Če pojeste dve banani na dan, vam to lahko pomaga nadzorovati krvni pritisk, izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, izboljša zdravje vašega črevesa in varuje vaše oči. Banane so izjemno okusne, saj vsebujejo naravna sladkorja sukrozo in fruktozo, ki dajejo sadežu sladek okus. Bogate pa so z vitamini, minerali in vlakninami, zaradi česar predstavljajo zdrav del obroka.
Še posebej je v bananah večja količina vitamina B6, vitamina C, mangana in kalija. Povprečna banana vsebuje 467 miligramov kalija in samo 1 miligram natrija, zaradi česar nas varuje pred aterosklerozo. Poleg tega da varuje zdravje našega srca in ožilja, kalij v bananah varuje zdravje naših kosti, saj zmanjšuje količino kalcija, ki ga izločamo preko urina in preprečuje pospešeno tanjšanje kosti skozi čas.
Tako kot vsako drugo sadje, se tudi hranilna vrednost banane spremeni, ko ta dozori. Banana z zorenjem postaja vse bolj temno rumena, poviša pa se nivo antioksidantov, ki varujejo naše telo pred srčno-žilnimi boleznimi in rakom. Po podatkih zadnje raziskave, ki so jo opravili na Japonskem, popolnoma dozorena banana, ki ima temne madeže na svojem olupku, zagotavlja največjo količino TNF (tumor nekroznih faktorjev) – citokinov, ki se borijo proti abnormalnih tumorskih celicah v telesu, tako da stimulirajo proizvodnjo belih krvničk in pomagajo pri komunikaciji med njimi. Zato bolj kot je zrela banana, bolje je. Takrat vsebuje več snovi, ki krepijo naš imunski sistem in več protirakavih snovi. V resnici je celo tako, da banane s temnimi madeži kar osemkrat bolj učinkovito izboljšajo funkcijo belih krvničk kot zelene banane. Raziskave, ki so bile opravljene na dozorenih bananah so potrdile, da TNF preprečuje rast tumorskih celic in njihovo širjenje. Zato namesto, da vržete stran banano, ki je dobila že črne madeže na olupku, in domnevate, da je že gnila, jo raje pojejte. Takrat namreč vsebuje celo paleto hranil, ki lahko varujejo vaše zdravje pred številnimi boleznimi.
1. Zgaga
Banane varujejo pred zgago, saj so alkalno sadje. To pomeni, da nevtralizirajo kislino v želodcu in vam lahko pomagajo, da se znebite zgage in pekočega občutka v žlički.
2. Energija
Kalij v bananah varuje vaše mišice pred mišičnimi krči, medtem ko ogljikovi hidrati v banani telesu zagotavljajo dovolj energije za dobro vadbo. Prav zato so banane tudi odlično živilo, ki ga lahko zaužijete pred vadbo. Banana energijo sprošča počasi, zato vam bo pomagala, da boste dlje časa ohranili visok nivo energije.
3. Slabokrvnost
Banane vsebujejo visok nivo železa, zato vam lahko pomagajo preprečiti slabokrvnost. S pomočjo železa stimulirajo proizvodnjo hemoglobina, povečujejo nivo rdečih krvničk in prispevajo k boljši cirkulaciji krvi po telesu.
4. Želodčne razjede
Banane so skoraj edino surovo sadje, ki lahko zmanjša kislino v želodcu in tako naredi oblogo na sluznici želodca ter ga varuje pred povečano razdraženostjo. Banane vsebujejo tudi inhibitrje proteaze, ki zmanjšujejo škodo, ki jo povzročajo bakterije, ki so povezane z razvojem želodčnih razjed.
5. Zaprtje
Vlaknine v bananah pomagajo premikati blato po črevesju, da se lažje izloči med prebavo. Hkrati varujejo zdravje našega črevesa in pomagajo pri boljši prebavi.
6. Stres in anksioznost
Banane vsebujejo triptofan, snov, ki jo naše telo potrebuje za proizvodnjo serotonina. Še več, kalij v bananah pomaga izboljšati funkcijo možganov tako, da pošilja več kisika v možganske celice, medtem ko vitamin B pomirja živčni sistem in prispeva k izboljševanju razpoloženja.
KOMENTARJI (9)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV