Kako žvečilke učinkujejo na naše telo?
ZDRAVJE

Kako žvečilke učinkujejo na naše telo?

Pred 5000 leti so ljudje žvečili koščke brezovega lubja. Imelo je antiseptične lastnosti in druge zdravilne učinke, enake sodobnim žvečilnim gumijem. Ti so danes seveda drugačni, a kako pravzaprav učinkujejo na naše telo?

Žvečilni gumi brez sladkorja je učinkovito sredstvo za ubijanje bakterij.
Žvečilni gumi brez sladkorja je učinkovito sredstvo za ubijanje bakterij./ FOTO: Shutterstock

Vpliv na zobovje

Žvečilni gumi brez sladkorja je učinkovito sredstvo za ubijanje bakterij, ki napadajo zobe. Ščiti jih pred propadanjem in vnetjem dlesni z ustvarjanjem dodatne sline, ki izpira kislino in ostanke hrane. Prav tako krepi sklenino z dodajanjem kalcija in fosfata. 

Če žvečilka vsebuje sladkor, pa negativno vpliva na zdravje zob. Bakterije, ki živijo v ustni votlini, prebavijo sladkor, preden pride v želodec, kar povzroči kopičenje oblog na zobeh. Posledično se tudi stanje zob sčasoma poslabša.

Izboljša vaš spomin 

Žvečenje pospeši srčni utrip ter poveča pretok krvi in ​​dovajanje kisika v možgane. Eden od pozitivnih učinkov teh procesov je kognitivni dražljaj, ki ga doživite: izboljšuje budnost, razmišljanje, odločanje in spomin. Na žalost to dolgoročno ne deluje – deluje le, če žvečite pred zahtevnimi opravili ali med njimi.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
PREBERI ŠE
Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?

Pomaga pri hujšanju

Po jutranjem žvečenju žvečilk se ljudje počutijo manj lačne, poročaBright Side. A strokovnjaki pri tem opozarjajo, da je učinek kratkotrajen – čez čas je učinek pravzaprav nasproten, saj žvečilko zgolj žvečimo, telo pa ne dobi hrane, ki jo tako rekoč pričakuje. 

Ustvarja težave s čeljustjo 

Stalno žvečenje lahko privede do motenj, ki prizadenejo čeljustne sklepe in mišice okoli ust. Gibanje čeljusti pri uživanju hrane, smehu in govorjenju spremlja bolečina, ki se nato razširi na vrat in ramena. Tveganje je še posebej veliko, če žvečite v stresnih trenutkih, saj ljudje nezavedno bolj stisnemo zobe takrat, ko so živčni.

Vpliva tudi na prebavni sistem.
Vpliva tudi na prebavni sistem./ FOTO: Shutterstock

Vpliva tudi na prebavni sistem

Dodatna tvorba sline, ko žvečite žvečilni gumi, učinkovito zmanjša možnosti za slabost in različne nelagodje v trebuhu. Vendar pa nenehno žvečenje povzroči tudi požiranje zraka vzdolž prebavnega traku, kar lahko povzroči pline, ki lahko povzročijo napihnjenost. 

Zmanjša zgago

Žvečenje žvečilnega gumija po obroku lahko zmanjša raven kisline v požiralniku. Pretok sline razredči in nevtralizira kislino po težkem obroku, kar lahko pomaga zmanjšati refluks kisline in zgago. 

Vpliva tudi na možgane 

Presenetljivo je, da je žvečilni gumi odličen proti stresu in za izboljšanje razpoloženja. Znižuje raven kortizola, stresnega hormona, preprosto žvečenje pa večino ljudi sprosti, razblini tesnobo in utrujenost ter dvigne razpoloženje čez ves dan. Toda nenehen pritisk na čeljust poveča količino in pogostost migren in napetostnih glavobolov. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po miss7zdrava.