Kaj lahko naredimo sami?
Svojo dejavnost prilagodite trenutnim telesnim sposobnostim. Ne pretiravajte in dejavnosti postopoma in počasi povečujte. Pomembna sta zadosten počitek in gibanje na svežem zraku. Priporočljiva je prehrana, bogata z beljakovinami, vitamini in minerali (sadje, zelenjava, mlečni izdelki, soja, ribe, žitarice). Na duševno kondicijo lahko vplivate tudi s sprostitvenimi tehnikami, kot sta avtogeni trening in meditacija.
Ukrepajte takoj
Takoj, ko opazite znake pomanjkanja energije in stalno utrujenost, ukrepajte. Telesu in telesnim celicam je treba vrniti energijo. Dokazano je, da koencim Q10 vrača celicam energijo.
Koencim Q10 za energijo celicam
Koencim Q10 je močan antioksidant, prisoten v vseh telesnih celicah, ki sodeluje pri tvorbi energije v dihalni verigi in upočasnjuje procese staranja telesnih celic. Človeški organizem je sposoben sam izdelati koencim Q10, največ ga proizvedejo srce, jetra in ledvice. Njegovo nastajanje v telesu pa se z leti zmanjšuje, saj se po 40. letu starosti njegovo nastajanje zmanjša za kar 30 odstotkov.
Pomanjkanje koencima Q10 se lahko občuti tudi pri večjem vnosu alkohola in tobaka, ob dolgotrajnem jemanju zdravil, pri nekaterih boleznih, pri raznih dietah z omejenim vnosom maščob in pomanjkanju nekaterih vitaminov, pomanjkanje pa lahko občutijo tudi ljudje pod stresom in aktivni športniki.
Izberite vodotopni Q10
Dobra novica je, da lahko pomanjkanje koencima Q10 nadomestite z izbiro pravih živil in s prehranskimi dopolnili. Med prehranskimi dopolnili izberite koencim Q10 v vodotopni obliki, saj ima ta po zaužitem obroku kar 3,4-krat višjo absorpcijo v telesne celice kot koencim Q10 v oljnotopni obliki.
V mesu je največ koencima Q10
Uravnotežena prehrana, zadostna količina tekočine in redno gibanje pripomorejo k zdravemu življenjskemu slogu. Človek s hrano zaužije povprečno od tri do pet miligramov koencima Q10 na dan. Največ koencima Q10 najdete v mesu (govedini, perutnini, drobovini in ribah), precej pa ga vsebujejo tudi soja, arašidi in drugi oreščki ter sadje, zelenjava in jajca. S pečenjem zelenjave in jajc se izgubi od 14 do 32 odstotkov koencima Q10, kuhanje hrane pa na zmanjšanje vsebnosti koencima Q10 ne vpliva. Priporočen dnevni odmerek za zmanjšanje utrujenosti je sicer od 30 do 100 miligramov.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na