste dušili ali celo pripravili v mikrovalovki.
- Da bi vsak dan zaužili čim več zelenjave, kuhano zmečkajte in vmešajte v omake.
- Zelenjavo vedno samo sperite, nikoli je ne namakajte. Tudi to zmanjša količino hranil.
- Zelenjavo uživajte v kombinaciji z maščobo, ker tako telo njena hranila bolj izkoristi. In sicer, denimo, skupaj z olivnim oljem ali sirom.
- Zelenjavo nasekljajte na čim večje kose. Izgubila bo manj vitaminov, če bo čim manjši del njene površine izpostavljen zraku.
- Po drugi strani solato shranjujte tako, da jo natrgate. Takrat namreč začne proizvajati fitohranila, ki so močni antioksidanti. Je pa tako ne morete hraniti zelo dolgo.
- Prav tako pustite česen, potem ko ste ga nasekljali, stati 10 minut. Takrat se šele razvije najbolj zdravilna snov, ki jo vsebuje. Še več – postane bolj okusen.
Črn poper, krompir z lupino ...
- Da bi izboljšali izkoristek hranil v svojem telesu, hrano začinite še s črnim poprom. To izboljša absorpcijo selena in vitaminov B in C.
- Živila, ki vsebujejo železo, vedno kombinirajte z živili, ki so bogata z vitaminom C. Telo potrebuje slednjega, da absorbira železo. Zeleno listnato zelenjavo, denimo, poškropite z limoninim sokom.
- Če le lahko, izberite krompir, ki ga lahko pripravite skupaj z lupino, saj je zelo zdrava.
- Testenine pripravite tako, da so čim bolj al dente. Bolj kot ostanejo čvrste, nižji imajo glikemični indeks. To pomeni, da so bolj zdrave, ker ne povišajo toliko ravni krvnega sladorja.
- Ko stiskate sok, vanj vrnite še užitne dele sadja, ki ostane v sokovniku.
- Sladkor zamenjajte za med in cimet.
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV