Jagode maqui so uporabljali jih tudi Indijanci Mapuche, ki so izkoriščali predvsem njihov učinek povečevanja moči, odpornosti in vzdržljivosti. Jagode rastejo v južnem delu Čila, veljajo za čilenski supersadež, ki vsebuje največ antioksidantov na svetu. Te, skoraj črne jagode so še posebej bogate s flavonoidi, ki imajo posebno visoko učinkovitost proti staranju. Vsebujejo tudi vitamin C, kalcij, železo, kalij in polifenole.
Maqui jagode rastejo v precej težkih pogojih v Patagoniji in še danes veljajo za sveto rastlino tamkajšnjih prebivalcev. Staroselci so si z njimi vračali moči po porodu, lajšali so si prehlade in prebavne težave.
Maqui jagode rastejo v precej težkih pogojih v Patagoniji in še danes veljajo za sveto rastlino tamkajšnjih prebivalcev. Staroselci so si z njimi vračali moči po porodu, lajšali so si prehlade in prebavne težave.
Danes vemo, da jagode maqui nevtralizirajo proste radikale, spodbujajo izgubo telesne teže, krepijo moč in vzdržljivost, zavirajo proces staranja, imajo protivnetno delovanje, pomagajo pri zniževanju slabega holesterola, krepijo kosti in sklepe, čistijo kožo in pomagajo pri zaščiti pred poškodbami sonca.
Maqui delujejo tudi shujševalno. Glede na klinično študijo Univerze v Illinoisu jagode maqui uspešno zavirajo apetit in potrebo po hrani za 8 odstotkov.
Jagode, podobne borovnicam, ki pa so polne pešk, so zaradi svojih učinkovin zelo dragocene, zato jih pogosto sušijo z zmrzovanjem, kar omogoča ohranitev vseh vrednosti sadeža. Temu procesu predelave pravimo liofilizacija.
To je postopek, s katerim iz bioloških in organskih živil odstranijo vodo tako, da vodo v živilu zamrznejo, nato pa ga izpostavijo zmanjšanemu tlaku do te mere, da voda izpuhti.
Skozi ta proces hrana zamrzne, izgubi tekočino, ohrani pa vso živilsko vrednost. Med procesom zmrzovanja živila tudi zmeljejo v fin prah.
Maqui jagode lahko v obliki prehranskega dodatka kupite v spletni trgovini zdravozame.si.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na