Simptomi sindroma razdražljivega črevesja?
- pogoste driske ali pogosto zaprtje
- bolečina v predelu trebuha
- nelagodje v povezavi s pogosto drisko ali zaprtjem
- občutek nepopolno izpraznjenega črevesja
- napihnjenost
Med poglavitnimi vzroki za nastanek sindroma razdražljivega črevesja se najpogosteje omenja nenormalno gibljivost debelega črevesa, ki lahko vodi bodisi v pojav driske ali v pojav zaprtja.
Maslena kislina
Eden poglavitnih znakov številnih bolezni črevesja, kakršna je sindrom razdražljivega črevesja pa tudi ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen, je izrazito zmanjšana proizvodnja maslene kisline v debelem črevesu. Med vsemi kratkoverižnimi maščobnimi kislinami je za celice debelega črevesa in njihovo pravilno delovanje najpomembnejša prav maslena kislina. Ta nastaja tako, da v debelem črevesu prisotne bakterije fermentirajo neškrobne polisaharide, ki jih v črevo vnesemo s prehrano, polno vlaknin. Pomembnost maslene kisline je v tem, da predstavlja poglavitni energijski vir za celice debelega črevesa. Posebej pa so od nje odvisne tiste celice, ki gradijo bolj oddaljene dele debelega črevesa. Poleg tega maslena kislina spodbuja obnavljanje črevesne sluznice, zavira rast rakastih celic, ima protivnetni in imunoregulacijski učinek ter spodbuja vsrkavanje natrija in vode, s čimer preprečuje njuno prekomerno izgubo, ter uravnava gibljivost črevesja.
Ključno vlogo ima tudi pri ohranjanju zdrave črevesne sluznice, njeno pomanjkanje pa vodi v številne bolezni črevesja, med katerimi prednjačijo sindrom razdražljivega črevesja, ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen. Pri naštetih boleznih je proizvodnja maslene kisline v debelem črevesu bistveno zmanjšana in ti bolniki potrebujejo vnos maslene kisline.
Kako učinkuje maslena kislina:
• Ugodno vpliva na peristaltiko.
• Uravnava pogostost iztrebljanja.
• Normalizira gostoto blata.
• Zmanjša občutek prebavnih bolečin.
• Preprečuje napenjanje.
• Zmanjša občutek nelagodja v trebušni votlini.
Zakaj uživanje prebiotikov pri lajšanju težav sindroma razdražljivega črevesja ni dovolj?
Pomanjkanje maslene kisline pri boleznih, kakršna je sindrom razdražljivega črevesja je izrazito obsežno. Zato uživanje prebiotikov ali probiotikov, ki so potencialno izhodišče za nastanek maslene kisline pri takih bolnikih ni dovolj. Poleg probiotikov, ki imajo druge pomembne vloge pri uravnavanju delovanja črevesja, je pri takih bolnikih nujen dodaten vnos maslene kisline, ki s svojimi učinki odlično dopolnjuje delovanje probiotikov in lajša ključne probleme pri omenjenih boleznih.
Povečan vnos maslene kisline je priporočljiv ob naslednjih stanjih:
• sindrom razdražljivega črevesja
• ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen
• različne driske (potovalne in druge) in zaprtja
• po uživanju enteralne ali parenteralne prehrane
• pomanjkanje kratkoverižnih maščobnih kislin
• prehranske alergije
• motnje v odpornosti organizma
• po zdravljenju rakavih tvorb (poškodbe črevesja zaradi obsevanja in/ali kemoterapije)
• divertikuloza debelega črevesa
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na