Po pameti!
Ne samo pretiravanje s prehrano, tudi stres je lahko vzrok za želodčne in prebavne težave. Med prazniki čas namreč kar beži, saj je treba v tem času postoriti ogromno stvari, od nakupovanja in do kuhanja, pečenja in obiskovanja prijateljev, zato smo velikokrat pod stresom. Ko je telo pod stresom, svojo energijo usmerja v to, da poskrbi za normalno delovanje telesa in misli, zelo malo energije pa usmeri v skrb za urejeno prebavo in razstrupljanje. Z upoštevanjem nekaj nasvetov lahko pomirite vaš želodec in zmanjšate apetit ter se tako izognete prebavnim težavam.
Prvo pravilo je, da vašemu želodcu večkrat na dan privoščite manjši obrok. Tako boste imeli več energije, vaš želodec pa se bo z manjšimi količinami hrane spopadal veliko bolj učinkovito. Podnevi si tudi večkrat privoščite sadje in zelenjavo. Vsebujeta namreč vlaknine, zaradi česar boste imeli večji občutek sitosti, poleg tega pa tudi naravne sladkorje, vitamine in minerale, ki bodo pomagali pri prebavi.
Prav tako si namesto sladkarij raje privoščite pest oreščkov, najbolje nesoljenih. Ti bodo vaš želodec napolnili in telo oskrbeli z beljakovinami, dobrimi maščobami in kalcijem.
Če je le mogoče, se izogibajte kofeinskim napitkom ter začnite uživati zeliščne čaje in sveže sokove. Na ta način boste v telo zopet vnesli naravne sladkorje in nahranili vaše možgane ter se izognili stimulacijskim učinkom kofeina, ki lahko še kako razdraži želodec, še posebej, ko ste pod stresom.
Naravna rešitev za prebavo
Želodčnih težav pa se lahko kakovostno znebite tudi s prehranskim dopolnilom Butifar®. Gre namreč za odlično rešitev, ki ugodno vpliva na peristaltiko, uravnava pogostost iztrebljanja, normalizira gostoto blata, zmanjša občutek prebavnih bolečin, preprečuje napenjanje in zmanjša občutek nelagodja v trebušni votlini. Butifar® tako lajša prebavne težave, pomaga pri sindromu razdražljivega črevesja in vnetnih boleznih črevesja, kot sta ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen. Pri tovrstnih težavah je namreč izrazito zmanjšana proizvodnja maslene kisline v debelem črevesu, ki je sicer izjemno pomembna za celice debelega črevesa, saj predstavlja njihov poglavitni vir energije in skrbi za njihovo pravilno delovanje. Poleg tega maslena kislina spodbuja obnavljanje črevesne sluznice, zavira rast rakastih celic, ima protivnetni učinek ter spodbuja vsrkavanje vode in uravnava gibljivost črevesja.
Butifar®, bogat vir maslene kisline, je tako učinkovit pri motnjah v delovanju črevesja, tipičnih in netipičnih vnetjih želodčne ter črevesne sluznice, motnjah črevesne mikroflore, predvsem po jemanju antibiotikov, med črevesnimi okužbami in pri driski, pri pomanjkanju kratkoverižnih maščobnih kislin, prehranskih alergijah, motnjah v odpornosti organizma, po zdravljenju rakavih tvorb (poškodbe črevesja zaradi obsevanja in/ali citostatikov) in divertikulozi debelega črevesa.
In še nekaj nasvetov, kako se upreti prenajedanju
V času do začetka novega leta so zabave in praznovanja, na katerih kraljujeta predvsem hrana in alkohol, nekaj povsem običajnega. Da bi se izognili prenajedanju, je pred odhodom na kateri koli takšen dogodek smotrno doma pojesti manjši obrok. Tako vaš želodec ob prihodu ne bo prazen, vi pa ne boste čutili potrebe po tem, da bi neprestano nekaj nosili v usta.
Ko vstopite v prostor, kjer se zabava odvija, se osredotočite raje na ljudi in ne na hrano. Če se boste zapletli v prijeten pogovor ali začeli plesati, še pomislili ne boste na hrano. Morda vam bo pomagalo tudi, če boste na zabavo vzeli kakšen žvečilni gumi ali mentol bonbon, saj vas bo svež okus v ustih odvrnil od prenajedanja.
Da bi pojedli še manj, imejte v roki ves čas kozarec s pijačo. Če boste ves čas srkali pijačo, ne boste imeli občutka, da ste lačni, saj se bo vaš želodec počasi, požirek po požirek, polnil. Po drugi strani bodo vaše roke polne, zato ne boste nikakor mogli zagrabiti hrane. Če se boste kljub temu odločili pregrešiti, namesto celega kosa peciva, vzemite na primer polovico ali pa jejte zelenjavne jedi, ki so manj mastne in ne ustvarjajo občutka teže v želodcu. Predvsem pa si jedi nalagajte na manjši krožnik.